Misteltein

Hvorfor har kyssing under misteltein blitt en juletradisjon?

Startet allerede under middelalderen.

Publisert
Sist oppdatert

«Oh, I won't ask for much this Christmas - I won't even wish for snow (And I) - I'm just going to keep on waiting Underneath the mistletoe», slik begynner vers to i den velkjente poplåten «All I Want For Christmas is You» av Mariah Carey, utgitt i 1994. Hør låten under:

Vis mer Vis mer

Hva er det med den vingrønne buskeveksten misteltein som har gjort at den er blitt en del av juletradisjonen? Og hvorfor er det blitt sånn at man skal kysse under mistelteinen?

Ifølge forfatter Knut Anders Berg, som i 1993 ga ut boken Julen i norsk og utenlandsk tradisjon, har det i Storbritannia og USA helt siden begynnelsen av 1800-tallet vært tradisjon med kyssing under mistelteinen. National Geographic skriver at denne tradisjonen mest sannsynlig oppsto så tidlig som under middelalderen.

Den amerikanske forfatteren Washington Irving (1783-1859) skrev allerede om kyssing under misteltein i novelle- og essay-samlingen The Sketch Book. Den ble skrevet i perioden 1819–1820, da han bodde i England.

I en fotnote skriver han: «Misteltein henges fremdeles opp på bondegårder og kjøkken under julehøytiden, og unge menn har privilegiet med å kunne kysse jentene under den, mens de plukker bær fra busken. Når alle bærene er plukket opphører privilegiet».

Ironisk nok er misteltein klassifisert som en giftig plante, og ifølge HelseNorge er de grønne bladene mer giftig enn de hvite bærene. Symptomene man kan få ved å spise blader eller bær er vondt i magen, kvalme, oppkast og/eller diaré.

Har vært brukt som fruktbarhetssymbol

Misteltein er for øvrig den første plantearten i Norge som ble fredet, og det skjedde i 1956.

Knut Anders Berg skriver videre i boken Julen i norsk og utenlandsk tradisjon at planter som misteltein, kristtorn og granbarkvister har vært brukt som fruktbarhetssymboler ved fering av vintersolverv, og som pynt ved jul og nyttår lenge før det ble vanlig å pynte med juletre.

Dette kan dermed forklare hvorfor misteltein er blitt en tradisjon, nemlig fordi man antok at ved å kysse under planten kunne man oppnå å bli mer fruktbar.

TRADISJON: Å kysse under planten misteltein er blitt en artig tradisjon. Den oppsto visstnok allerede under middelalderen. FOTO: NTB scanpix
TRADISJON: Å kysse under planten misteltein er blitt en artig tradisjon. Den oppsto visstnok allerede under middelalderen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

17 år etter at Mariah Carey sang om hva hun aller mest ønsket seg til jul, i 2011, slapp ungpikeidolet Justin Bieber sangen «Mistletoe», der naturlig nok busken misteltein er en sentral del av budskapet i poplåten.

«It’s the most beautiful time of the year - Lights fill the streets, spreading so much cheer - I should be playing in the winter snow - But I'ma be under the mistletoe», synger Bieber.

Tradisjonen som oppsto i middelalderen ser dermed ut til å leve i beste velgående, også i vår tid - men heldigvis har vi gått bort fra å spise de giftige bærene.

Øvrige kilder: The Spurce og Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer