da Christina Aistrup Hansen begynte å jobbe på Nykøbing Falster Sygehus i 2009, utmerket hun seg snart som en dyktig sykepleier med god fagkunnskap. Etter endt praksis begynte hun ved medisinsk avdeling, og gikk i 2012 over til Akuttavdelingen. Blant kollegene var hun godt likt og utmerket seg ved faglig dyktighet og ved å alltid være rask på labben for å se til pasientene.
Men etter hvert begynte enkelte ansatte å stusse. På Christinas vakter var det nemlig påtakelig mange hjertestanser og dødsfall. Pasienter som hadde vært stabile og aldri hatt hjertelidelser, kunne plutselig få hjertestans, gjerne like etter at Christina hadde vært inne på rommet deres.

Familien trodde Michael aldri ville bli funnet. Så fikk de tilsendt et kornete bilde
Den første til å gi førstehjelp
Ofte var Christina den første til å oppdage hjertestansen, og også den første som forsøkte å gi førstehjelp, og hun høstet mange godord hver gang en pasient overlevde. Ja, det var så mange dramatiske hendelser på Christinas vakter, med både hjertestanser og dødsfall, at kollegaer spøkefullt begynte å kalle dem for «Christina Hansen-vakter».
Enkelte så opp til Christina og betraktet henne som en venn, mens andre etter hvert fikk et anstrengt forhold til henne. Senere, under rettssakene som fulgte, skulle de komme til å beskrive henne som en kantete og dramatiserende person som kunne vekke sterke følelser hos folk rundt seg.
Spesielt da kollegaene begynte å mistenke en sammenheng mellom Christina og de uvanlig mange dødsfallene ved avdelingen.
Mystisk dødsfall
I mars 2012 døde pasienten Arne Herskovs på mystisk vis. Han hadde kun vært inne til en rutineundersøkelse, men prøver i forbindelse med dødsfallet viste at han hadde store mengder morfin og det beroligende preparatet Stesolid i blodet. Det ble nå foretatt en interngransking, der personalet, inkludert Christina Aistrup Hansen ble avhørt av politiet. Saken ble imidlertid henlagt, uten at noen ble siktet.
Ifølge BT hadde den 31 år gamle Christina på dette tidspunktet blitt upopulær blant kollegaene, etter at hun hadde flørtet med kjæresten til en venninne og tatt han med seg hjem. Mange reagerte dessuten på at hun ofte trodde hun visste bedre enn legene, og forholdet til en av kollegaene hadde blitt så forsuret, at de begge ble kalt inn på teppet.
Også privat var livet kaotisk for Christina, som frem til nå hadde vært stjernen på sykehuset. Hun og kjæresten hadde gått fra hverandre, og datteren deres hadde nå to hjem.
Men ting skulle bli verre.

Intervju med Christina
I 2014 fikk en av Christinas kollegaer en sms, der Christina skrev: «Jeg har tatt livet av en». Og så, i mars 2015, skulle det inntreffe en særs dødelig natt på avdelingen.
I serien The Nurse som har premiere på Netflix 27. april 2023, er det nettopp denne dødsnatten som danner rammen om en nervepirrende finale. Miniserien er basert på den sanne historien om Christina Aistrup Hansen, og har tatt utgangspunkt i boken Sykepleieren av Kristian Corfixen som kom i 2019, der han også har intervjuet Aistrup Hansen.
Teamet bak Netflix-serien er de samme som laget krimsuksessen «Kastanjemannen», og over fire episoder følger vi sykepleieren Pernille Kurzmann, som er ny i jobben på Nykøbing F. Sygehus, og som først blir blendet av den dyktige og intense kollegaen Christina Hansen.

Spådde tre dødsfall på en natt
Siden begynner Pernille å reagere på at noe ikke stemmer. Hvorfor dør det så mange på Christinas vakter? Hvorfor får folk som var i god form da de ble lagt inn, bare noe timer senere hjertestans? Har Christina muligens noe med dødsfallene å gjøre?
(RØPEALARM)
La oss vende tilbake til dødsnatten. Både Pernille og Christina var på vakt, og allerede ved starten av nattevakten spådde Christina overfor sine kollegaer at tre pasienter ville være døde før klokken 23, skriver BT. Det skulle vise seg å holde stikk – med en margin på en halvtime.
Rundt klokken 20:45 skal Christina ha hatt en «skarp dialog» med en lege fordi hun mente det var uforsvarlig å beholde en av pasientene på akuttavdelingen. Pasienten var 73-år gamle Maggi Rasmussen.
Den eldre kvinnen hadde fått beskjed om at hun snart kunne utskrives. Da hun plutselig fikk et illebefinnende med pustestopp, var tre pasienter allerede døde på avdelingen denne natten, og lenge så det ut til at heller ikke Maggi skulle klare seg.

Det er nå Pernille Kurzmann skal vise seg som en sann helt.
Pernille hadde over lengre tid vært mistenksom overfor Christina, og mistenkt at kollegaen drepte pasienter ved hjelp av overdoser. Nå, mens Maggie lå og holdt på å dø, spurte Pernille legen om de kunne prøve motgift mot Stesolid. I journalen sto det ingenting om at Maggi hadde fått diazepam-preparatet Stesolid, men legen fant ingen medisinsk forklaring på illebefinnendet, og beordret motgift. Dette er ellers ikke vanlig behandling ved pustestopp, skriver Politiken.
Og snart kviknet Maggi til, nærmest som ved et trylleslag.

Lucy ble voldtatt og drept av en mann utkledd som kjent Hollywood-skuespiller
Samlet bevis
Pernille hadde i løpet av vakten forsøkt å skaffe bevis for at Christina injiserte pasientene ulovlig. Mellom pasienter som fikk hjertestans og døde av overdoser rundt henne, gikk hun fra rom til rom for å prøve å ta Christina på fersk gjerning, og forsøkte å sikre seg kanyler og bevismateriale fra søpla.

Og nå, etter at Maggi plutselig kviknet til, skulle den snarrådige Pernille, i samarbeid med kjæresten, overlege Niels Lundén, anmelde Christina Aistrup Hansen til politiet.
Selv hadde Christina hatt en aktiv natt, med stadig nye hjertestanser, og hadde gitt førstehjelp med liv og lyst. Ifølge BT skrev hun om morgenen et innlegg på Facebook, der hun mente at man kunne laget film om natten hun nettopp hadde hatt.
En av kollegaene skulle senere forklare i retten at hun fant innlegget så upassende at hun straks slettet henne som venn.

– Jeg tenkte «Nå dør vi på bryllupsreisen»
Pågrepet
Og så, dagen etter den dødelige nattevakten ble Christina Aistrup Hansen pågrepet, mistenkt for tre drap, og ett drapsforsøk på Maggi, som hadde overlevd med et nødskrik. Politiet mente Christina hadde forsøkt å drepe også den eldre kvinnen med en dødelig cocktail medisiner, men at planen slo feil.
Christina Hansen stilte seg uforstående til pågripelsen og hevdet at hun var uskyldig.
Da saken senere kom opp for retten, tegnet flere kollegaer bilde av en selvbevisst og handlekraftig sykepleier som ikke var redd for å ta styringen i livstruende situasjoner, men også av en intens og dramatisk personlighet som gjerne gjorde seg til hovedperson i mange settinger.
Dramatiserende personlighetsforstyrrelse
En rettspsykiatrisk undersøkelse slo fast at Christina Hansen lider av histrionisk personlighetsforstyrrelse. Ifølge Store Norske Leksikon omtales denne forstyrrelsen også som dramatiserende personlighetsforstyrrelse, og kjennetegnes av overflatiske og labile følelser, selvdramatisering, overdrevne følelsesutbrudd, suggestibilitet, seksualisering og vedholdende søking etter anerkjennelse, underholdning og oppmerksomhet.
Personer med personlighetstypen har en gjennomgripende trang til å stå i sentrum, og manipulerer ofte andre ved hjelp av følelser, og bruker seksualitet for å oppnå anerkjennelse. Selvopptattheten grenser ofte til narsissisme, og kan gi seg utslag i rene skuespill der vedkommende gjør seg til hovedperson, derav navnet.

Det anslås at rundt 1,8 prosent av befolkningen har dramatiserende personlighetsforstyrrelse, og den forekommer hyppig sammen med emosjonelt ustabil og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Topp-politikeren ville ha sin homofile elsker drept, men torpedoen gjorde en fatal feil
– Bisart skuespill
Og det var nettopp Christina Hansens personlighet som påtalemyndigheten mente var hovedmotivet, da dødsfallene på avdelingen første gang skulle opp for retten. Aktor Michael Boolsen prosederte for livstid og sa:
– Tiltalte har regissert seg selv som hovedrolleinnehaver i et bisart skuespill, hvor pasientene er statistene hennes.
Ifølge rettspsykiatriske undersøkelser hadde Christina Hansen et normalt intelligensnivå, og Boolsen mente hun hadde handlet med overlegg:
– Hun har brukt sin sykepleierfaglige innsikt på en dypt pervertert måte, drevet av hennes histrioniske personlighetsforstyrrelse.
Forsvarer Jørgen Lange påpekte at pasientene allerede var ved dårlig helse da de ble innlagt:
– Er det i det hele tatt noe motiv for at min klient skulle ha gjort dette med forsett? Jeg er helt sikker på at dersom Arne Herskov (pasienten som døde i 2012, red.anm.) hadde fått spørsmål om han ville forlate denne verden, ville han sagt: Ja, det vil jeg gjerne.
Aktor Boolsen mente at man som pasient på et sykehus må forvente profesjonell og faglig kompetent pleie:
– Og hva ble gjort? Det ble gitt en uprofesjonell, inkompetent og upassende – ja, jeg vil ikke engang si pleie. Det er snakk om drap. Er der mulig å forestille seg noe mere skjerpende. Det kan jeg ikke se for meg. Riktignok var de døende, det kan jeg ikke bestride, men betyr det at man kan drepe dem?

Dommen
Saken gikk over 27 dager, med mer enn 70 vitner. I 2016 ble Christina av byretten dømt til livstid fengsel for tre drap og ett drapsforsøk. Hun ble fratatt sin autorisasjon som sykepleier, og retten fant det beviselig at hun i kraft av sin stilling for å ta seg av syke og svake, med fullt overlegg hadde gitt pasientene dødelige doser morfin og Stesolid.
Christina anket allerede ved domsavsigelse, og da saken kom opp for Østre Landsret i 2017, fant retten det bevist at de medisinske overgrepene ikke var utført i behandlende eller smertelindrende øyemed. Imidlertid fant man det ikke beviselig at den ulovlige injiseringen av morfin og diazepam var direkte dødsårsak, siden pasientenes dårlige helse også kunne spille inn.
Straffen ble derfor redusert til fire drapsforsøk, og Christina ble dømt til 12 års fengsel.
Hun har hele tiden hevdet at hun er uskyldig. I boken Sykeplejeren, forteller Aistrup Hansen om da hun jobbet på sykehuset, og hvordan hun har det i fengselet. Ifølge Hansen, sitert videre av Expressen, har hun forsøkt å ta livet av seg:
– Mange her inne snakker om at man en dag kommer til et punkt der avfinner seg med dommen sin. Men jeg har enda ikke nådd dit. Jeg er ikke klar for å gi slipp på sinnet og frustrasjonen, sier hun og legger til at hun tviler på om hun noen gang komme dit.
Hun forteller videre at hun liker action:
– Jeg var ekstremt oppsøkende i de akutte situasjonene på sykehuset, for jeg jeg likte dem veldig godt, og var veldig fascinert. Folk sier det er unormalt å bli glad når alarmen går, men sånn var jeg. Og jeg forsøkte aldri å skjule at jeg synes dagene var veldig kjedelige når det ikke kom syke pasienter.

Hvem var den hodeløse kvinnen?
Drept 22 pasienter
Historien fra Danmark er ikke unik. I Norge ble sykepleier Arnfinn Nesset i 1983 dømt for å ha tatt livet av 22 pasienter ved et sykehjem i Orkdal. Over en fireårsperiode drepte Nesset pasientene ved å gi dem det åndedrettslammende medikamentet Curacit, og han var bestyrer ved sykehjemmet da drapene fant sted.

Nesset ble dømt til 21 års fengsel. Hans daværende kone søkte om skilsmisse da det ble kjent at han sto bak dødsfallene. I et intervju med Se og Hør sa hun:
– Det kom som et sjokk! Jeg er dypt skuffet over min mann.

Nesset er i dag en fri mann, og bor på ukjent adresse, med ny identitet.
Kilder: BT, Politiken, Netflix, Se og Hør, Expressen, Wikipedia