Seksuell trakassering

Hvor går grensen mellom flørting og trakassering?

– Noe som føles bra i én sammenheng, kan føles forferdelig i en annen.

VIDT FORSKJELLIG: En berøring som denne kan føles deilig og spennende, men også ekstremt ubehagelig – avhengig av konteksten det skjer i. FOTO: NTB Scanpix
VIDT FORSKJELLIG: En berøring som denne kan føles deilig og spennende, men også ekstremt ubehagelig – avhengig av konteksten det skjer i. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober 2017 publiserte The New York Times en artikkel som – etter en årrekke preget av dempet hvisking og diskré advarsler blant stjernene – offentliggjorde de mange anklagene mot filmmogul Harvey Weinstein.

Gwyneth Paltrow, Selma Hayek, Rose McGowan, og Ashley Judd var blant de profilerte fjesene som avslørte at de hadde vært utsatt for trakassering og overgrep av Weinstein.

Kort tid senere dukket også emneknaggen #metoo opp på sosiale medier, hvor ofre for seksuelt misbruk – både kjente og ukjente – delte sine historier.

Dét sørget for at det enorme omfanget av problemet ble tydeligere enn noensinne; det handlet ikke lenger eksklusivt om verdenskjente musikere og suksessrike skuespillere, men også om naboer, kollegaer, og familiemedlemmer.

LES OGSÅ: – Redd for at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Ikke noe fasitsvar

Selv om det startet i Hollywood, skapte Weinstein-saken altså bølger langt utover Los Angeles’ grenser.

Mange av oss har selv følt skiftet på kroppen – en ny, kollektiv bevissthet er i ferd med å vokse frem. Handlinger og ord er mer gjennomtenkte enn før, og man tar seg tid til å stille spørsmål ved egen og andres oppførsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer