Alenepappa:

- Hvis ikke jeg svarer når de ringer, har de ingen mamma å ringe til

Livet endret seg med ett for Senterparti-politikeren da han plutselig ble alene om omsorgen for de to barna sine.

ALENEPAPPA: I hyllene hjemme hos kommunal- og distrikstminister, Sigbjørn Gjelsvik finner man innrammede tegninger til både mamma og pappa. For tre år siden ble han alene med de to barna sine. FOTO: KAJA BRUSKELAND
ALENEPAPPA: I hyllene hjemme hos kommunal- og distrikstminister, Sigbjørn Gjelsvik finner man innrammede tegninger til både mamma og pappa. For tre år siden ble han alene med de to barna sine. FOTO: KAJA BRUSKELAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sørumsand er et søvnig, men sentralt lite tettsted ved Glomma. Området er kjent for Stomperud og Norges eldste båt, og for en Senterparti-politiker fra Vestlandet.

I en kafe like ved togstasjonen forteller driverne at Sigbjørn Gjelsvik er pratsom og blid. Dessuten gjør han mye for lokalmiljøet.

KK skal møte kommunal- og distriktsministeren hjemme hos han og hans to barn. Vil snakke med han om hvordan det er å kombinere en så travel jobb-hverdag med det å være alenepappa.

«Nei du først»

Han har dekket på bordet i stuen i det koselige rekkehuset innerst i veien. Så setter han seg ned. Forteller at de trives godt her. Har bodd på Sørumsand i 17 år nå.

De første årene i bygda bodde han, ekskona og barna i et større hus et stykke unna. Men da han og kona gikk fra hverandre, flyttet han hit han bor nå.

Margrethe het hun. De møttes gjennom felles venner tidlig på 2000-tallet. De var begge engasjert i «Nei til EU» og politikk generelt. De delte lidenskapen for å reise. Hun elsket å ta bilder og sette dem sammen til minnealbum til hvert av barna sine.

Mens de blar i disse, kan Thomas, Victoria og pappa mimre tilbake i alt fra ferieturer som storebror Alexander, mamma og pappa hadde til Egypt til turer de selv har vært med på til bestemor i Sunnfjord eller mormor og annen slekt på Sunnmøre.

Det dunker i overetasjen. Knis og hvisking høres. Lavmælte oppfordringer om «du går ned først», «nei, du».

– Vil dere komme ned å bli tatt bilde av? Spør faren med smil i stemmen.

POLITIKER OG PAPPA: Sigbjørn Gjelsvik har flere tiår bak seg som politiker. Han har vært aktiv i Nei til EU ogo Senterpartiet. Nå er han kommunal- og distriktsminister og pappa til to. FOTO: KAJA BRUSKELAND.
POLITIKER OG PAPPA: Sigbjørn Gjelsvik har flere tiår bak seg som politiker. Han har vært aktiv i Nei til EU ogo Senterpartiet. Nå er han kommunal- og distriktsminister og pappa til to. FOTO: KAJA BRUSKELAND. Vis mer

Avtalte å møtes

De har kommet til trappen nå, sitter der mens de bestemmer seg for om de vil komme ned eller ikke.

Overnattingsbesøk og grønne vafler er hverdagslivet til denne ministeren. Stuen deres preges av innrammede barnetegninger i blyant, noen dedikert til «MAmmA og PaPPa». Noen bare til «PaPPa».

– Jeg har vært veldig åpen om min situasjon og jeg opplever at det er mange som har lyst å stille opp for oss, sier han.

Hans situasjon er ikke unik. Men den er ikke helt vanlig heller. Han og Margrethe gikk fra hverandre, men hadde et vennskap og daglig kontakt etter skilsmissen. De bodde ikke langt fra hverandre, som er uunngåelig på Sørumsand.

Men en vårdag i 2019 opplever Sigbjørn noe som skal endre livet, slik han og barna kjenner det, i en håndvending.

Han forteller at hun opplevde kraftige epileptiske anfall, men aldri fikk påvist epilepsi som diagnose.

– Vi hadde kontakt daglig i og med at vi hadde felles barn, og barna gikk mye til og fra hos oss begge. Også den dagen hun døde, sier han og stemmen har senket seg noen hakk når han fortsetter:

– Hun tok kontakt med meg utpå formiddagen mens jeg var på jobb. Hun fortalte meg at hun hadde hatt anfall og at hun hadde ringt lege og ambulanse.

Da legen ikke fant noe spesifikt galt med Margrethes helsetilstand, hadde hun blitt værende hjemme hos seg selv for å slappe av og ta det med ro.

– Men utover dagen følte hun seg dårlig. Vi hadde kontakt flere ganger og jeg sa at hun måtte dra på legevakten. Jeg var på vei med toget fra Oslo da jeg fikk melding fra henne. Hun skrev at hun hadde snakket med legevakten.

Sigbjørn og Margrethe avtaler at når han kommer til Sørumsand, skal han stikke innom butikken å kjøpe noen varer hun trenger. Deretter skal de møtes på legevakten.

Han setter seg ned på venteværelse på legevakten, Margrethe er ikke å se og Sigbjørn tenker at hun kanskje er inne hos legen. Han sender henne derfor en melding om hvor han er. Men hun dukker ikke opp.

Etter en stund spør han de som er på jobb om de har sett henne. Men det har de ikke. De forteller han at de synes det er rart, for de hadde jo avtalt at hun skulle komme innom.

– Da begynte jeg å ane uro, sier han.

«Var jo bare 47 år»

Når Margrethe ikke dukker opp til avtalen deres, og uroen har begynt å slå rot i Sigbjørn, reiser han hjem til henne.

I en kodeboks på utsiden ligger ekstranøkkelen, som de har en avtale om at Sigbjørn kan bruke hvis noe skjer. Han låser seg inn. Tonen i stemmen hans senker seg ytterligere før han forteller videre:

– Jeg fant henne liggende på vaskerommet. Og da ringte jeg ambulanse så det tok ikke så lang tid før det kom lege. Og vi prøvde jo med førstehjelp, men det.. ja..

Han blir stille lenge, og det er som om Sigbjørn er tilbake igjen på det vaskerommet den vårdagen for tre år siden.

– Hva tenkte du i timene etterpå?

– Nei det.. Jeg tenkte jo på, altså først og fremst så tenkte jeg på ungene da. Vi alle visste jo at hun hadde slitt med helsen, men vi hadde aldri sett for oss noe sånt. Margrethe var jo bare 47 år.

Barna er hos venner mens dette ufattelige triste foregår. Sigbjørn blir værende en stund hjemme hos Margrethe mens han forbereder seg på samtalen han vet han må ha.

En ulykke kommer sjelden alene, sier de. I Sigbjørns lille familie er dette hjerteskjærende sant i denne tiden. For ikke lenge før, opplevde de å miste en annen de elsket.

Dobbel sorg

Margrethe går bort bare noen måneder etter Sigbjørns far.

I oktober 2018 fikk Kjell Gjelsvik et kraftig hjerteinfarkt i det han kjørte traktoren inn på tunet på gården sin. Kjell ble sannsynligvis slått bevisstløs og traktoren fortsatte rett frem ut på jordet og nedover en bakke og til slutt veltet den ut i en flomstor elv. Heller ikke denne gangen kunne livreddende innsats gjøre noen forskjell.

– Da faren min døde reiste vi hjem til moren min på gården samme dagen som det skjedde og var der til over begravelsen. Så da fikk ungene hele den prosessen ganske nært på, både sorgen og fellesskapet med familien og det som skjedde rundt det, forteller han.

Han mener at barna på denne måten hadde noe å relatere til da moren deres gikk bort. I motsetning til mange barn som aldri har forholdt seg til døden på nært hold i det hele tatt.

– Men allikevel. Det er ekstra nært og sårt når det er mora. Også var det flere ting ganske tett på. Det var tøft både for dem og for meg.

Senere den dagen han finner Margrethe på vaskerommet, setter han seg ned med Victoria og Thomas. Sier til dem at det han nå skal fortelle er alvorlig og trist.

- Er mamma død, spør Thomas faren sin. Og Sigbjørn skjønner at også de små har gått med en bekymring for moren.

Men selv om hun hadde slitt med helsen og vært en del hos legen, følte han aldri at det var noe forvarsel om det som skjedde.

Den tunge stemningen i rommet blir fort brutt, for ned trappen kommer to energibunter. Victoria på 13 og Thomas på 11 er både sjenerte og nysgjerrige på en gang. Likevel går det fort over, og snart har de overtalt faren til et slag UNO over kjøkkenbordet.

Litt småjuksing blir det mens pappa er opptatt med å snakke om valgvaken de var med på forrige høst. Elegant blir han hoppet over flere ganger, og om Sigbjørn ikke merker det, eller ikke lar seg merke med, er usikkert.

– Er han en streng pappa eller?

Begge rister de ivrig på hode og ministeren selv bryter ut i latter.

PRIORITERER: Selv om Sigbjørn Gjelsvik har en krevende og travel arbeidsdag, er han først og fremst pappa. Han er veldig opptatt av å prioritere dem og deres behov, selv om de har mange rundt seg som stiller opp. FOTO: KAJA BRUSKELAND.
PRIORITERER: Selv om Sigbjørn Gjelsvik har en krevende og travel arbeidsdag, er han først og fremst pappa. Han er veldig opptatt av å prioritere dem og deres behov, selv om de har mange rundt seg som stiller opp. FOTO: KAJA BRUSKELAND. Vis mer

«Ingen mamma å ringe til»

Det er blitt en annen hverdag for de tre. Ikke bare fordi de er blitt en mindre i flokken, men også fordi pappa Sigbjørn i påsken plutselig fikk tilbud om jobben som kommunal- og distriktsminister. Det har ført til mye reising og «kaballegging».

Under pandemien satt han i Finanskomiteen og har dermed vært vant til å jobbe lange dager tidligere også. Men som minister er det en annen rolle og noe mer reising i det daglige.

– Jeg prøver å legge opp slik at jeg har mest mulig dagsreiser og da klarer stort sett ungene seg her selv. Men hvis jeg skal overnatte borte da må jeg ha noen som er her.

Han skryter av moren sin, som er 76 år, men jevnlig reiser mellom Vest- og Østlandet for å være sammen med barn og barnebarn i uker av gangen. Da han nylig var i Finland over flere dager, var det hun som holdt i trådene i rekkehuset på Sørumsand. Dessuten har han en søster som bor i Oslo, der bor også storebroren til Thomas og Victoria og pappaen hans. Dem har de mye kontakt med. Og de har mange gode venner i lokalmiljøet som er gode til å stille opp.

Han føler likevel på det ansvaret det medfører at barna bare har én forelder. For dersom ikke han er til stede på skoleavslutninger, håndballkamper, foreldremøter eller tannlegetimer, så har de ingen foreldre der.

– Hvis jeg ikke kan svare når de ringer, så har de ingen mamma å ringe til.

Som minister jobber han mye i det daglige, men han sier at barna er veldig forståelsesfulle, selvstendige og fleksible. Da er det desto viktigere at han stiller opp og prioriterer dem når det trengs.

Møter kan flyttes på og kanselleres, og andre kan stille opp for meg på jobb. Men det er bare jeg som er pappaen til Thomas og Victoria.

FERIETID: De har alltid vært en familie som har reist mye sammen. Det er også blitt viktigere for dem etter at pappa Sigbjørn startet i ny jobb å utnytte fritiden best mulig. Her er bilde fra sommerens ferie i Spania. FOTO: PRIVAT.
FERIETID: De har alltid vært en familie som har reist mye sammen. Det er også blitt viktigere for dem etter at pappa Sigbjørn startet i ny jobb å utnytte fritiden best mulig. Her er bilde fra sommerens ferie i Spania. FOTO: PRIVAT. Vis mer

En svart, fancy bil

Det er altså en hektisk hverdag. Derfor er det viktig for dem å få mest mulig ut av feriene sammen. I sommer var de bilferie gjennom Europa, besøkte mange land og rakk til og med Billie Eilish-konsert i London. Victoria er superfan, men Thomas og pappa koste seg også.

Når det ikke er ferie, blir Sigbjørn hentet hver morgen klokken 06.30 av en fancy svart bil. Det er dette Victoria og Thomas syns er den største forandringen etter at pappa ble minister. Det har også hendt at han selv har sovet over alarmen og at Thomas eller Victoria har vekket pappa.

Victoria forteller at hun var sammen med pappa da han fikk telefonen hvor han ble tilbudt den nye jobben:

– Jeg så reaksjonen han live. Vi var ute på stolpejakt også fikk han en telefon også sa han bare: Nei, nei, nei nei, det må jeg tenke på, forteller Victoria.

– Hva sa han til dere etter at han hadde lagt på da?

– Jeg spurte om det gikk bra, også sa han: Jaja, det er bare jobb, svarer Victoria.

Praten fortsetter rundt bordet. De ler og kniver vennlig seg imellom om hvem som leder i kortspillet. Men så:

– Ja! bryter Sigbjørn ut og dunker neven i bordet. Norges kommunal- og distriksminister har herved vunnet i UNO.

– Det er jammen ikke ofte jeg vinner altså, gliser han.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer