Martine-dokumentar

- Hver gang jeg ser bilder av Martine, stikker det noe så innmari i hjertet

Kristin Vik snakker for første gang ut om drapet på datteren, og hvordan hun og eksmannen Odd Petter har taklet sorgen på hver sin måte.

MARTINE-DOKUMENTAR: Kristin Vik, Martines mor, deler om tapet av datteren i Martine-dokumentaren påTVNorge og discovery+. FOTO: Warner Bros. Discovery
MARTINE-DOKUMENTAR: Kristin Vik, Martines mor, deler om tapet av datteren i Martine-dokumentaren påTVNorge og discovery+. FOTO: Warner Bros. Discovery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske studenten Martine Vik Magnussen levde livets glade dager i storbymeteropolen London våren 2008, der hun kombinerte studier ved prestisjetunge Regent's University og tok for seg av det studentlivet hadde å by på.

23-åringen Martine var vennegjengens midtpunkt, og hadde flere nære venninner rundt seg i London. Under studietiden fikk hun også et større nettverk, bestående av medstudenter fra både inn- og utland.

Blant dem var den to år yngre medstudenten og rikmannssønnen Farouk Abdulhak.

Dette vennskapet skulle bli skjebnesvangert for studenten fra Asker.

NY DOKUMENTAR: Martine-saken blir belyst med ny, relevant informasjon, i den ferske dokumentaren som sendes på TVNorge og Discovery+. FOTO: Warner Bros. Discovery
NY DOKUMENTAR: Martine-saken blir belyst med ny, relevant informasjon, i den ferske dokumentaren som sendes på TVNorge og Discovery+. FOTO: Warner Bros. Discovery Vis mer

En årelang kamp for Martines nærmeste

Da Martine ikke ga lyd fra seg etter en tur på byen, der hun sist ble sett sammen med Farouk Abdulhak, satte venninnegjengen i gang en stor leteaksjon via Facebook - som på den tiden var i sin spede begynnelse.

Londonpolitiet ved New Scotland Yard blir etter hvert koblet inn, og på bakgrunn av materialet venninnene hadde samlet inn, valgte de å lete i bopælen til Farouk. Martines døde kropp ble funnet i kjelleren i leilighetskomplekset der milliardærsønnen bodde.

DET SISTE BILDET: Martine Vik Magnussen og Farouk Abdulhak observert på overvåkningskamera i det de var på vei ut av nattklubben Maddox i Mayfair i London 14. mars 2008. Kort tid senere ble 23-åringen drept. FOTO: Metropolitan Police / NTB
DET SISTE BILDET: Martine Vik Magnussen og Farouk Abdulhak observert på overvåkningskamera i det de var på vei ut av nattklubben Maddox i Mayfair i London 14. mars 2008. Kort tid senere ble 23-åringen drept. FOTO: Metropolitan Police / NTB Vis mer

Dette skulle bli starten på en årelang kamp for Martines foreldre, søsken og venner - for å få frem sannheten om hva som egentlig skjedde den fatale marsdagen i 2008.

Farouk Abdulhak rømte umiddelbart etter drapet til farens hjemland Jemen, der hans mektige familie har sørget for at han har levd en svært beskyttet tilværelse.

Sluppet unna rettergang fordi han rømte

Ettersom Jemen ikke har utleveringavtale med Storbritannia, har den drapsmistenkte sluppet unna rettergang. Martines foreldre, Odd-Petter Magnussen og Kristin Vik, har i 14 år jobbet for å få datterens drapsmann utlevert til Storbritannia og stilt for retten.

EVIG KAMP: Martines foreldre Odd Petter Magnussen og Kristin Vik utenfor retten i London i 2010. De har uttalt at de aldri kommer til å gi opp å få Martines drapsmann utlevert og dømt. FOTO: NTB
EVIG KAMP: Martines foreldre Odd Petter Magnussen og Kristin Vik utenfor retten i London i 2010. De har uttalt at de aldri kommer til å gi opp å få Martines drapsmann utlevert og dømt. FOTO: NTB Vis mer

Denne kampen får vi nå være flue på veggen i, når den ferske fem episoder lange Warner Bros. Discoverys-dokumentarserien om drapet på Martine.

Odd Petter Magnussen har hatt en mer fremtredende rolle i media, men nå, for første gang, stiller Martines mor Kristin Vik opp og forteller om tapet av datteren, det nitidige og krevende arbeidet for å få datterens drapsmann utlevert og ikke minst hvordan hun og eksmannen har taklet sorgen på forskjellige måter.

- Jeg føler at Odd Petter har dratt store deler av dette svært tunge lasset. Mens jeg har holdt meg i bakgrunnen og har slikket mine sår, og har sluppet mye lettere unna enn det kanskje han har gjort, sier hun i dokumentarserien.

En sorg som aldri forsvinner

Paret gikk fra hverandre da barna var små, men drapet på Martine førte til at Odd Petter og Kristin gjenopptok kommunikasjonen. Sammen måtte de være sterke for de to gjenlevne barna.

- Sorgen går aldri bort. Jeg tenker på Martine hver dag, men du lærer deg til å leve med det. Du finner metoder som gjør at du kommer deg gjennom, sier Kristin videre i dokumentaren.

Trebarnsmoren erkjenner også at det er altfor tøft å ha familiebilder av Martine oppe på veggen, og at det er en konstant påminner om den grusomme måten datteren ble revet bort på.

- Jeg har ingen bilder av Martine der jeg oppholder meg til daglig, for det blir for sterkt. Jeg klarer det ikke. Jeg har noen små bilder på soverommet og noen små på kontoret. Men hver gang jeg ser de bildene, stikker det noe så innmari i hjertet. Det ønsker jeg ikke å utsette meg for absolutt hele tiden, og trenger å få fred fra det innimellom, sier hun ærlig i dokumentaren.

KK har spurt om Kristin Vik ønsket å stille til intervju, men dette takket hun nei til.

STERK KOST: Marines mor, Kristin Vik, forteller i dokumentaren at hun synes det er vanskelig å ha bilder av datteren fremme. FOTO: Warner Bros. Discovery
STERK KOST: Marines mor, Kristin Vik, forteller i dokumentaren at hun synes det er vanskelig å ha bilder av datteren fremme. FOTO: Warner Bros. Discovery Vis mer

Familien Vik Magnussen har ikke gitt opp håpet om at rettferdigheten en dag skal seire, og at datterens drapsmann blir stilt for retten.

– Denne våren kom det for første gang på lang tid en viktig utvikling i saken. Scotland Yard arresterer en kvinne i 60-årene i London, og Martines familie mener de nå står overfor et avgjørende gjennombrudd, sier dokumentarprodusent Ingrid Wevang i en pressemelding.

Dokumentarserien om Martine-saken premiere på TVNorge og discovery+ tirsdag 15. november 2022.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer