Sommertid 2019:

Hvilken vei skal klokken stilles?

Natt til søndag 31. mars skal klokken stilles til sommertid.

HUSK Å STILLE KLOKKEN: Natt til søndag skal klokken stilles én time fram. Da går vi lysere tider i møte. FOTO: NTB Scanpix
HUSK Å STILLE KLOKKEN: Natt til søndag skal klokken stilles én time fram. Da går vi lysere tider i møte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag klokken 02.00 starter nok en gang sommertiden, noe som betyr at klokken skal stilles én time fram og vi har dermed lysere kvelder i vente - hurra!

Men hvorfor har vi egentlig sommertid?

I 1980 ble sommertid fast i Norge

Sommertid ble foreslått av Benjamin Franklin i et humoristisk essay fra 1784, men det var først rundt 1910 at konseptet faktisk ble vurdert for alvor, skriver Wikipedia.

Sommertid ble innført for første gang i Østerrike og Tyskland 30. april 1916 for å spare energi og dermed olje, som det var lite av på grunn av første verdenskrig. En rekke europeiske land, deriblant Norge, fulgte med senere på året.

Sommertid kom igjen under andre verdenskrig og på begynnelsen av 1960-tallet, men det var først fra 1980 at det ble sommertid fast i Norge. I 1996 ble sommertiden den samme i alle EU-landene, og Norge følger nå EUs sommertid. Omtrent 70 land i hele verden har nå innført ordningen.

Vintertid starter etter EU-kommisjonens bestemmelser alltid den siste søndagen i oktober og varer frem til den siste søndagen i mars, da vi bytter til sommertid.

Forslag om å oppheve sommertidsdirektivet

EU-kommisjonen fremmet 12. september 2018 forslag om å oppheve sommertidsdirektivet. Forslaget innebærer at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår.

Dersom EU-parlamentets innstilling blir vedtatt, skal alle meldemslandene selv bestemme om de ønsker å innføre sommertid eller vintertid på permanent basis. Ordningen er foreslått å tre i graft i 2021, skriver Dinside.

SOMMERTID: Det var først fra 1980 at det ble sommertid fast i Norge. FOTO: NTB Scanpix
SOMMERTID: Det var først fra 1980 at det ble sommertid fast i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Huskeregelen

Er du en av som sliter med å huske om klokken skal stilles fram eller tilbake ved overgang til og fra sommertid?

En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot sommeren – på høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokken tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokken en time fram.

Det kan også være greit å vite at de fleste mobiltelefoner stiller seg selv, mens for eksempel klokker i biler, på radio og ovner, samt enkelte vekkerklokker må stilles manuelt. Et godt tips kan være å stille klokkene rett før du legger deg lørdag kveld. Da unngår du klokke-kaoset på søndagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer