Forelsket seg i storsvindler:

- Hvordan kunne jeg være så dum

I 100 dager bodde mannen hun nettopp hadde møtt, og som hun var forelsket i, hos henne. Så oppdaget Amanda at alt var løgn.

STORSVINDLER: – Det er jo helt latterlig å være sammen med en mann som viser seg ikke å være den han gir seg ut for å være, sier Amanda Kastrup (30), som nå har fått avstand til det hele. FOTO: Nellie Møberg
STORSVINDLER: – Det er jo helt latterlig å være sammen med en mann som viser seg ikke å være den han gir seg ut for å være, sier Amanda Kastrup (30), som nå har fått avstand til det hele. FOTO: Nellie Møberg Vis mer
Publisert

En dag tikker det inn en beskjed i Facebook-innboksen til Amanda Kastrup. Det er den 8. november 2011. Beskjeden er fra Jannie Kastrup. Amanda kjenner ikke halvparten av sin fars side av familien, og Jannie lurer på om de kanskje kan være i slekt med hverandre. Det finner de ut at de ikke er. Men Jannie har en fetter, Casper Kastrup, som kanskje kunne være en match for Amanda.

Amanda er singel og fornøyd med det, så hun er ikke interessert. Likevel tar det ikke lang tid før hun får enda en ny beskjed på skjermen. Den er fra Casper, og han beklager sin kusines oppførsel. I likhet med Amanda nyter han tilværelsen som singel. Likevel fortsetter de to å skrive til hverandre. Om hverdagslige ting, vind og vær.

Casper er advokat med eget firma på Kypros, og han har nettopp gått ut av et forhold. Han har en datter. Det har Amanda også. Men der stopper likhetene mellom dem. ­Casper kommer fra en av Danmarks mest velstående ­familier, han er arving til Augustinusfondet, som er verdt mange milliarder kroner, mens Amanda er student og alenemor fra Hvidovre i København. De to fortsetter å skrive til hverandre.

LES OGSÅ: Slik kan du se om noen lyver

Dukker ikke opp kvelden de har avtalt å møtes

Plutselig begynner flere personer som Amanda ikke ­kjenner, å ta kontakt med henne. Personene er i familie med Casper, og de vil vite om han og Amanda har giftet seg. Casper sier at Amanda bare skal spille med, og etter hvert blir det en spøk mellom de to at de har giftet seg i all hemmelighet. Moren til Casper er sterkt imot det oppdiktede forholdet, og Casper overtaler Amanda til å komme og møte ham på Café Victor, der moren hans ofte sitter og nyter en martini. Moren kommer til å falle av stolen hvis forholdet viser seg å være ekte. «At en arving til Augustinusfondet skulle ha giftet seg med en alenemor fra Hvidovre», sier han.

Amanda vil gjerne være med på å spille moren til Casper et puss, så de avtaler at de skal møtes. Da kvelden kommer, dukker ikke Casper opp. Amanda skriver en irritert beskjed til ham, men får ikke noe svar. Dagen etter begynner telefonen hennes å lyse med beskjeder fra vennene til Casper: Han har krasjet med Ferrarien sin og ligger på sykehuset, og han er så lei for at han har sviktet Amanda. Han vil gjerne snakke med henne. Det er da de to hører hverandres stemme for første gang, og det er der kjemien for alvor oppstår. Han er morsom og interessant, og han har et mørke i seg, tenker Amanda.

De begynner å snakke sammen hver dag, og det tar ikke lang tid før Casper sier at de må møtes. Ikke lenger som en spøk, men en ordentlig date. Det første møtet er på Tivoli Hotel, som Casper sier farfaren hans eier. 14 dager senere feirer de nyttår sammen på luksuriøse Kurhotel Skodsborg, der han forteller at han har feiret nyttår hele livet.

Flytter inn i leiligheten til Amanda

Det er kjemi mellom dem, men uansett hvor Casper er, ser det ut til å være problemer. Han får ikke treffe datteren sin fordi ekskona er sjalu for at Amanda plutselig er kommet inn i bildet. Så nå har han tatt ett års permisjon, forteller han. Og Amanda sier at Casper kan bli med til leiligheten hennes i Hvidovre. Det gjør han, og det tar ikke lang tid før de to er blitt et forelsket par.

Han blir værende i 100 dager. Men en dag ringer banken til Amanda. Da Amanda tar telefonen, er Casper i Nord­jylland. Kvinnen fra banken sier at Amanda har et lån i banken, og det er noe med underskriften som ikke stemmer. Hun får vite at hun skylder 250 000 kroner. Amanda aner ikke hva kvinnen snakker om. Selvfølgelig gjør hun ikke det, for det hele er Caspers verk.

Alt sammen hadde bare vært en løgn. Casper var en eneste stor løgn. I virkeligheten var han verken jurist, far ­eller arving til et milliardbeløp. Faktisk het han ikke Ludvig Casper Kastrup Augustinus engang, men Casper Rieper-Holm. Og han er en av ­landets største bedragere.

– Da han kom tilbake fra Nordjylland og hjem til meg, konfronterte jeg ham med at han var en svindler. Han tilsto alt, og vi dro til politistasjonen sammen, der han sa at «alt Amanda sier at jeg har gjort, stemmer». Det var tydelig at han var forberedt. Han visste godt at jeg ville finne ut at han var en svindler, sier Amanda.

LES OGSÅ: «Nina» bodde sammen med en psykopat i 20 år. Da hun endelig klarte å stå opp for seg selv og gjøre det slutt, begynte terroren.

ØNSKER Å VÆRE ÅPEN OM DET SOM SKJEDDE: – Jeg ønsker å dele min historie. Vise at alle kan bli lurt, sier Amanda. FOTO: Nellie Møberg
ØNSKER Å VÆRE ÅPEN OM DET SOM SKJEDDE: – Jeg ønsker å dele min historie. Vise at alle kan bli lurt, sier Amanda. FOTO: Nellie Møberg Vis mer

Gikk inn i en 10 dagers sjokktilstand

I de tre månedene Casper hadde vært hos Amanda, hadde han skapt hele hennes verden. Og da hun fant ut at han bare hadde lurt henne, gikk hun inn i en ti dager lang sjokktilstand, der hun forsøkte å forstå hvordan det hele egentlig hang sammen.

Den Casper hun var blitt forelsket i, fantes ikke. Det samme gjaldt kusinen hans, Jannie, datteren hans, ekskona og alle vennene hans, som Amanda hadde vært i kontakt med. Casper hadde spilt dem alle sammen. Og ikke nok med det, han hadde også forfalsket Amandas ­underskrift og tatt opp banklån i hennes navn.

– Mens jeg var i sjokk, forbannet jeg meg selv for at jeg hadde trodd på alle løgnene hans. Hvordan kunne jeg være så dum at jeg ikke hadde sett det? Hvorfor hadde jeg ikke googlet ham?

Allerede da Amanda snakket med Casper i telefonen første gang, merket hun på ham at han var interessant. Og annerledes enn de andre mennene hun hadde vært sammen med tidligere.

– Jeg pleier å være primus motor, den som hele tiden sørger for at ting skjer. Da jeg møtte Casper, var det ikke jeg som hadde den rollen lenger. Casper tok bare tak og handlet. Og så var han utrolig intelligent. Jeg ble fascinert av at han kunne så mye, sier Amanda.

– Han var veldig ressurssterk

Etter den første daten deres var hun ikke i tvil om at hun gjerne ville treffe ham igjen. Casper var ikke lenger bare en hun kunne fjerne med en knapp.

– Han begynte veldig raskt å involvere seg i meg og ­livet mitt. Etter min erfaring er det ikke sånn dating-­verdenen vanligvis fungerer. Men hvis det virker for godt til å være sant, er det som regel det også.

Casper kunne flere forskjellige språk, og han brukte dem ofte når han snakket med forretningspartnere rundt omkring i verden. Som advokat hadde han også fullstendig oversikt over jussen, og den brukte han når han kranglet med ekskona og saksbehandlere for å få lov til å se ­datteren sin.

– Han var veldig ressurssterk. Det vanlige når folk kjemper mot systemet, er jo at det er en ekstremt tøff kamp, men han var beinhard. Og det er jo klart, i og med at han ikke kjempet noen kamp i virkeligheten. Det er ikke sikkert at han overhodet kan noe av det heller – heller ikke alle de språkene han snakket. Han lot nok bare som hele tiden, sier hun.

Når den man elsker, plutselig forsvinner, blir kjærligheten ofte avløst av smerte. Amanda har hatt kjærlighetssorg før, men det følte hun ikke da Casper var borte.

‒ Jeg tror det kom av at jeg ble helt bevisst på at det var jeg som hadde skapt ham. Da han ikke var der lenger, så jeg helt tydelig at jeg hadde vært sammen med en mann som jeg selv hadde diktet opp. Så da han forsvant, var han et luftslott. Jeg tror kjærlighetssorg handler om at man er redd for å se hva som skjer når den andre kommer seg videre, uten at man selv er en del av det. Men det var jo ikke relevant med Casper. Da han var borte, fikk jeg en ro som ikke hadde vært der på tre måneder. Jeg ble stresset av å være sammen med ham, men det så jeg ikke. Først da han hadde forsvunnet, kunne jeg trekke ­pusten igjen.

- Hvilke følelser opplevde du da?

– Etter sjokktilstanden hadde jeg bare lyst til å le. Jeg har ledd så mye at jeg kunne laget en innsjø av lattertårer. Det er jo helt latterlig å være sammen med en mann som viser seg ikke å være den han gir seg ut for å være. Jeg klarer ikke å se noe tragisk i det, og jeg ser heller ikke på meg selv som noe offer. Jeg synes snarere synd på ham. Jeg har jo ikke mistet noe. Bare tid. Men i løpet av den tiden har jeg også fått en masse opplevelser. Men relasjonen som er borte, var jo til et menneske som ikke eksisterer engang.

- Forstår du i dag hvordan du kunne bli forelsket i ham?

– Både ja og nei. Jeg forstår at prosessen førte meg dit, men i dag kunnet det ikke latt seg gjøre. På det tidspunktet var jeg student og hadde vært det i mange år, så jeg kjedet meg nok litt. Da han kom, skjedde det plutselig massevis av spennende ting som jeg ikke var vant til. Det kom mange opplevelser inn i den grå hverdagen, og på den ­måten var han et friskt pust. Så ut fra hvor jeg var i livet mitt akkurat da, forstår jeg det godt.

LES OGSÅ: En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

Ingen vet helt hvem Casper Rieper-Holm er

Ingen vet helt hvem Casper Rieper-Holm er i virkeligheten. Hvorfor han lurer folk, og hvorfor han gjør det igjen og igjen. Til gjengjeld vet vi en hel del om Casper Augustinus, og den mannen hadde nesten like mange problemer som han hadde penger. Der var den snobbete familien hans som ikke ville akseptere Amanda. Så var det den forsømte datteren hans, som han kjempet for å få lov til å treffe. Og så var det en innrømmelse om at han også var involvert i hasjsmugling. Til og med alle pengene hans så bare ut til å skape problemer, og dem var Casper lei av. Pengene, altså.

– Da vi var sammen, tenkte jeg ikke så mye over at han var involvert i en del problemer. Egentlig gjorde det oss bare sterkere, for han involverte meg så mye at problemene også ble mine. Sånn er det jo ofte med problemer. Hvis man står sammen om dem, gjør de forholdet sterkere. Og han var god til å få det til å føles som om vi to var et team midt oppi alle konfliktene. Det var oss mot resten. Jeg tenkte ikke at han var en mann med masse problemer, de kom bare ­snikende, og så tok vi dem når de var der. Men det har helt sikkert vært hans metode for å styre tankene mine, sier Amanda.

- Ble du styrt av ham?

– Ja, men jeg valgte det jo selv. Jeg valgte selv å ta ham med meg hjem. Jeg likte ham, og jeg angrer ikke på de valgene jeg tok den gangen, sier hun.

Når hun ser tilbake, husker hun en del pussige hendelser.

– Mens han bodde her, overtok han nærmest telefonen min. På en eller annen måte ble den felleseie. En dag telefonen min var tom for strøm, brukte jeg telefonen til Casper. Men da jeg prøvde å ringe med den, var det ikke mer taletid igjen. Senere samme dag tok han selv telefonen sin og ringte til noen. Det var merkelig, for hvordan i all verden kunne han det når det ikke var noen penger igjen på kortet? Jeg konfronterte ham, og da forklarte han det bare med at han kunne ringe gratis til alle TDC-numre – så da hadde han et svar på det også, sier hun.

Hver gang det skjedde noe som på en eller annen måte burde få varsellampene til å lyse, kunne han forklare det. Og de forklaringene må ha vært gode, for langsomt og ganske ubemerket flyttet grensene til Amanda seg og skapte en ny normal.

– Jeg ville aldri gått med på at en annen person skulle overta telefonen min. Den er veldig privat for meg, men på en eller annen måte fikk han lullet meg inn i en forståelse av at det var greit.

Laget film om historien

Det er fem år siden Amanda stengte døren for Casper for siste gang. Historien er der fremdeles, men følelsesmessig har Amanda fått den på avstand.

– Det er så lenge siden nå at jeg ikke lenger helt kan huske hvordan det føltes. Jeg har også møtt menn etter Casper, og jeg har ikke forholdt meg noe annerledes til dem. Så heldigvis har han ikke ødelagt min tiltro til andre mennesker. Han var jo også i livet mitt i bare 100 dager. Det har lært meg at jeg ikke mister noe ved å gi – heller ikke selv om det er en psykopat jeg har gitt noe til. Jeg har bare gitt min kjærlighet, og det har jeg gjort i god vilje. Man mister mer hvis man alltid holder tilbake, sier Amanda.

- Det er nå laget film om din historie. Hvordan føles det at alle kan se dette?

– Det er vanskelig å si, for jeg vet ikke hva det egentlig innebærer. Jeg kunne vært redd for at folk vil synes at jeg er grisk, og at jeg bare ville ha ham for pengene. At jeg er en som er sur og ønsker å bli kjent, og det kunne jo ikke vært lenger fra sannheten. Han ga meg muligheten til å få alt, men da jeg kunne kjøpe hva som helst, ville jeg ikke ha noe. Mens vi var sammen, hadde jeg følelsen av at jeg kunne bodd på en stein og vært fornøyd med det. Jo mer jeg tenker over det, desto mer går det opp for meg at det folk tenker, kan jeg ikke bruke til noe. Jeg kan ikke åpne hodet på alle folk og legge inn det jeg vil.

- Hva har du lyst til å legge inn?

– Jeg ønsker å dele min historie. Vise at alle kan bli lurt. At man kan leve i 100 dager med en person før man finner ut at alt sammen bare var en stor løgn.

LES OGSÅ: Løgnforsker: - Vi lyver én til to ganger daglig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer