Alopecia Areata

I en alder av 29 mistet May Brit plutselig alt håret

- Mange tror at jeg har kreft, men jeg er jo helt frisk, sier hun.

ALOPECIA AREATA: May Brit var 29 år da hun fikk de første hårløse flekkene i hodebunnen. De fleste med sykdommen alopecia areata får symptomer før de fyller 30 år. Foto: Kristin Hefte/Alopeciaforeningen
ALOPECIA AREATA: May Brit var 29 år da hun fikk de første hårløse flekkene i hodebunnen. De fleste med sykdommen alopecia areata får symptomer før de fyller 30 år. Foto: Kristin Hefte/Alopeciaforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

May Brit Skei var 29 år og gravid med sitt første barn, da hun i 2011 oppdaget den første hårløse flekken i bakhodet. Flekken var på størrelse med en 5-kroning, og hun klarte enkelt å dekke det til. Etter hvert mistet hun mer og mer hår, og fikk påvist hudsykdommen alopecia areata (flekkvis håravfall).

LES OGSÅ: - Når du mister håret, lyser det sykdom

HÅRLØSE FLEKKER: May Brit mistet håret flekkvis, og i starten hadde hun hårløse flekker i hodebunnen. Foto: Privat,
HÅRLØSE FLEKKER: May Brit mistet håret flekkvis, og i starten hadde hun hårløse flekker i hodebunnen. Foto: Privat, Vis mer

Alopecia areata rammer rundt 2 prosent av befolkningen, altså rundt 100 000 nordmenn, og kan ramme personer i alle aldre.

Jeg gikk gjennom en sorgprosess, og følte at jeg mistet litt av identiteten min

- Jeg mistet mer og mer hår. Jeg hadde langt hår, og prøvde å flytte skillen eller dekke det til med et skaut. I løpet av sommeren 2011 mistet jeg så mye hår, at jeg ikke klarte å skjule det lenger. Jeg begynte å bruke en farget krem, slik at hodebunnen ikke skulle være så synlig, forteller hun.

I løpet av det neste halvåret ble hun nesten skallet på toppen, med lange hårstrå på sidene.

- Håret var tynt og fælt, men jeg ville ikke gi slipp. Jeg gikk rundt med en slags hentesveis, og så ut som en tegneseriefigur. Til slutt bestemte jeg meg for å fjerne alt, og barberte bort resten av håret. Både jeg og søsteren min gråt, men samtidig var det en befrielse. Jeg så bedre ut skallet enn med lange, tynne hårstrå på siden av hodet. Noe kom tilbake, men forsvant igjen etter kort tid. I 2013 mistet jeg alt håret for siste gang, sier hun.

LES OGSÅ: Mister du mye hår?

MISTET HÅRET PÅ TOPPEN: May Brit forteller at hun mistet håret på hoppen av hodet, og hadde lange tynne hårstrå langs sidene. Til slutt barberte hun bort alt. Foto: Privat.
MISTET HÅRET PÅ TOPPEN: May Brit forteller at hun mistet håret på hoppen av hodet, og hadde lange tynne hårstrå langs sidene. Til slutt barberte hun bort alt. Foto: Privat. Vis mer

- Mange tror at jeg har kreft

May Brit mistet alt håret på hodet, og både øyevipper og øyenbryn forsvant.

- Jeg gikk gjennom en sorgprosess, og følte at jeg mistet litt av identiteten min. Jeg mistet mye av det feminine ved meg selv, og det var enormt sårt. Å ha hår som kom og gikk ga en viss form for håp, men samtidig var sorgen større for hver gang jeg mistet håret igjen. Nå har jeg ingenting hår igjen på hodet, lite kroppshår og noen øyevipper som kommer og går. Mange tror at jeg har kreft, men jeg er jo helt frisk, sier hun.

Hver gang jeg går forbi et speil eller et vindu, så skvetter jeg litt

BRUKER PARYKK: I dag er May Brit veldig åpen om sykdommen sin, og bytter på å bruke parykk eller være skallet i hverdagen. Foto: Kristin Hefte/Alopeciaforeningen
BRUKER PARYKK: I dag er May Brit veldig åpen om sykdommen sin, og bytter på å bruke parykk eller være skallet i hverdagen. Foto: Kristin Hefte/Alopeciaforeningen Vis mer

Nå bytter May Brit på å gå med parykk, eller bare gå rundt skallet. Hun er veldig åpen om sykdommen sin.

- Det som er spesielt med denne sykdommen, er at jeg ikke har følt meg syk. Men hver gang jeg går forbi et speil eller et vindu, så skvetter jeg litt. Jeg blir minnet på at jeg ikke har hår, for jeg glemmer det litt i hverdagen, sier hun.

LES OGSÅ: Kari Mette (34) var bare 7 år da hun mistet håret for første gang

Rammer både menn og kvinner

- Sykdommen alopecia areata forekommer både hos menn og kvinner, og i alle aldre. Men de fleste som får diagnosen, får symptomer før de fyller 30 år, sier Oda Molstad, leder for Alopeciaforeningen.

Årsaken til sykdommen er at immunsystemet angriper hårsekkene ved en feiltakelse. Det er fremdeles uvisst hvorfor dette skjer, og det er ikke bevist at sykdommen er arvelig.

- Hårsekkenes produksjon reduseres drastisk, og produksjonen av hår stopper opp. De er i en slags dvaletilstand, og i noen tilfeller kan de gjenoppta normal produksjon av hår. Andre får aldri håret tilbake, sier Molstad. 

I dag finnes det ingen enkel og sikker behandling av utbredt alopecia areata.

LES OGSÅ: Slik får du håret til å vokse raskere

Vet ikke hvorfor håret forsvant

Legene har aldri funnet årsaken til hvorfor May Brit utviklet hårsykdommen, og mistet alt håret.

- Vi vet ikke hvorfor det skjedde, og uvissheten er vanskelig, sier hun.

Nå prøver hun å ta sykdommen med humor.

- Jeg prøver å tenke at det ikke er alvorlig, og at det bare er hår. Selv om det fremdeles er sårt, prøver jeg å ha litt selvironi. Det er fort gjort å levere luselapper, og jeg er ikke lenger "hårsår", smiler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer