Ordtak og uttrykk:

Hvor god er du på ordtak og uttrykk?

Ofte blander man sammen ordtak og uttrykk, kanskje til og med så ofte at man ikke lenger vet hva som er riktig. Gjør du noen av disse feilene?

ORDTAK OG UTTRYKK: Det er viktig å holde tunga rett i munn når du skal bruke ordtak og uttrykk! FOTO: NTB
ORDTAK OG UTTRYKK: Det er viktig å holde tunga rett i munn når du skal bruke ordtak og uttrykk! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I jungelen av ordtak og uttrykk, er det ikke så rart at vi innimellom gjør feil. Noen blander vi, andre husker vi bare deler av - og mange har vi totalt misforstått. Uavhengig av dette, er denne typen språkfeil like irriterende! Kanskje du trenger å notere noen av disse bak øret?

Lars Aarønæs, språkkonsulent, faglig forfatter og redaktør i =Oslo, mener feilbruk av uttrykk hovedsakelig kommer av at folk ikke har fått med seg den opprinnelige betydningen. Han innrømmer at han i noen tilfeller blir sjarmert av slike kreative blandingsuttrykk, men er likevel fast bestemt på at denne språkbruken også er ødeleggende.

- Jeg er opptatt av at lesere skal forstå det samme når de leser det samme. Nå vil en person på 50 år forstå ordet «forfordele» helt annerledes enn en 25-åring. Den opprinnelige betydningen var at den som ble forfordelt fikk mindre enn de andre. Nå kan det like godt bety at vedkommende fikk mer. Dermed er ordet ubrukelig, slår han fast.

Aarønæs innrømmer at det er mye som irriterer når det kommer til feil bruk av ordtak og uttrykk. Særlig trekker han frem dårlige oversettelser på film og tv, og språkpåvirkning fra engelsk.

- Engelsk påvirkning er skummelt. Noen ungdommer sier nå at de «faller i kjærlighet» når de blir forelsket, at «det er ute av spørsmål» når noe er uaktuelt og at de «sier det til ansiktet ditt» når de sier ting rett ut, sier Aarønæs.

Som språkentusiast er han glad i ord og uttrykk, spesielt noen utvalgte favoritter.

- Jeg trøster meg ofte med dette munnhellet: «Den tid, den sorg». Ellers er jeg glad i romsdalsuttrykket «det årnæ se i synjå» - oversatt: «det ordner seg i sjøen». Det spiller på at hvis du har dratt opp fiskesnøret uten å hespe, slik at det ligger i en eneste floke i dørken av båten, kan det lønne seg å hive hele kvasen i sjøen igjen. Da vil problemet ofte løse seg av seg selv - med andre ord en variant av «vent og se».

Noen kjente ordtak og uttrykk på ville veier:

1. «Å finne opp kruttet på nytt»: Hørt dette før? Dette er en blanding mellom uttrykkene «å ikke ha funnet opp kruttet» og «å finne opp hjulet på nytt». Når vi sier at noen ikke akkurat har funnet opp kruttet, mener vi at vedkommende er godtroende eller lite smart. Å finne opp hjulet på nytt betyr derimot at man bruker tid og krefter på å pønske ut noe som allerede er velkjent eller opplagt.

2. Bjørnetjeneste: Mange ser ut til å tenke at en bjørnetjeneste rett og slett er en stor tjeneste. Det stemmer ikke! En bjørnetjeneste er en tjeneste du egentlig kunne klart deg uten, fordi det ikke var særlig hjelp i den. En bjørneklem er derimot en skikkelig god klem!

3. Fisk og fall: Hører du ofte noen si at ting faller i god fisk? Dette er nok en blanding av ordtak. Man sier enten at noe faller i fisk, altså mislykkes - eller at noe faller i god jord, altså blir godt mottatt.

4. «I hytt og pine»: Visste du at dette uttrykket egentlig ikke eksisterer? Det er nemlig en blanding mellom uttrykkene «i hytt og vær» og «død og pine». Enda en kreativ variant av denne er «i hytt og gevær».

5. «til gangs»...?: Uttrykket, som sikter til noe som er nyttig eller til hjelp, heter ikke «til gangs», men «til gagns!».

6. Muffens, ikke muffins: Det er riktig å si at det er noe muffens på gang. Uttrykket betyr at man aner uråd eller at noe ikke helt stemmer. En annen måte å formidle det samme budskapet på, er å si at man aner ugler i mosen. Derimot har du kanskje også hørt noen si at de aner muffins i mosen...? Det gir ingen mening!

7. «Å ha svin på...»: Stien? Eller skogen? Uttrykket «å ha svin på skogen», som sikter til at man har noe å skjule, stammer fra tiden da skattefogden oppsøkte gårdsbruk for å fastsette verdi på gård, grunn og besetning. Enkelte bønder sendte da noen av dyrene til skogs for at disse ikke skulle tas med i skatteberegningen. Det er riktignok stier i skogen, men kanskje er det uttrykket «svinesti» (om rotete og/eller skittent sted) som har ført til at mange sier at noen har svin på stien i stedet?

- Engelsk påvirkning er skummelt, sier Lars Aarønæs. Foto: NTB
- Engelsk påvirkning er skummelt, sier Lars Aarønæs. Foto: NTB Vis mer

8. Krokodilletårer: viser til tårer som presses frem for effektens skyld - ikke en voldsom mengde tårer, som mange ser ut til å tro...

9. «Gå på...»: Ispinnen? Eller var det limpinnen? En limpinne er en pinne med lim på (naturlig nok), og den brukes til å fange fugler med. Uttrykket «å hoppe eller gå på limpinnen» betyr i overført betydning å la seg lure til å gjøre eller tro noe dumt.

10. Hold og behold: Når noen har blitt utsatt for noe farlig, men klart seg bra sier man at de er i god behold. Dette forveksles stadig med uttrykket «å være i god hold», som sikter til å ha mye kjøtt på beina!

11. Når det bryter ut slåsskamp: braker man sammen? Eller braser man sammen, kanskje? Ingen av delene er riktig! Det heter faktisk «å barke sammen». Korrekturavdelingen antar at mange blander dette uttrykket med å «brake løs».

12. Når noe går dårlig: skriver man ad undas, adundas eller ad dundas...? Eller hva med til dundas? Første alternativ er riktig! Ad undas betyr «til bølgene» på latin, og viser til at noe går til grunne.

13. Om å gi opp: Kaster du inn årene eller legger du inn håndkleet? Nok et eksempel på blanding av eksisterende ordtak. «Å kaste inn håndkleet» og «å legge inn årene», viser begge til å gi opp en påbegynt handling, men det er visst ikke alltid like lett å huske hvordan bruke uttrykkene!

14. Når du må konsentrere deg for at det skal bli rett: holder du tunga rett i munnen? Eller tennene rett i munnen, kanskje? Eller var det å holde tunga i rett munn? Det riktige er logisk nok å holde tunga rett i munn (slik at man ikke biter seg i tunga).

15. Om en overdreven reaksjon: sier man «å skyte spurv med kanoner», eller var det «å skyte spurv med kaniner?». Å skyte spurv med kanoner viser til unødvendig drastiske tiltak mot liten eller svak motstand.

16. Hummer og...?: Å omtale noe som «hummer og kanari» er svært vanlig, men likevel er det også mange som heller sier «hummer og kanel». Ordtaket «hummer og kanari» beskriver en blanding mellom likt og ulikt, mens å skille mellom skitt og kanel betyr å skjelne mellom det verdiløse og det verdifulle.

17. «Å feie alle under samme teppe...?»: Du kan enten feie noe under et teppe, eller sette alle i samme bås. Førstnevnte betyr at du velger å skyve et problem vekk i stedet for å ta tak i det, mens i det andre tilfellet forhåndsdømmer du noen.

Har du kontroll på uttrykkene våre? Hvis ikke kan det fort bli ganske dumt! Foto: NTB
Har du kontroll på uttrykkene våre? Hvis ikke kan det fort bli ganske dumt! Foto: NTB Vis mer

18. Greven og egget: «Å ha det som greven i egget» gir lite mening. Uttrykket er en blanding av de to uttrykkene «å ha det som plommen i egget», altså ha det veldig godt, og «å komme i grevens tid», altså å komme akkurat tidsnok. Du har kanskje også benyttet deg av uttrykket «klar som et egg»? Vel, det heter faktisk «klar som en egg»!

19. Hvor mange hjul har vogna?: Når du er den ene single personen i vennegjengen, men likevel blir med på kino, hva er du da - det tredje hjulet på vogna eller det femte? På norsk er det riktig å si at man er det femte hjulet på vogna, uansett hvor mange kjærestepar man er med! Uttrykket viser til at man føler seg overflødig og utenfor, noe et femte hjul på en vogn også er. En vogn fungerer jo derimot veldig fint med tre hjul! Misforståelsen her kommer trolig fra det engelske uttrykket «third wheeling», som sikter til nettopp det å gjøre noe alene sammen med et kjærestepar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer