HOLDER VITENSKAPSSHOW: Andreas Wahl viderefører en gammel tradisjon med sine vitenskapsshow: – For 100–150 år siden var det mange turneer med vitenskapelig innhold. Det første batteriet, for eksempel, var på verdensturné. I de fine salonger viste man frem en vakuummaskin og puttet inn levende dyr for å se hva som skjedde. Det høres fælt ut i dag, men bunner i en nysgjerrighet.  Foto: Geir Dokken
HOLDER VITENSKAPSSHOW: Andreas Wahl viderefører en gammel tradisjon med sine vitenskapsshow: – For 100–150 år siden var det mange turneer med vitenskapelig innhold. Det første batteriet, for eksempel, var på verdensturné. I de fine salonger viste man frem en vakuummaskin og puttet inn levende dyr for å se hva som skjedde. Det høres fælt ut i dag, men bunner i en nysgjerrighet. Foto: Geir Dokken Vis mer

Andreas Wahl

- Hver kveld er det fullt fokus på å overleve

Da Andreas Wahl testet ut fysiske lover med livet som innsats, hadde tv-teamet lagret nummeret til hans gravide samboer. I tilfelle ...

Andreas Wahl (33) er fysiker og vitenskapsinspirator, og kjent fra programseriene «Med Livet som innsats» og «Folkeopplysningen». Han er aktuell med 3. sesong av «Folkeopplysingen» på NRK, og turnerer med vitenskapsshowet «Elektrisk». Han er samboer med Mari, og far til Vetle (1). «»

- På scenen utsetter jeg meg for et innendørs lynnedslag og får en million volt gjennom kroppen. 

Andreas Wahl sier det med største selvfølgelighet. Viser på den 190 cm lange kroppen hvordan en brynjelignende metalldrakt forhåpentligvis vil utgjøre forskjellen mellom liv og død. 

– Væske leder jo strøm, så dersom lynet går inn i kroppen, følger det blodbanene. 

Han tar en rask slurk frappé på stamkafeen på St. Hanshaugen. 

– I tillegg har du jo alle de potensielle brannskadene. Nei, det er viktig å vite hva man gjør. Hver kveld er det fullt fokus på å overleve. 

Med olivenfargede øyne og kritthvitt smil kunne Andreas Wahl glidd rett inn som det 12. medlemmet i «Oceans Eleven», eller som co-pilot i «Top Gun». I stedet har fysikeren valgt å stue seg bort i et laboratorium, i realfagets tjeneste. Eller, kanskje ikke stuet seg bort. I jeans og T-skjorte minner han lite om den støvete fysikklæreren fra videregående.

Formidlingsmetodene likeså. I program­serien «Med livet som innsats» testet han fysikkens lover, nettopp med sitt eget liv som innsats, og i «Folkeopplysningen» kler han av vedtatte sannheter i beste sendetid på NRK. Og ikke nok med det: Når Andreas Wahl ikke er på skjermen, turnerer han landet rundt med vitenskapsshow, krydret med flammer, kostymer og tekniske apparater. Er han egentlig vel så mye magiker som fysiker? 

– Fysikk og magi er ikke så langt fra hverandre. Bare at i vitenskapen forteller du hvordan det skjer. Det er ingen hemmeligheter. 

Andreas vokste opp i Tønsberg, som den nest yngste i en søskenflokk på fire. Pappa var ingeniør og mamma lege. I spennet mellom «Pass på så du ikke slår deg» og «Løp ut og utforsk» lå barndommen hans et sted i midten. 

– På en konferansetime tok læreren opp med mamma og pappa at jeg gikk mye alene. Men jeg likte å være alene. Jeg følte meg ikke utenfor. Jeg foretrakk å gå rundt å observere folk.

Han mener klassekompisene nok vil huske ham som «litt kjedelig». 

– Litt sånn er det nå også. Privatlivet mitt er litt kjedelig. 

Spørs om samboer Mari er helt enig. Mens lille Vetle vokste i magen hennes, klatret den vordende førstegangsfar oppover glassfasader med vakuumsug som eneste håndtak, skjøt seg selv med pistol under vann, rullet gjennom flammer og hoppet ut fra tårn i en strikk holdt sammen kun av to sammenflettede telefonkataloger. Uten sikkerhetsnett. 

– Det var ikke så populært hjemme. Mari ville ikke at jeg skulle gjøre det. Men jeg gjorde det likevel.

– Ja? 

Han nikker.

– Jeg var den som skulle ta avgjørelsen på om eksperimentene skulle gjennomføres, ettersom det er mitt liv det dreier seg om. Uten noen sure miner fra teamet om jeg trakk meg. Det tok bort noe av presset.

– Trakk du deg noen gang?

– Nei. Alle ble gjennomført. 

Var eksperimentene hans virkelig så farlige som de så ut på tv? 

– Vi skulle utføre ting som tilsynelatende er galskap, men som i teori og ved testing viser seg er trygt. Men det blir jo kjedelig tv å vise alle de 43 testene i forkant. 

Likevel, Andreas innrømmer at han var redd: – Irrasjonelt var jeg pissredd og fryktet utfallet, men rasjonelt sett trodde jeg at jeg skulle overleve. Vitenskapen bak tilsa jo at det skulle gå helt fint. Men det var en ekte frykt folk så i øynene mine.

LITE FRITID: Fritidsinteresser har det blitt lite tid til etter at han ble far. Men han løfter litt vekter. Og sjonglerer. 
– Jeg greier å holde seks baller i luften samtidig, men når jeg viser frem bruker jeg sjelden mer enn fire, for at det ikke skal gå galt.  Foto: Geir Dokken
LITE FRITID: Fritidsinteresser har det blitt lite tid til etter at han ble far. Men han løfter litt vekter. Og sjonglerer. – Jeg greier å holde seks baller i luften samtidig, men når jeg viser frem bruker jeg sjelden mer enn fire, for at det ikke skal gå galt. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: Aksel Hennie: -Jeg trives med det livet jeg har nå

Høydeskrekk

Hvilket eksperiment tvilte han mest på? Andreas tygger på svaret. Sier det er fristende å svare alle: – Høyde er grunnleggende ekkelt. Da jeg skulle utføre strikkhoppet, og sto oppe i tårnet, da kjente jeg på det.

– Du fikk høydeskrekk?

– Ja eller eh ... nei.  Han nikker. – Jo, det var jo på en måte det.

Mari og Andreas ble sammen etter videregående. 

– Mari kan kritisere ting jeg gjør på jobben. Hun er min førsterådgiver. Jeg liker motstand og synes det er fint å diskutere.

Likevel, da han sto oppe i strikkhopp-tårnet og tvilte, kaldsvetten piplet og pulsen dundret i tinningen – å be Mari om råd var uaktuelt: 

– Nei, det ville ingen av oss. Avtalen var at jeg skulle ringe hjem så fort jeg var ferdig og det var gått bra. Og det gjorde jeg hver gang. Med unntak av én. 

Han forteller om kvelden han avfyrte pistolen mot seg selv under vann. Opptaket foregikk om natten. 

– Jeg hadde sagt til Mari «Jeg er hjemme når du våkner», men hadde glemt å beregne pakkingen, så jeg ble litt sen.

– Fikk du høre det?

Han nikker. 

– Men samtidig hadde vi avtalt at hvis det skjedde noe, så skulle noen fra produksjonsselskapet ringe henne. De hadde lagret nummeret hennes i tilfelle. 

– Det var såpass? 

– Ja. Men de trengte heldigvis aldri å ringe. 

– Hvilke tanker gjorde du deg om at barnet ditt kunne ende opp farløs?

– Jeg tenkte jo i de baner, og derfor ble det desto viktigere å ikke gjennomføre om det var risiko for det. Jeg hadde jo ikke noe ønske om å bøte med livet. Men det er klart, når jeg sto i de avgjørelsene i løpet av innspillingen, så tenkte jeg jo mye på dem der hjemme. Det ga en ekstra motivasjon for å gå over sikkerheten 4–5 ganger til. 

Han var med på fødselen da sønnen ble født. Ti måneder senere dro den nybakte familien til Sri Lanka. På to måneders mamma- og pappaperm.  

– Vetle spiste det vi spiste, og det gikk bra. Vi er nok litt hippieforeldre. For oss er det ikke så viktig med merkeklær. Eller rene klær. Vetle får lov til å krabbe rundt på gulvet i butikkene. Vi er ikke redde for sånt. 

Hva er det egentlig Andreas Wahl er redd for? Bortsett fra høyder?

– Å miste sønnen min. Både miste og miste. 

– Fysisk, mener du?

– Ja. Å miste de jeg er glad, det er bekymringen min. Og så er jeg redd for sprøyter og operasjoner. Om jeg ser åpne sår, må jeg sette meg litt nedpå.

– Hvordan gikk det under fødselen?

– Forbausende bra, faktisk. Men jeg hadde gjort noen forberedelser. 

Andreas forteller om forstudiene: – Google fant ut ganske tidlig at jeg skulle bli far, og begynte å foreslå fødselsvideoer. Folk som hadde filmet fødselen og delt. Så jeg ble sittende og se på fødsler en lørdagskveld. Det mest fascinerende var en dame som fødte alene i en kulp under en foss. Mann og barn gikk og tuslet i vannkanten, mens hun satt alene på en knaus og fødte. 

– Dere ble ikke inspirert?

– Nei, sier han og rister på hodet. – Det er en del ting som liksom er naturlig, men som vi har sluttet med fordi det ikke er bra for helsa. Vi valgte fødsel med helsepersonell. 

To jenter kommer inn på kafeen. Hvisker «Der er han der fra tv». Andreas enser det ikke. Gjør hvert fall ingenting ut av det. Forteller at han er tilhenger av informasjon: – Jo mer vi vet, desto færre overraskelser. Jeg har fått analysert genomet mitt, og visste at det kunne komme noen overraskelser. Nå vet jeg at jeg er litt ekstra utsatt for Alzheimer. Og at jeg er immun mot noroviruset, så jeg kan dra på cruiseskip uten å bli smittet av magesyke. Og at jeg har anlegg for våt ørevoks. 

Som 11-åring tok Andreas Wahl sitt sosiale ansvar og startet fritidsklubb med en to år eldre kamerat. Et gratistilbud til barna i området. «Tønsberg Underholdningsklubb» avanserte etter hvert til underholdere på «Sommarland» i Bø. Ti år på rad. 

– Vi kjørte rundt i isbilen og holdt show, med magi, sjonglering og ildsluking. Etter hvert fikk vi underholdnings­ansvaret for hele parken. Senere laget jeg verdens største naturfagtime, for 4000 elever.

«Du e elektrisk». For de fleste en radiohit. For Andreas Wahl det rammeste alvor, gitt lynnedslaget på scenen. Men hvordan får man egentlig en sånn idé? Å stille seg under en smultringformet apparatur og la lynet slå ned, med potensielt dødelige utgang?

– Ehhh. Andreas sukker tungt. – Nei, altså … Det er jo gøy med tv, men det er enda morsommere å gjøre eksperimenter live. Elektrisitet har det fine ved seg at det både er hverdagslig og kjedelig. Du setter i kontakten hjemme i veggen og tenker ikke mer på det. Og så har du den dødelige biten også, det potensielt livsfarlige. ­Og det spennet liker jeg godt. 

– Gruer du deg, når du vet at lynet snart treffer?

– Nei. Tiltroen min til vitenskapen er større enn frykten. 

Lynet lager han gjennom en Tesla-spole, som ble oppfunnet av vitenskapsmannen Nikola Tesla for drøyt hundre år siden: - Tesla var kroneksempelet på den gale, men geniale vitenskapsmannen. Han forelsket seg i en due, blant annet. Jeg prøver å løfte Tesla frem i lyset, på så spektakulært vis som mulig. 

– Folk skal forbinde ham med noe annet enn bilen? 

– Ja. Istedenfor å kjøpe meg en Tesla-bil, fikk jeg laget meg en Tesla-spole. Det finnes ikke mange av dem. 

– Den kostet kanskje det samme, også?

– Ja. Haha. Det var ikke så langt unna. Håpet er å spille for fulle hus. Akkurat nå ser det ut som om vi ikke trenger å selge huset vårt. 

– Det har vært et reelt alternativ?

Han nikker. 

– Jeg har investert mye i dette.  

IKKE RELIGIØS: Han regner seg ikke som troende, men mener det finnes mange eksempler på at det er mulig å være troende og vitenskapsmann:
– Men det blir sikkert en del diskusjoner over lunsjen.  Foto: Geir Dokken
IKKE RELIGIØS: Han regner seg ikke som troende, men mener det finnes mange eksempler på at det er mulig å være troende og vitenskapsmann: – Men det blir sikkert en del diskusjoner over lunsjen. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: Jakob Oftebro (30): - Jeg vil gjerne kalle meg en "flink pike"

Den absolutte sannhet

I første runde av «Folkeopplysningen» testet han ut alternativ behandling og ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg. Norsk Spiritualist Forening mente bransjen ble latterliggjort, men PFU slo fast at programmet ikke brøt god presseskikk.

– Om folk blir klokere og tar andre valg ut fra noe jeg har laget, så blir jeg glad, sier Andreas. – Om de gjennom kunnskap gjør bedre valg i livet sitt. Kanskje bare én gang, men én gang er nok for meg. 

Han ser et oppsving for interessen for naturvitenskap. Mener at kunnskapsbaserte youtubere har en del av æren. 

– Realfag hadde et imageproblem en stund, men det er i ferd med å snu. Kanskje sitter den som har løsningen på kreftgåten et eller annet sted, og det vil være synd om vedkommende velger bort realfag på helt feil grunnlag.

I en tid preget av selvpromotering og jag etter å følge drømmer, er Andreas Wahl en motvekt til det overflatiske?

– Folk må gjerne drive med det overflatiske, sier Andreas diplomatisk. – Men jeg liker å jobbe med noe som utgjør en forskjell. 

Når Tesla-spolen er pakket ned, og han sitter bak rattet på vei til neste by. Eller når nok et eksperiment er overlevd i beste sendetid. Da står vi igjen med spørsmålet. Det som sikkert både Houdini og fordums illusjonister og vitenskapsmenn har fått: Hvorfor utsetter du deg for denne risikoen? 

– Jeg gjør det for åpne folks øyne for at fysikk og naturvitenskap, i motsetning til resten av samfunnet, er sikre lover og absolutte sannheter.

Andreas nikker mot telefonen. 

– Vi har solgt «Med livet som innsats» til utlandet, og programmet lages i flere land verden over. Jeg fikk akkurat beskjed om at den australske programlederen hadde rullet gjennom flammene. Og overlevd.

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 41, 2016

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop