Anna Estenstad

I dag deler Anna Estenstad historiene sine for å få folk til å le

Faren var alkoholiker og moren hennes døde av kreft da hun var 18 år. Det hun opplevde, ga henne viktig lærdom senere i livet.

BYR PÅ SEG SELV: Anna Estenstad opplevde mye tungt som ung. Pappaen var alkoholiker og moren døde da Anna var 18 år. Dette videreformidler hun på sitt eget show. Foto: Jens Petter Søraa/Adresseavisen
BYR PÅ SEG SELV: Anna Estenstad opplevde mye tungt som ung. Pappaen var alkoholiker og moren døde da Anna var 18 år. Dette videreformidler hun på sitt eget show. Foto: Jens Petter Søraa/Adresseavisen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun drømte ikke om å stå på scenen da hun var liten, Anna Estenstad (43), som da het Lundgren og bodde i Falköping, en liten by 16 mil nord for Gøteborg. I alle fall ikke mer enn andre jenter. Men så skulle det bli slik likevel. Og kanskje var det heller ikke slik at de som kjente Anna godt, ble så overrasket da det skjedde. 

– Jeg har vel egentlig alltid vært en moroklump, helt fra jeg satt i klasserommet og rakte opp hånden og kom med mange finurlige svar til læreren, smiler Anna, som er bosatt på Valentinlyst i Trondheim, sammen med mann og tre barn. Til daglig driver hun helsekostbutikk.

At jenta skulle gjøre trønder av seg, var heller ikke soleklart den gangen. Hun møtte mannen Anders på en ganske spesiell måte, da hun var helt i starten av tjueårene. 

LES OGSÅ: Shabana Rehman Gaarder (39): -Vi forsøkte alt

Fra et ukeblad til eget show

– Jeg jobbet på et psykiatrisk sykehus i Skien, da jeg hadde en perifer kollega, som jeg hadde hørt studerte homeopati i Gøteborg. En dag jeg spankulerte på gata i Gøteborg sammen med søsteren min, begynte jeg å tenke på denne fyren. «Så rart», sa jeg til henne, «at en kollega av meg i Skien studerer homeopati her i byen!»

– Få minutter etter dukker han opp foran meg på gata, og like etterpå kommer en kamerat av ham bort til oss. Det er Anders, som jeg skulle komme til å gifte meg med. Det skal også vise seg at kollegaen min, få minutter før, hadde snakket til Anders om noen jenter som jobbet på det psykiatriske sykehuset i Skien. Blant annet en fra Sverige. At henne skulle han ha møtt!

Historien om Anna Estenstad er fylt av dramatikk og mye følelser, helt fra starten av. Hvis vi skal fortelle om grunnen til at hun fikk seg egne humorshow, begynner det med et ukeblad.

– Vi var på ferie da jeg satt og bladde i et ukeblad. En artikkel handlet om Susann Goksør, håndballspilleren, som etter å ha vært med i «Skal vi danse» fant ut at hun skulle overraske slekt og venner med en kabaret da hun fylte 40.

– Det hørtes utrolig morsomt ut, og jeg tente helt på ideen. Jeg var 37 år da, det var tre år til jeg ble 40. Det skulle gå ett og et halvt år før jeg fikk fingeren ut og begynte å gjøre noe med det, smiler Anna. 

Hun hadde noen ideer og kontaktet en bekjent som var DJ og ville hjelpe henne.

– Han så at jeg trengte mer profesjonell hjelp for å få noe skikkelig ut av det, og anbefalte meg å kontakte Alf Tande-Petersen, også kalt Tande-P, forklarer hun.

HUNDELIV: – Det er Trico som er familiens virkelige komiker, sier Anna, som bor i Trondheim sammen med mannen, deres tre barn – og hund. Foto: Hege Landrø Johnsen
HUNDELIV: – Det er Trico som er familiens virkelige komiker, sier Anna, som bor i Trondheim sammen med mannen, deres tre barn – og hund. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer

LES OGSÅ: Amy Schumer fikk publikum til å vri seg i latter

Hjelp av Tande-P

Da de to møttes, hadde Anna utrolig mye på hjertet.

– Jeg snakket uavbrutt i to timer, Alf sa ingen ting. Han bare så på meg. Hjelp, tenkte jeg etterpå, hva skjedde egentlig? Jeg hadde jo pratet hull i hodet på mannen.

Men så var det noe likevel, som fikk ham til å ville hjelpe henne. 

– Han tok kontakt igjen og sa: «Jeg kan hjelpe deg, men på en betingelse: At du kun svarer på det jeg spør deg om!»

Anna bestemte seg for å bli med på avtalen; hun skulle ikke snakke til Alf i det hele tatt, bare når han spurte henne om noe. Showet ble satt opp på Annas 40-årsdag, med familie og venner til stede. Tande-P sto bak manuset, etter mange samtaler med Anna.

– Responsen var utrolig god. Etterpå følte jeg en tomhet, som ble avløst av en kribling. Jeg fikk lyst til å gjøre det igjen, forteller hun.

Den gode mottakelsen førte til at hun booket Byscenen i Trondheim tre kvelder høsten 2013 og inviterte hele byen. Det kom masse publikum. Etterpå skrev Adresseavisen en sak med tittelen «Anna gjorde det». De beskrev henne som et fyrverkeri på scenen. Suksessen ble etterfulgt av flere show; på Oppdal, i Bergen, i Skien og i Sverige. 

Allers har forsøkt å komme i kontakt med Alf Tande-Petersen, men han har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Men i juni, da Anna og Tande-P la finpussen på show nummer to, fortalte han til avisen adressa.no:

«Det tok litt tid å bli kjent med Annas personlighet og stil, men nå som jeg kjenner henne, er vår arbeidsform ganske nøyaktig lik sånn som jeg jobber for eksempel med Øivind Blunck, sier Alf Tande-Petersen.»

«Hun er meget god på formidling, men trenger tryggheten som faste rammer gir. Da blomstrer hun, skryter humorveteranen», sto det å lese på adressa.no.

LES OGSÅ: Lisa Tønne (37) tar oppgjør med skammen

- Jeg fikk med meg mye positivt fra pappa

– Jeg tror det er fordi jeg virkelig hadde noe på hjertet. Noe jeg brant for å dele med et publikum, sier Anna selv.

Og her kommer en basal del av historien om Anna inn. Det var mye som var sårt og vondt da hun vokste opp. Faren var alkoholiker. Og moren hennes døde av kreft da Anna var 18 år. Det hun opplevde, ga henne viktig lærdom.

FAREN: Per-Åke Ottosson hadde mye glede og god­-het i seg, forteller datteren. – For min del har det handlet om å ta med meg det positive fra ham videre i livet, ikke det negative. Jeg er glad for at jeg kan stå på scenen og få folk til å le, sier Anna Estenstad.    Foto: Privat
FAREN: Per-Åke Ottosson hadde mye glede og god­-het i seg, forteller datteren. – For min del har det handlet om å ta med meg det positive fra ham videre i livet, ikke det negative. Jeg er glad for at jeg kan stå på scenen og få folk til å le, sier Anna Estenstad. Foto: Privat Vis mer

– De skilte lag da jeg var 13 år. Det var en vanskelig tid, og stikk i strid med det folk forventet, bestemte jeg meg for å bli med pappa til Gøteborg, da han og mamma flyttet fra hverandre. Det er mange grunner til at et barn kan ta et sånt valg, sier Anna.

– Å velge å bo hos en far som drakk, i stedet for å bli hos moren. Men for min del ble det slik. Og jeg ser i dag at jeg fikk med meg svært mye positivt fra ham, selv om han hadde sine problemer. 

Anna beskriver at hjemmet hun og han hadde i Gøteborg, og sjargongen der, hadde mange fellestrekk med komiserien om Albert og Herbert, som gikk på NRK TV for en del år tilbake.

– Det var et arbeiderklassehjem, pappa jobbet som taktekker. Støtt og stadig dro han med seg folk hjem, alle typer mennesker. Og jeg visste alltid, at alle var like bra som alle andre. Pappa var alltid klar på at mennesker er like mye verdt, uansett hvilke sko de går med.

LES OGSÅ: Live Nelvik avslørte navnet på datteren: -Nei, vi er ikke inspirert av "Frost"!

FRA HVERDAGSLIVET: Anna pleier å oppbevare «alt» – penger, kredittkort og så videre – i bh-en. Når hun ikke finner ting, spør gjerne mannen Anders: «Har du sett i bh-en?» Dette bruker hun i showet sitt.  Foto: Hege Landrø Johnsen
FRA HVERDAGSLIVET: Anna pleier å oppbevare «alt» – penger, kredittkort og så videre – i bh-en. Når hun ikke finner ting, spør gjerne mannen Anders: «Har du sett i bh-en?» Dette bruker hun i showet sitt. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer

- Jeg ville alltid beskytte pappa

Faren var en ordets mester, beskriver Anna, en som mange ble sjarmert av. Han var en folk likte.

– Men så hadde han også de andre sidene, som jeg, som bodde med ham, så. Det som følger med livsførselen til en som er avhengig av alkohol, sier hun.

Oppveksten førte til at Anna fikk mye frihet, kanskje langt mer frihet enn et barn bør få. Samtidig som det kan være utfordrende, kan det også ha en del positive ting ved seg. Anna forklarer at hun ble veldig selvstendig. Og kreativ. Hun måte lage seg en fantasiverden for
å få alt til å henge i hop. 

– I klassen ble jeg en slags klovn, samtidig som jeg alltid var i forsvar. Jeg ville beskytte pappa, som jeg var så glad i. Det var en del ganger jeg hadde lyst til å ha med venner hjem, at det ikke ble noe av. Jeg sa til dem at det ikke passet.

Selv som det var mye fyll, var Anna aldri i tvil om at faren var glad i henne. Han var for øvrig en person som ville at de i livet hans skulle ha det bra. Faren, som het Per-Åke, døde da Anna var 32 år. 

– Alle søsknene mine har vært på showene mine, og de ler av historiene jeg forteller, også når pappa og drikkingen hans er en del av det, sier Anna. Allers har også vært i kontakt med søsknene hennes, og de godkjenner innholdet i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Cecilie Steinmann Næss: -Jeg har aldri opplevd den store kjærligheten og å være stupforelsket

Vil gjøre folk gladere

Hun er opptatt av ikke å drite ut andre i showene sine, men det hender hun forteller historier fra eget liv. For eksempel denne: Anna var skikkelig oppgitt over en ung jente som hadde på seg en lurvete bh-overdel da hun badet i Pirbadet, et stort badeland i Trondheim. 

– At hun ikke kunne ordne seg, før hun skulle på et offentlig bad!

Så var det en dag Anna og ungene var der, sammen med Annas søster. Etter en god stund, der Anna hadde ordnet med ungene og gjort som mødre gjør på et badeland, oppdaget søsteren at Anna hadde en stor flenge i rumpa på badedrakten.

– Et digert hull! Denne opplevelsen brukte jeg i et show. Mange av oss mennesker har en tendens til å snakke ned andre, uten at vi feier for egen dør.

I høst har Anna turnert rundt i Trøndelag med showet: «Svenske Anna». Her ser hun på nordmenn gjennom svenske briller, og lover kortreist og bærekraftig humor. 

– Jeg håper at folk som opplever showene skal gå ut derfra og føle seg gladere. At de har hatt en god opplevelse.

Denne saken står også i Allers nr 52, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer