Voldtekt

«Hvis jeg ikke kan si ja, kan jeg heller ikke si nei»

Ny kampanjevideo som vil belyse viktigheten rundt seksuelt samtykke skaper oppmerksomhet i USA.

VIL BELYSE VOLDTEKT UTEN SAMTYKKE: En ny kampanjevideo vil sette fokus på temaet seksuelt samtykke og at ingen sier ja når de ikke er bevisste. Debatten har igjen blusset opp etter saken mot Stanford University-proffsvømmeren Brock Allen Turner som tidligere i år ble dømt for voldtekt mot en bevisstløs kvinne.  Foto: Skjermdump: YouTube
VIL BELYSE VOLDTEKT UTEN SAMTYKKE: En ny kampanjevideo vil sette fokus på temaet seksuelt samtykke og at ingen sier ja når de ikke er bevisste. Debatten har igjen blusset opp etter saken mot Stanford University-proffsvømmeren Brock Allen Turner som tidligere i år ble dømt for voldtekt mot en bevisstløs kvinne. Foto: Skjermdump: YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har saken om Andrea Voll Voldum (21) skapt stor oppmerksomhet. For to år siden opplevde hun marerittet i Hemsedal da hun ble dopet ned og gjengvoldtatt av tre menn. I løpet av de siste månedene har hun snakket åpent om hva som skjedde med henne i mars 2014. For selv om fire av syv dommere i lagmannsretten mente Andrea hadde blitt dopet ned og voldtatt av mennene, ble alle tre likevel frikjent.

Men det er ikke bare her til lands voldtekter skjer. Tidligere i år skrev KK.no om de to svenske doktorgradsstudentene Carl-Fredrik Arndt og Peter Jonsson, som da studerte ved Stanford University i California og var på vei til en studentfest på campusområdet. Da de syklet forbi en søppelcontainer ved en studentbolig oppdaget de en mann som lå over en bevisstløs kvinne

I fjor herjet debatten om voldtekt og seksuelle overgrep i USA og i kjølvannet av de mange overgrepene ble kampanjen KnowNo nylig lansert. Videoen tar for seg mangelen på klarhet rundt temaet samtykke, hvor ofre blir voldtatt eller seksuelt misbrukt i beruset eller ubevisst tilstand. 

LES OGSÅ: Slik tilga Monika de som voldtok henne

Viktig budskap

For å belyse det viktige teamet viser videoen flere mennesker i ulike sårbare situasjoner. Videoen ønsker å ta opp spørsmålet rundt seksuelt samtykke og budskapet er klart: Dersom en kvinne sover, er bevisstløs eller sterkt påvirket kan hun ikke si noe. Hvis jeg ikke kan si ja, kan jeg heller ikke si nei.

Se videoen øverst i saken! 

Debatten i USA har nemlig nylig blusset opp igjen. For det som studentene Carl-Fredrik Arndt og Peter Jonsson trodde var uskyldig klining mellom et par, viste seg å være en voldtekt av en kvinne som ikke rørte på seg. Mannen som stod bak voldtekten var Stanford University-proffsvømmeren Brock Allen Turner (20). I sommer fikk han dommen sin og ble dømt seks måneder fengsel for gjerningen. Men forrige uke ble Turner løslatt, etter å ha sonet bare tre måned av dommen, ifølge CNN

Saken mot Allen Turner vakte stor oppmerksomhet i USA og fikk kvinner og menn verden over til å engasjere seg for å rette fokus mot det viktige temaet. Stjernene i den populære HBO-serien «Girls», Lena Dunham (30), Zosia Mamet (28), Jemima Kirke (31) og Allison Williams (28), er blant dem som nå har engasjert seg offentlig for å vise offeret støtte - og for å påpeke viktigheten med å være åpen, si at man trenger hjelp og ikke minst være der for hverandre.

I fjor var det flere unge, norske jenter som ble voldtatt i forbindelse med russefeiringen, og enda flere ble forsøkt voldtatt. Presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, har tidligere uttalt til KK.no at voldtekter ofte skjer på fest hvor alkohol er inne i bildet. Det er heller ikke uvanlig at gjerningspersonen doper ned offeret. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer