Alexandra Rotan

- Hvis jeg blir forelsket, blir jeg så sykt forelsket

Derfor har ikke Stjernekamp-aktuelle Alexandra Rotan plass til både kjæreste og musikk i livet sitt.

STJERNEKAMP-AKTUELL: Alexandra har gått all in i hver ukes sjanger for å prestere best mulig. I hip hop-uken gikk hun i store klær og danset mer enn hun pleier. Foto: Armand Nasiri.
STJERNEKAMP-AKTUELL: Alexandra har gått all in i hver ukes sjanger for å prestere best mulig. I hip hop-uken gikk hun i store klær og danset mer enn hun pleier. Foto: Armand Nasiri. Vis mer
Publisert

Alexandra Rotan (25) har gjort seg bemerket som artist etter deltakelse i Melodi Grand Prix hele tre ganger, inkludert førsteplass i 2019 og andreplass i 2021. I høst er hun å se på Stjernekamp hvor etablerte artister skal få prøve seg i ulike sjangre - hvor én av de totalt ti artistene til slutt står igjen med tittelen «Norges ultimate entertainer».

Alexandra hadde satt seg som mål å komme til uke åtte hvor artistene skulle prøve seg på joik. Det klarte hun med glans i opptreden innen sjangrene latino-pop og vise, og hun har allerede blitt utpekt som en favoritt. Sist lørdag både joiket hun og sang duett for flere hundretusen seere i beste sendetid. Nå er det musikal og storband som står for tur. 25-åringen er takknemlig for å ha kommet dit.

- Det er veldig stort, sier hun til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Å skulle omstille seg fra en sjanger til en annen hver uke kan være en stor utfordring for artistene. Alexandra har løst det med å vie hele uken til den aktuelle sjangeren.

- For meg har det handlet veldig mye om tankesett. Jeg har satt meg godt inn i alle sjangrene jeg skal gjøre. I opera-uken gikk jeg kledd som en operasanger og hørte mye på opera. Uken jeg skulle rappe, hørte jeg på hip hop, gikk i store klær og danset mer enn jeg vanligvis gjør. Hele veien har jeg vært veldig bestemt på hvordan jeg skal klare å komme i modus, forteller hun.

Foto: Armand Nasiri.
Foto: Armand Nasiri. Vis mer

- Vanvittig arena

Årets Stjernekamp-sesong er ikke den første Alexandra er blitt spurt om å delta i, men det er første gang hun har takket ja. KEiiNOs karriere, gruppen hun til vanlig er vokalist i, hadde akkurat blitt opprettet, noe som da fikk full oppmerksomhet. Samtidig har hun kjent på at hun er ung og ikke har en lang karriere å vise til, i motsetning til andre deltakere med lange CV-er innen musikkbransjen - men nå følte hun at det var riktig tidspunkt.

- Det er en vanvittig arena å få vist seg frem på, og i hvert fall for meg som elsker å stå på scenen. Det er det jeg elsker med musikken. Å få stå på scenen hver eneste lørdag, det var nok til at jeg tenkte: «Ja, selvfølgelig har jeg lyst til å være med».

Kjærlighetslivet på vent

25-åringen fra Råholt på Eidsvoll har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Hun er redd for å kaste bort artistkarrieren på dating og kjærlighet. Erfaringsmessig blir hun så oppslukt i den utkårede hun forelsker seg i at det tar fokuset fra andre deler av livet hennes. Akkurat nå kjennes musikken for viktig til å ikke vie full oppmerksomhet til karrieren.

- Nå lever jeg endelig drømmen etter å ha jobbet så hardt så lenge. Og hvis jeg blir forelsket, blir jeg så sykt forelsket også, det er liksom ingen mellomting.

Derfor vil hun ikke at kjærlighetslivet skal ta overhånd dersom hun skulle bli forelsket. Hun har verken tid eller behov for en kjæreste i livet slik det er nå.

- Kjærlighetslivet har jeg satt på pause, rett og slett fordi jeg ikke trenger det akkurat nå. Jeg vet hvor jeg må ha fokuset mitt, sier hun.

Føler seg «hjemme» på scenen

Alexandra, som var vokalist på europaturnéen til Alan Walker i 2017, har ikke alltid hatt den energien hun har på scenen i dag. For alle som har sett Alexandra Rotan på scenen, er det ingen tvil om at det er et sted hun føler seg hjemme og trives godt. Hun utstråler mye glede og energi, men det har ikke alltid vært så fremtredende.

- Det er noe som har kommet jo mer fornøyd jeg er. Jeg lever av musikk og omringes av mennesker som kun vil meg godt. Jeg har det veldig fint, og da er det veldig naturlig at jeg går rundt med den energien jeg har. Dessuten er jeg blitt voksen nok til at jeg klarer å ta valg som er riktig for meg selv - det tror jeg har veldig mye å si. Det er viktig at jeg ikke går rundt og bærer på ting som gir negativ energi, sier hun og oppsummerer med at hun er en energisk dame.

Men en utstråling som hennes, skinner det gjennom at hun har det bra, og det er også noe mange har lagt merke til og kommenterer.

- Det er bare gøy. Jeg tenker ikke over det selv, for det er jo bare sånn jeg er, sier hun og utdyper:

- Jeg har det veldig gøy når jeg står på scenen og lever av det jeg elsker mest, så da kommer entusiasmen naturlig.

Vendepunktet

I 2018 begynte hun å studere sykepleie - omtrent samtidig som første deltakelse i Melodi Grand Prix, sett bort ifra hennes deltakelse i MGP junior i 2010. Hun var ikke helt sikker på hvilken retning hun skulle ta med musikken på den tiden. Hun studerte fulltid og var artist samtidig. Vendepunktet kom da hun vant MGP i 2019 sammen med det relativt nyoppstartede KEiiNO.

- Det var for meg en switch, for da kunne jeg endelig leve av musikken. Det var noe jeg hadde strevet etter å gjøre og jeg tror seieren var nok til at det ble en helomvending i karrieren.

Hun snakker om å bo i en koffert som noe positivt med tanke på å kunne leve av konserter og reise på turné.

- Det var da vi satte inn det giret med KEiiNO. Jeg hadde et ønske om å leve av det helt siden MGP junior-deltakelsen, men jeg visste ikke helt hvilken retning jeg skulle ta. Det var virkelig på MGP i 2019 jeg opplevde den «her hører jeg hjemme».

Musikkglad familie

Råholt-jenta er oppvokst med nattasang fra mamma og pappa og synging i bilen. Hun kommer fra det hun kaller en «musikkglad familie».

- Jeg har en farfar som likte å spille gitar, og en bestefar som likte å spille trekkspill. Men jeg er den eneste i familien som virkelig har tatt det musikalske til et profesjonelt nivå og har hatt en drøm om å leve av musikken.

Alexandra har tett bånd med familien som har heiet på henne hele veien. Hun kan alltid regne med at de sitter i salen og ser på når hun står på scenen.

- Familien min er helt fantastisk. Jeg hadde aldri vært her jeg er i dag hvis ikke det hadde vært for dem. De har vært med på reisen og sett hvor hardt jeg har jobbet hele veien, de har alltid vært der og støttet meg - jeg er veldig takknemlig for det.

Drømmeoppdrag

I høst står Alexandra Rotan på scenen hver lørdag. Stjernekamp ble den perfekte måten å komme tilbake til det livet hun vil leve etter pandemien.

- Mandag morgen starter med coaching til ny sjanger, og onsdag starter lydprøve. Plutselig er det lørdag igjen, så det går i ett kjør. Det er superhektisk, sier hun.

Men hun trives med det hektiske livet.

- Jeg er så heldig å få leve av hobbyen min. Nå har jeg jo blitt mye mer involvert i det administrative, planlegging og å se ulike muligheter KEiiNO har. Å være artist er så mye mer enn å holde konsert. Det er en heltidsjobb.

Når det gjelder hvem hun vil være som artist med tanke på personlighet, uttrykk, stemme og show, er det én artist som skiller seg ut for Alexandra.

- Å reise på turné som support for Lady Gaga er en drøm jeg har. Hun går i front med så mye viktig å si - hun er så mye mer enn en artist.

TEL AVIV: KEiiNO på scenen under Eurovision 2019 etter å ha vunnet Melodi Grand Prix. Bidraget deres endte på en 5. plass. Foto: NTB.
TEL AVIV: KEiiNO på scenen under Eurovision 2019 etter å ha vunnet Melodi Grand Prix. Bidraget deres endte på en 5. plass. Foto: NTB. Vis mer

Ønsker å være inkluderende

Det hun husker som den største musikkopplevelsen hittil i karrieren, var da KEiiNO besøkte Madrid Pride i 2019.

- Vi spilte «Spirit in the Sky» foran 30 000 mennesker ute i sentrum i Madrid - og alle kunne sangen. Og det var et hinsides stort kor som kunne joike. Vi var så rørte da vi gikk av scenen, sier hun takknemlig.

- Målet mitt er å hoppe tilbake til 2019 der vi var da. Å få KEiiNO opp på bena igjen, reise på verdensturné og fylle store arenaer. Alle er veldig aksepterte i KEiiNOs univers.

Hun har ett mål til å strekke seg etter:

- Å være support for Lady Gaga en gang i fremtiden.

Gruppa merker stort spenn i alder og minoriterer i tilhengerskaren til KEiiNO.

- Når vi er ute i verden, er det alle slags typer mennesker i publikum. Vi har vært veldig tydelig helt fra start hva vi står for - vi hyller minoriterer. Vi hyller at alle er bra nok sånn som de er og at ingen skal føle seg utenfor. Det at vi har vært så tydelig på det og turt å snakke høyt om det, det tror jeg har gjort at folk føler en slags trygghet i oss. De ser at vi er tre helt vanlige mennesker som bare er oss selv, og det er nok. Jeg tror folk føler en slags tilknytning til det.

Gruppen opplever til stadighet å få tilbakemeldinger på at musikken har hjulpet tilhengere gjennom vanskelige tider.

- At musikken vår gir dem noe er veldig rørende å se. Det betyr mye når det ligger hardt arbeid bak, sier hun.

Uten gruppa

Å stå på scenen i Stjernekamp uten Fred Buljo og Tom Hugo som utgjør resten av KEiino, har vært uvant når det gjelder presselansering, anmeldelser og det å stå på scenen uten dem.

- Det er veldig rart å gjøre det alene, men jeg er jo der på vegne av gruppa - jeg er jo Alexandra i KEiiNO.

Hun påpeker at det har vært en god erfaring med mer kunsterisk frihet og ikke ta hensyn til de andre. Samtidig som hun har fått masse støtte av de to andre som utgjør trioen.

Arrangerer helaften

Det er vanskelig å sette ord på entusiasmen 25-åringen har for gjenåpningen av samfunnet og konserter i sikte. Ikke lenge etter Stjernekamp-finalen som hun håper å stå i, skal KEiiNO ut på juleturné - det blir gruppens tredje.

- Vi har ikke engang fått sunget albumet vårt i utlandet, og det begynner jo snart å bli gammelt, sier hun og legger til at de er veldig klare for å reise utenlands. Men ut over holder vokalisten kortene tett til brystet.

Vi skal også ha en storsatsing på Vulkan Arena 20. november.

- Det blir ikke bare konsert, det blir en helaften. Litt sånn «velkommen tilbake til livet», sier hun - nok en gang hemmelighetsfull.

- Jeg gleder meg masse. Og jeg gleder meg til stå med resten av KEiiNO på scenen igjen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer