Pynte til jul tidlig:

Hvorfor misliker mange sterkt at vi starter julen så tidlig?

- De som blir irriterte opplever nok at julefølelsen blir vannet ut når man strekker forberedelsene over så lang tid.

PYNTE TIL JUL: Om du elsker julen kan det være positivt å starte julepyntingen tidlig. FOTO: Shutterstock
PYNTE TIL JUL: Om du elsker julen kan det være positivt å starte julepyntingen tidlig. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at julen allerede har startet - i hvert fall i form av pynt, julebrus og juleøl i butikkene. Noen misliker sterkt at vi starter julen så tidlig, mens andre ikke klarer å vente med å sette på julemusikk og pynte huset.

Også kjøp av julegaver er det mange som har begynt å tenke på allerede. Ifølge Hovedorganisasjonen Virke har Black Friday og økt netthandel endret julehandelvanene våre, og mange handler julegaver tidligere enn før.

Forskjellige oppfatninger av tidlig jul til tross - hvis du er en av dem som bare elsker julen, trenger du ikke utsette pyntingen og handlingen fordi du føler det er for tidlig. Det kan nemlig gjøre deg ekstra glad nå i november.

LES OGSÅ: - Jeg gleder meg så veldig til jul hele året!

Forskjellige tradisjoner

Psykologspesialist Ingrid Sønstebø tror det er veldig individuelt hvordan man vil reagere på å pynte til jul tidlig.

- Noen hører på julemusikk fra oktober (eller tidligere), og musikken gir en godfølelse allerede da. For andre er tradisjonene viktige å følge, som å pynte juletreet lille julaften, før «Grevinnen og hovmesteren» på TV - og ikke før det, sier hun til KK.

Mens noen blir glade så snart julemarsipanen kommer i butikken, blir andre irriterte fordi det er lenge før jul;

- De som blir irriterte opplever nok at julefølelsen blir vannet ut når man strekker forberedelsene over så lang tid, sier Sønstebø.

JULEFORBEREDELSER: Mange elsker å begynne julen tidlig. FOTO: Shutterstock
JULEFORBEREDELSER: Mange elsker å begynne julen tidlig. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: De små elementene som gir skikkelig julestemning

Kan skape lykke for mange

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle tror absolutt at det å pynte tidlig til jul kan skape lykke for mange, særlig de som har gode minner om jula.

- Da maner man frem det som er gode opplevelser. Å ta frem gode minner kan gjøre noe godt med deg. Også det å forberede seg til noe, enten det er jul, en ferietur eller noe annet man gleder seg til, kan være positivt, sier Nordhelle til KK.

Hun understreker likevel at dette slett ikke gjelder alle. På samme måte som at julepynt skaper gode minner hos noen, skaper det dårlige minner for andre. Mange mennesker har ikke gode erfaringer med julen.

- For noen er julen trøblete i deres familie. Noen unngår julefeiring fordi de synes det er for materialistisk. Andre liker julen, men bruker ikke mye tid på den, og andre har et mer åndelig forhold til julen. I tillegg stiller mange spørsmålstegn ved at man henger opp pynt i butikkene så tidlig.

Men å gjøre i stand til jul hjemme, tidlig eller sent, er koselig for mange. De som er glad i julen forbereder seg til noe de ser frem til, og det er positivt, mener psykologen.

- Det å forberede seg til noe man gleder seg til blir en del av gleden. Å ta frem gode minner og dyrke dem kan være en fin avkobling fra hverdagens problemer.

LES OGSÅ: Stresser du deg syk i julestria?

LES OGSÅ: Oppskriften på den perfekte julefeiring for kropp og hode

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer