Vold

I dag er det over 1000 nordmenn som bor på hemmelig adresse

Og slik fungerer det for voksne, familier og fosterhjemsbarn.

HEMMELIG ADRESSE: Over 1000 nordmenn lever på hemmelig adresse i dag.  Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan
HEMMELIG ADRESSE: Over 1000 nordmenn lever på hemmelig adresse i dag. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dessverre et faktum at mange kvinner, menn og barn blir utsatt for vold i nære relasjoner. I noen tilfeller er det så ekstremt at man må få voldsalarm eller besøksforbud, og i ytterste konsekvens - hemmelig adresse.

Presseansvarlig for Kripos, Ida Dahl Nilssen, forklarer til KK.no at det er viktig å skille mellom hemmelig adresse, og andre tiltak som for eksempel besøksforbud. Hun forklarer at det finnes to koder for hemmelig adresse.

- Det finnes kode 6 og kode 7. Kode 6 er strengt fortrolig. Personer som får kode 6 kan være utsatt for trusler om legemsbeskadigelse eller drap, og er ofte utsatt for vold eller trusler i nære relasjoner, forklarer hun. 

Ifølge Kripos vurderes kode 6 etter trusselbildet, men også evnen til den utsatte å kunne leve under slike forhold. 

- De siste oppdaterte tallene, fra 2016, viste at det i dag bor 476 personer på hemmelig adresse med kode 6. I tillegg bor det 624 personer på kode 7, som er en litt mindre streng hemmelig adresse, forklarer Dahl Nilssen. 

LES OGSÅ: Vold mot barn: Her er tegnene du bør se etter

Slik fungerer det

Ifølge informasjon KK.no har blitt tilsendt av Kripos, er det også flere tiltak som gjøres selv om man bor på hemmelig adresse. For eksempel kan vedkommende få en voldsalarm, og politiet kan patruljere i området han eller hun bor. I tillegg kan de følges til spesielle møter. 

MÅ GJEMME SEG: Noen må på hemmelig adresse fordi de er truet på livet.  Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
MÅ GJEMME SEG: Noen må på hemmelig adresse fordi de er truet på livet. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer

Slik foregår adressesperre saker:

  • Den trusselutsatte tar kontakt med lokalt politi.
  • Politiet lager en konkret trusselvurdering som skal ende med en anbefaling av riktig tiltak for å beskytte den utsatte. 
  • I noen tilfeller ender dette i adressesperring (hemmelig adresse), og det er politimesteren, eller den han gir ansvaret til, som anbefaler om hemmelig adresse er det riktige tiltaket.
  • Adressesperre blir gitt for tre år av gangen.
  • I god tid før vedkommende flytter til den nye adressen vil han/hun og lokalt politi bli varslet.  

LES OGSÅ: - Mange liv kunne vært reddet hvis volden hadde blitt stoppet i tide 

- Annerledes for fosterhjemsbarn

Tallene fra Kripos gjelder ikke for fosterhjemsbarn. Det er Barnevernet som har ansvar for barn som plasseres på hemmelig adresse. I 2014 var det rundt 400 barn som hadde blitt tatt fra foreldrene og akuttplassert på hemmelig adresse av Barnevernet, ifølge Norsk Fosterhjemsforening

Marilen Hagland ved Norsk Fosterhjemsforening forklarer til KK.no at i slike saker blir fosterhjemsfamilier spurt om de kan ha et barn hos seg med hemmelig adresse. 

- I ordinære saker flytter familien eller personen til en hemmelig adresse, men i barnas saker er det barnet som flytter fra sin bolig til en ny, som da blir hemmelig. 

Hun forklarer at adressen er hemmelig for lærere og de som har daglig omsorg i barnehagen. Ledere får vite om situasjonen. Dersom det er kode 6, er det kun Skatteetaten og Skattedirektoratet som har tilgang til adressen. 

- En viktig forskjell på barn og voksne på hemmelig adresse er at det ikke nødvendigvis er en direkte trussel om vold eller drap på barn. Det kan også være at barnas biologiske foreldre ønsker dem tilbake så sterkt at det er fare for at de blir kidnappet, avslutter hun.  

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer