BOKAKTUELL: 21. januar mistet Jon Andreas Håtun kona si i kreft.  Nå oppfyller han Anbjørg Sætre Håtuns siste ønske: Å få gitt ut boken "Å dele gir styrke". Foto: Geir Dokken/ All Over Press Norway
BOKAKTUELL: 21. januar mistet Jon Andreas Håtun kona si i kreft. Nå oppfyller han Anbjørg Sætre Håtuns siste ønske: Å få gitt ut boken "Å dele gir styrke". Foto: Geir Dokken/ All Over Press Norway Vis mer

Kk Portrett

– Hvordan trøste en som vet hun skal dø?

Jon Andreas Håtun og Anbjørg Sætre Håtun avsluttet hver kveld med et inderlig kyss – i tilfelle.

Publisert

Vi skulle ikke ha vært her nå. Vi skulle virkelig ikke ha sittet rundt dette bordet, slik vi satt for bare noen få, små måneder siden i november, den gangen med Anbjørg sylskarpt til stede.

Hun var kåret til en av «Årets kvinner» i KK, og vi fikk komme hjem til henne for intervju. Med en rosa lue over det hårløse hodet, som en hærfører på vei inn mot en slagmark, fortalte hun om brystkreften som nå hadde spredd seg til hjernen og indre organer. At hun levde med uhelbredelig kreft og en stor usikkerhet.

Og så, 21. januar kom beskjeden. Eller som det sto i den vakre dødsannonsen noen dager senere: Anbjørg har gått videre med kjærlighet.

Når Jon fikser varm drikke til oss alle, er det Pukka-te han byr på, teen Anbjørg var så glad i og som skapet fortsatt er fullt av. Ennå står parfymeflaskene hennes på badet. Og gang på gang skal han presse hendene opp mot øynene, som for å drive gråten tilbake, fysisk tvinge den ned igjen. For her sitter vi, i et møte ingen av oss skulle ønske vi hadde.

ELSKET OVER ALT: Jon Andreas og Anbjørg var sammen siden 1999.  Foto: Privat
ELSKET OVER ALT: Jon Andreas og Anbjørg var sammen siden 1999. Foto: Privat Vis mer

Det er en eneste grunn til det: Anbjørgs siste og største ønske var å få gi ut boken «Å dele gir styrke». Og den aller siste mila, den går Jon for Anbjørg. Uansett hva det måtte koste ham.

– Jeg føler litt at jeg tar vare på Anbjørg videre inn i evigheten ved at jeg gjør dette. Jeg har hatt møter med forlaget og brukt de få arbeidskreftene jeg har hatt. Å vite at noen kommer til å lese boka og tenke på henne med kjærlighet, det gjør godt å tenke på. Det har vært en sorgbearbeidelse å jobbe med den. Det var hennes prosjekt, men samtidig veldig personlig for meg også, forteller Jon.

LES OGSÅ: - Jeg håper at livet tar godt vare på Jon

Hvordan trøster man en som vet hun skal dø?

Hun begynte på den i september. Ville så gjerne samle et utvalg bilder og tekster som, «har minnet meg på å verdsette livet, kjærlighet og vennskap hver dag, som hun skriver i forordet.

Men tre dager etter å ha feiret nyttårsaften hjemme sammen med Jon og familien, ble Anbjørg svært dårlig. Cellegiftkuren hun hadde gått gjennom, virket ikke. Og nå sitter vi altså her, i et møte vi alle helst skulle sluppet å ha, og kan ikke engang ane hva det koster ham å svare. Men vi spør likevel.

SORGEN: Jon Andreas snakker åpenhjertig ut om sorgen etter tapet av sin kjære Anbjørg.  Foto: All Over Press Norway
SORGEN: Jon Andreas snakker åpenhjertig ut om sorgen etter tapet av sin kjære Anbjørg. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Hvordan var det for deg, å gå den siste biten med henne? Å se at hun var redd?

– Føkk, jeg blir trist bare av å tenke på svaret, sier Jon og prøver igjen å stoppe gråten med hendene, før han fortsetter.

– Hvordan man trøster en som vet hun skal dø … man må legge sin egen frykt litt til side. Å prøve å skape en så god stemning som mulig … men det gikk begge veier. For jeg var jo redd jeg også. Hun har også gitt meg styrke til å takle dette. Det var sånn vi var, et team som styrket hverandre når vi trengte det.

De siste dagene ble levd på samme måte som de har levd hele det siste året, da det ble klart at brystkreften var tilbake og at den hadde spredd seg. Med en krystallklar avtale om at fra nå av er det alvor. Fra nå av skulle ingen uenighet komme mellom dem. Hver setning skulle avsluttes med kjære. Hver kveld med et inderlig kyss. I tilfelle det ble det siste.

LES OGSÅ: - Jeg er så glad for at vi kysset farvel

Anbjørg vil alltid være kjærlighet

Det går lettere nå. Underveis i intervjuet har han reist seg opp, gått bort til kjøkkenbenken for å få litt avstand. For å få kontroll på gråten.

Nå er ansiktet åpnere, varmere. Igjen spør vi som vi har vett til, kan ikke annet.

Vis mer

– I intervjuet Anbjørg ga til oss, var hun veldig tydelig på at hun ville du skulle gå videre i livet og finne en ny kjærlighet. Hvordan er det for deg å vite det?

– Å føkk, nå blir det trist igjen … Jeg ble så rørt da hun sa det.

- For meg nå, så er livet en vandring over en tåkete elv, jeg hopper fra stein til stein og prøver å ikke drukne, så jeg har ikke begrep om noen framtid.

- Men det at hun sa det, vitner bare om hennes kjærlighet. Jeg ville ha sagt det samme til henne. Men der og da var det bare kjipt, for all kjærlighet er kanalisert inn i henne. Hun er, var og vil alltid være kjærlighet.

LES OGSÅ: - Jeg kunne ikke gi slipp på henne

Intervjuet kan leses i sin helhet i KK utgave12, som er i salg fra fredag 21. mars.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer