Ikke komme overens:

Hvordan takle de du ikke liker?

Du må ikke like alle, men hvis du har piggene ute hele tiden er det kanskje du som er problemet.

IKKE KOMME OVERENS: I lengden kan det være slitsom å ikke komme overens med mange personer. Her får du ekspertenes beste råd. FOTO: NTB Scanpix
IKKE KOMME OVERENS: I lengden kan det være slitsom å ikke komme overens med mange personer. Her får du ekspertenes beste råd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den kverulerende kollegaen, den selvsentrerte, skrytete venninnen til venninnen, den breiale, bråkjekke barndomskompisen til mannen i ditt liv … Det er nok av folk å mislike for den som vil det, men det kan være litt slitsomt i lengden eller hva?

LES OGSÅ: Sliter du med å stole på folk? Det kan gjøre deg ensom

Liker/liker ikke

- Å like eller ikke like kan være et uttrykk for mange ting, men er først og fremst et uttrykk for preferanse. Liker vi noe, oppsøker vi det. Liker vi det ikke, unngår vi det. Dette gjelder alt fra musikk til drikke og også personer, og er en relativt naturlig prosess, sier Sondre Hasvold, psykologspesialist og eier av Hasvold psykologtjenester.

- Dette er egentlig et ganske stort spørsmål som går på sivilisasjon og sånne ting, men det dreier seg om å ikke handle på sånne umiddelbare impulser, men å prøve å tenke lenger fram, sier Peder Kjøs, som er psykologspesialist, spaltist i VG Helg og snart aktuell med ny runde av NRK-serien «Jeg mot meg».

- Det handler på et vis om å kontrollere en form for uvilje av hensyn til et høyere gode, sier Kjøs.

Man kan ikke regne med å like alle og heller ikke begrense seg til å omgås bare dem man liker. Man er jo nødt til å omgås dem man ikke liker også, så da må man takle det med en viss velvilje. Så det er en form for selvkontroll.

LES OGSÅ: Slik kan trening hjelpe deg å bli kvitt nakke- og hodesmerter

Like litt, likevel

- Nei, man trenger ikke like alt og alle, det er i seg selv et ganske umulig mål. Utfordringen oppstår når man må håndtere situasjonene og personene man ikke liker, sier Hasvold (og gir deg 5 råd nederst i artikkelen, red.anm.).

Den enkleste måten er kanskje å prøve å tenke litt framover, å prøve å tenke at det ikke trenger å være personlig, men at det er mer til et formål.

Det er likevel en forskjell på om det er selgeren av en vaskemaskin du ikke liker, for da kan du alltids klare å holde deg i skinnet, eller om det er svigermoren din.

- Når det er en varig relasjon du må forholde deg til så kan det være viktig å se at det går an å gjøre noe med at du ikke liker personen, at du kan like personen likevel på en slags måte, sier Kjøs.

Så én ting er hvordan takle de du ikke liker, når det er lettere å holde en slags avstand, en annen hvordan å få til å like noen du ikke liker umiddelbart. Hvis det er snakk om kollegaen du må forholde deg til enten du liker det eller ikke, er det kanskje lettere hvis du liker personen litt.

LES OGSÅ: Slik trener du deg yngre

SKRU PÅ EMPATIEN: - Den enkleste måten å få skrudd på empatien på er å finne en slags svakhet eller sårbarhet som den personen har, eller hvor det på en eller annen måte er litt synd på personen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SKRU PÅ EMPATIEN: - Den enkleste måten å få skrudd på empatien på er å finne en slags svakhet eller sårbarhet som den personen har, eller hvor det på en eller annen måte er litt synd på personen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skru på empatien

- Det som er «psykologtrikset» når det gjelder å like folk som du ikke umiddelbart liker, det er å prøve å få skrudd på empati-delen. Og den enkleste måten å gjøre det på er å finne en slags svakhet eller sårbarhet som den personen har, eller hvor det på en eller annen måte er litt synd på personen, råder Kjøs.

Dette hjelper nesten alltid, for en person som har en eller annen form for sårbarhet eller en vanske, trenger deg og din velvilje. Da er vi mennesker skrudd sånn sammen at når noen trenger oss så blir empatien nesten alltid skrudd på automatisk, unntatt hvis vi er «fucka opp», og altså reagerer på det at noen trenger oss, med avsky.

- Og ikke nødvendigvis se etter noe du liker, for det er ikke alltid så lett, men en type sårbarhet som vekker en eller annen medfølelse hos deg, sier Kjøs.

Selv liker han nesten alle som kommer inn døren til psykologkontoret, selv dem det er vanskelig å like, som er problematiske. I disse situasjonene ligger riktignok sårbarheten utenpå den andre, er svært synlig, men poenget er at når det er sårbarhet er det ikke så vanskelig å like folk.

LES OGSÅ: Når bør du egentlig oppsøke lege for hodepine?

Sunn og usunn liker/liker ikke

- Det er jo likevel litt befriende at det er «lov» til å unngå også, og at du ikke må oppsøke det du ikke liker. Men hvor går eventuelt grensen mellom sunn og usunn unngåelse, og noen er vel også mer kresne, introverte mens andre er «sosiale sommerfugler»?

- Et viktig skille her er mellom preferanser, altså liker/liker ikke, og angst eller ubehag. Unngåelse som følge av angst eller ubehag, kan i verste fall være med på å forsterke angst og være hemmende for daglig fungering, sier Hasvold.

Angst eller ubehag er følelser som er til for å beskytte oss, men som fungerer veldig dårlig som markører for preferanse. Det kan ofte likevel være vanskelig å skille preferanse fra angst.

- Og noen ganger handler det om å tåle heller enn å like. Bare du oppfører seg noenlunde høflig, så er det minimumsnivået det er med enkelte folk. Er du heldig så kan du holde litt avstand til dem du ikke liker så godt, men som du er nødt til å tåle. Dette er helt greit, du har ikke noen plikt til å like alle, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Flere kvinner enn menn sliter med avhengighet av reseptbelagte legemidler

Like og bli likt

- Det er også noen som er mer likandes enn andre, flinke med folk, runde i kantene, blir likt, og liker?

- Ja, og det er jo en realitet, at det er også noen folk som er mer kaktus enn andre, noen er litt taggete og motvillige og vrange og vanskelige med nesten alle folk og er ikke så lette å like, men der også, det at de er så taggete … det er nesten alltid en form for sårbarhet i det, sier Kjøs.

Dette er gjerne et forsøk på å få til ett eller annet eller beskytte seg mot ett eller annet. Det er likevel forskjell på folk, så igjen, du har ikke noen plikt til å like alle, det eneste du har plikt til er å oppføre deg høflig mot folk enten du liker dem eller ikke.

- Det er to nivåer her. Det ene er å prøve å lære seg å like personen, det andre er å oppføre seg ok mot personen, sier Kjøs.

På samme måte som du ikke kan regne med å like alle kan du heller ikke regne med å bli likt av alle. Så det må dun også tåle, at det vil være folk som holder deg på avstand eller ikke finner helt ut av deg.

- Men hvis du synes alle folk er vrange og vanskelige og føler at du er i katusavdelingen på Plantasjen kontinuerlig, så kan det være interessant å ta en liten kikk i speilet, sier Kjøs og legger til:

- For de aller fleste er jo likandes, så hvis du synes ingen er likandes, så er det deg.

LES OGSÅ: Når er det egentlig greit å være hjemme fra jobb?

5 gode råd:

– Mine råd er følgende, sier Hasvold:

  1. Finn noe du liker hos vedkommende. Kanskje er svigermor humoristisk, god til å bake eller kan alt om hagearbeid. Kanskje den irriterende kjæresten til søsteren din gjør henne lykkelig. (Dette er en litt annen vri på Kjøs´ råd, jeg synes å finne sårbarheten høres veldig flott ut, men også ganske avansert og ikke så lett å få til alltid).
  2. Vær nysgjerrig. Forsøk å forstå synsvinkelen til vedkommende. Kanskje de sier eller gjør alt feil, men har gode eller forståelige intensjoner i bunnen. Kanskje de har helt andre erfaringer og preferanser enn deg, men kanskje kan man lære noe av dette?
  3. Spør deg selv «Hvor viktig er dette egentlig?» Å vedlikeholde det å mislike noen er slitsomt i lengden. Ofte henger vi oss opp i små ubetydelige handlinger eller utsagn som vi fortolker som symbolske. Hvis det ikke er verd å gjøre noe med, er det kanskje ikke verdt å gå og tenke på heller.
  4. Snakk med vedkommende. Jeg tror vi nordmenn er grunnleggende konfliktskye, meg selv inkludert. Men kommuniserer vi ikke, så kan vi heller ikke forvente at ting skal endre seg.
  5. Spør deg selv «hvem er vedkommende for meg?» Kanskje deres relasjon begrenser seg til samarbeid om et prosjekt, barneoppdragelse eller at dere bare bor i samme oppgang. I blant spør jeg mine klienter litt fleipete «men skal du gifte deg med vedkommende?» Plutselig er den sure sekretæren på jobb ikke så betydningsfull lengre. En avgrenset rolle til de man ikke liker er enklere å tolerere, det gjør det også lettere å luke vekk «støy» og lite fruktbare konflikter.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer