Ordtak og uttrykk:

Hvor god er du på ordtak og uttrykk?

Ofte blander man sammen ordtak og uttrykk, kanskje til og med så ofte at man ikke lenger vet hva som er riktig. Gjør du noen av disse feilene?

ORDTAK OG UTTRYKK: Det er viktig å holde tunga rett i munn når du skal bruke ordtak og uttrykk! FOTO: NTB
ORDTAK OG UTTRYKK: Det er viktig å holde tunga rett i munn når du skal bruke ordtak og uttrykk! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I jungelen av ordtak og uttrykk, er det ikke så rart at vi innimellom gjør feil. Noen blander vi, andre husker vi bare deler av - og mange har vi totalt misforstått. Uavhengig av dette, er denne typen språkfeil like irriterende! Kanskje du trenger å notere noen av disse bak øret?

Lars Aarønæs, språkkonsulent, faglig forfatter og redaktør i =Oslo, mener feilbruk av uttrykk hovedsakelig kommer av at folk ikke har fått med seg den opprinnelige betydningen. Han innrømmer at han i noen tilfeller blir sjarmert av slike kreative blandingsuttrykk, men er likevel fast bestemt på at denne språkbruken også er ødeleggende.

- Jeg er opptatt av at lesere skal forstå det samme når de leser det samme. Nå vil en person på 50 år forstå ordet «forfordele» helt annerledes enn en 25-åring. Den opprinnelige betydningen var at den som ble forfordelt fikk mindre enn de andre. Nå kan det like godt bety at vedkommende fikk mer. Dermed er ordet ubrukelig, slår han fast.

Aarønæs innrømmer at det er mye som irriterer når det kommer til feil bruk av ordtak og uttrykk. Særlig trekker han frem dårlige oversettelser på film og tv, og språkpåvirkning fra engelsk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer