Organdonasjon:

«I dag starter ditt nye liv. Lykke til!», sa stemmen i telefonen

Diabetes hadde fullstendig tatt kontroll over Annes liv. Blodsukkeret spratt opp og ned, og hun var døden nær flere ganger.

DIABETES: Sykdommen styrte Anne i 18 år. Foto: Privat
DIABETES: Sykdommen styrte Anne i 18 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I 18 år styrte sykdom alt jeg kunne og ikke kunne gjøre. Jeg var tre år gammel da legene ga meg diagnosen. Jeg hadde diabetes type 1 med alle de klassiske symptomene som hyppige doturer og tørste på natta, forteller Anne Gavelstad Iversen (31).

Hun forklarer at diabetes type 1 innebærer at mangel på insulin gir for høye nivåer glukose i blodet. For mye glukose over tid er skadelig for organene.

Det er hormonet insulin som lages i bukspyttkjertelen som sørger for at glukose fra karbohydratene i maten kan brukes som energi. Ved diabetes type 1 er bukspyttkjertelens evne til å produsere insulin svekket eller ødelagt.

Et utfordrende blodsukker

– Diabetes behandles med insulin for å holde blodsukkeret stabilt. Hos meg viste det seg at blodsukkeret spratt opp og ned i ett kjør til tross for bruk av insulin. For mye insulin kan gi for lavt blodsukker. Det skjedde ofte. Andre ganger hadde jeg for høye blodsukkerverdier, sier hun.

Anne ble først behandlet med insulinpenn. Senere fikk hun insulinpumpe og glukosesensor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer