CHRISTINE OTTERSTAD: Er fast spaltist i kk og skriver om livets mange utfordringer -  og hvordan mestre dem. Foto: Astrid Waller
CHRISTINE OTTERSTAD: Er fast spaltist i kk og skriver om livets mange utfordringer - og hvordan mestre dem. Foto: Astrid WallerVis mer

Tenke Positivt

- I alle mennesker bor det to ulver som slåss, forteller indianderhøvdingen

Og du bestemmer selv om du gir næring til de negative eller gode kreftene i deg selv, skriver Kristine Otterstad.

En indianerhøvding sitter rundt bålet og snakker med ett av barna i landsbyen.  

Han sier: «I alle mennesker bor det to ulver som slåss. Den ene er ond. I den ene finnes bitterhet, skrekk, misunnelse, sjalusi, grådighet, arroganse, selvmedlidenhet, løgn og egoisme. Den andre er god. I den bor glede, fred, kjærlighet, håp, ydmykhet, velvilje, empati, sannhet og tillit.» 

Den lille gutten har sittet storøyd og hørt på hva høvdingen har å fortelle. «Men, hvem av ulvene vinner?» spør han. «Den du mater», svarer høvdingen. 

Jeg elsker denne lille fortellingen. Når jeg er rundt på skoler og holder foredrag, pleier jeg å fortelle nettopp denne historien. Det er alltid musestille når jeg forteller. Det er noe magisk med en hel aula med ungdom som sitter med store øyne og lurer på hvilken ulv som vinner. Jeg føler meg litt som høvdingen rundt bålet. 

LES OGSÅ: - En sytefelle er et sted vi går når vi holder fokus på det som ikke er bra i livet vårt

Det er noe enkelt og selvsagt over denne historien. Jeg mener, selvfølgelig overlever kun den ulven som mates. Får man ikke mat, så dør man. Selv ulver. Likevel blir disse ungdommene alltid overrasket over slutten. Det blir et sekund med stille forskrekkelse, før forskrekkelsen glir over til munter humring.  

Sist gang jeg fortalte historien foran en 10. klasse, spurte jeg de hvorfor de ble så forskrekket over slutten. En jente rakk opp hånden og fortalte at hun hadde trodd historien skulle være lenger og mer komplisert. «Slutten var fin, men den var liksom så enkel», fortalte hun smilende. 

Det er nettopp det jeg elsker med denne historien. Den er så enkel. Den er enkel fordi det ER nemlig enkelt å velge hva du skal mate i hverdagen din. Dessverre tror vi ofte at historien og plottet er vanskeligere enn det er, sånn i livet generelt.   

Vi våkner nemlig med to sultne ulver i magen hver eneste dag. Ulvene møter trofast opp og tigger etter næring. Det vi har lett for å glemme, er at det er helt opp til deg hvem av dem du vil mate. Du kan velge å mate den ulven som irriterer seg over ståplass på trikken, kravstore sjefer og de ekstra kiloene du fikk på magen i jula. Det er et valg du tar, hver dag. Du kan også velge å mate den ulven som unner venninnen din den nye bilen, som elsker din egen kropp akkurat som den er og som er raus når kollegaen har gjort en tabbe på jobben.  

LES OGSÅ: Slik kan du tenke deg lykkeligere

Du står med et kjøttbein i hånden hver eneste dag, og det er kun du som bestemmer hvilken ulv som skal få lov til å spise seg stor og fet. Den ulven du konsekvent kaster mat til, vil ta størst plass i livet ditt fordi den vil vokse og få muskler av all næringen. 

Personlig har jeg gått så langt at jeg har gitt ulvene i magen min navn. Den «slemme» heter Varg, og den «snille» heter Kvit. Noen ganger oppdager jeg at jeg, uten å ha tenkt over det, har slengt et kjøttbein til Varg. Da er jeg ikke sen om å slenge et enda større og saftigere bein til Kvit, slik at hun får næring nok til å ta rotta på Varg.  

Fortellinger behøver ikke å ha kompliserte avslutninger for å være viktige og gode. Det samme gjelder livet. Det behøver ikke å være så vanskelig eller komplisert, bare sørg for å kaste kjøttbeinet ditt til riktig ulv. Det er nemlig du som bestemmer.  

Denne artikkelen er også på trykk i kk nr 10, 2016