Downs syndrom

- I dag kjenner jeg ingen skam. Jeg kjenner stolthet

Først da Luka ble født, fant mamma Linda (45) ut at han hadde Downs syndrom. Det var sorgen hos alle rundt som slo henne ut.

MØTT MED MEDFØLELSE: Da Linda for noen år siden fødte et barn med Downs syndrom uten å vite det på forhånd, opplevde hun å bli møtt med tristhet og medfølelse på sykehuset. FOTO: Privat
MØTT MED MEDFØLELSE: Da Linda for noen år siden fødte et barn med Downs syndrom uten å vite det på forhånd, opplevde hun å bli møtt med tristhet og medfølelse på sykehuset. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linda Gabrielsen (45) beskriver sitt første møte med barseltreff. Hun drar oss inn i et rom hvor de nybakte, stolte mødrene ankommer på rekke og rad med de nydelige barna sine på rundt to måneder, legger de i gulvet i en sirkel og lager morsomme lyder og grimaser i ansiktet for å fremprovosere litt gosselig babypludring.

I ringen ser alle like ut, variasjonene strekker seg stort sett mellom rosa og blå luer, brune og svarte teddydresser - helt til Linda legger ned sin lille Luka. «Den lille eskimoen med det sorte håret og de skrå øynene. Mindre av vekst og fysisk annerledes enn resten».

- Han har Downs syndrom - det poengterte jeg med en gang jeg ankom rommet. Det gjorde jeg faktisk med en blandet følelse av skam og stolthet. Skam over at jeg ikke hadde klart å føde en ordentlig baby, stolthet over å være mammaen til en som var noe helt annet enn alle de andre.

Rundt seg opplevde hun ingen spørsmål. Som om ingen turte å spørre eller automatisk tenkte at det ville bli ubehagelig for henne å svare på. Det misliker Linda - når folk ikke lurer, er det som om syndromet ikke eksisterer, og det gjør det jo. 45-åringen svarer gjerne spørsmål om hvordan det er å få en baby som er annerledes. Hun vil veldig gjerne fortelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer