Krigsseiler

- Hvis mine gutter skal dø, vil jeg være der sammen med dem

Salongpiken Margit fra Ålesund ble ufrivillig krigsseiler. For sin heltedåd er hun blitt Norges høyest dekorerte kvinne fra andre verdenskrig.

KRIGSSEILER: Margit Johnsen er Norges høyest dekorerte kvinnelige krigsseiler. Admiral J.S.M. Ritchie foretar dekorering i Liverpool. Skipets kaptein Albert Toft sees ved siden av Margit, samt konsul Johan Vogt ved siden av admiralen. FOTO: Arkivverket / NTBs krigsarkiv / RA/PA-1209/U/Uj/L0212
KRIGSSEILER: Margit Johnsen er Norges høyest dekorerte kvinnelige krigsseiler. Admiral J.S.M. Ritchie foretar dekorering i Liverpool. Skipets kaptein Albert Toft sees ved siden av Margit, samt konsul Johan Vogt ved siden av admiralen. FOTO: Arkivverket / NTBs krigsarkiv / RA/PA-1209/U/Uj/L0212 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to sort/hvitt-fotografiene er så ikoniske at det er til å få frysninger av. De er selve definisjonen på klisjeen «et bilde sier mer enn tusen ord».

For fotografiene av den unge kvinnen Margit Lousie Johnsen fra Ålesund, omringet av dress- og uniformkledde menn, som mottar krigsmedaljer for sin innsats under andre verdenskrig, er rett og slett unike sett i historisk perspektiv.

Nøyaktig 80 år senere sitter jeg og stirrer på et annet sort/hvitt-bilde av Margit. På bildet er hun i syvårsalderen, har bølget hår, morens brosje i halsen og et barnlig, lekent og nysgjerrig blikk.

Det er ingen tvil om at dette er en jente som søker eventyr og spenning, skal vi tro etterkommere du skal få høre mer fra siden - og akkurat dét skulle hun få kjenne på så til de grader senere i livet.

«Malta-Margit» ble hun siden kalt, et kallenavn hun selv ikke var så glad i, men som hun likevel aksepterte. Margit var såkalt salongpike for det norske rederiet Wilh. Wilhelmsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer