Svindel:

I fjor sendte nærmere 300 nordmenn fra seg rundt 164 millioner kroner til nettdatingsvindlere

Mange kommer inn i en så dyp hekt at de tror mer på bedragerne enn politiet.

SVINDEL: Mange finner i dag kjærligheten på nett, men dessverre er det også noen som blir lurt. FOTO: NTB Scanpix
SVINDEL: Mange finner i dag kjærligheten på nett, men dessverre er det også noen som blir lurt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norske kvinner sitter igjen i dyp gjeld etter å ha blitt lurt av svindelkjærester på nett. Flere og flere faller pladask for bedragere som utgir seg for å være forelskede, vestlige offiserer, samtidig som fokuset på å stoppe svindelen øker.

Men hvordan klarer disse svindlerne å få kvinnene så betatt at de sender fra seg millioner av kroner?

Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk Senter for Informasjonsikkerhet (Norsis). Han forteller at svindlerne møter ofrene sine på en datingside eller sosiale medier. De får kontakt og bruker lang tid på å vinne offerets tillit og kjærlighet. Offeret er ofte i en sårbar situasjon når svindleren tar kontakt.

- De som faller for dette er ikke dumme. Disse svindlerne spiller på basale menneskelige behov, påpeker Tessem.​

De som svindles er forelsket. De tror de har funnet en som skal være der for resten av livet og som virkelig vil dem vel.

- Vi ser at de bruker lang tid på å bygge en tillitsrelasjon. Så kommer historiene om at de trenger penger. De er også flinke til å backe opp historiene sine, slik at du får eksempel ofte får snakket med flere fiktive mennesker rundt vedkommende som gjør historiene deres enda mer troverdige, forteller Tessem.

LES OGSÅ: Forelsket seg i storsvindler: - Hvordan kunne jeg være så dum?

Kan bevise hotellbookinger og flybiletter, men dukker ikke opp

Om vedkommende trenger penger til et sykehusopphold så kan du ofte google deg frem til både sykehuset og legen du tilsynelatende har fått snakke med på telefonen. Alt ofrene blir fortalt er gjerne grundig sjekket opp og planlagt godt på forhånd.

- Hvis de sier de skal til Oslo, så kan de bestille hotellrom i Oslo, så om du sjekker hotellet så er det et rom reservert på personen. De kan for eksempel bestille flybilletter og sende deg en kopi av dem, sier Anne Dybo i Økokrim.

- Når de etter en stund har fått offeret forelsket så kommer det kanskje frem at de har en sønn på kostskole i England og at de trenger penger til det, at de har syke foreldre og sykehusregninger de ikke har råd til, eller at de vil komme og besøke vedkommende i Norge og trenger penger til det.

LES OGSÅ: Har kjæresten din økonomiske problemer?

Møtes på Facebook

Tidligere har det vært flest kvinner som har blitt lurt på denne måten, men etter hvert som flere godt voksne menn også har kommet seg på sosiale medier kan det synes som tallene har jevnet seg ut.

Anslagene til Økokrim viser at rundt 144 menn og 142 kvinner til sammen sendt fra seg omkring 164 millioner til denne typen svindlere i løpet av 2017.

Dybo forteller at Facebook virker å være den arenaen der flest bedragere finner ofrene sine. Ofrene er gjerne kvinner og menn som var voksne når Internett ble allemannseie, og som ikke har vokst opp som aktive brukere.

- Før var det vanligere med nettdatingsider, men nå er det som oftest på Facebook de møtes. De som lures er gjerne 50 år og oppover, og de er på Facebook nå, men ofte uten at de skjønner farene, sier Dybo.

- Vedkommende ber om at de går over på et chatterom eller på Skype, og det oppstår etter hvert en romanse uten at de har møtt hverandre. Disse kvinnene er ofte i en sårbar posisjon. De kan være nyskilte, enker eller noe kan ha skjedd i livet deres slik at de er ekstra mottakelige.

Svindlerne manipulerer typisk bilde og video på skype og stjeler bilder på nettet som de sier er av seg selv. Ofrene tror ofte det er en amerikansk militæroffiser, en ingeniør på jobb i et afrikansk land eller en sjømanoffiser de snakker med.

I virkeligheten kan det være afrikanske svindlere, og de er så gode at flere ofre til og med forlover seg med dem. Kommunikasjonen foregår ofte om natten og er svært intens, og ofrene faller pladask for den engelske offiseren som strør om seg med voldsomme kjærlighetserklæringer, sender romantiske gaver i posten og overøser med store løfter om livet de skal leve sammen når han er ferdig i militæret.

- Vi er gjerne veldig pragmatiske og nøkterne oppe i Norge, mens svindlerne ofte er veldig blomstrende, intense og følelsesmessig engasjerte. De kan sitte og gråte på telefonen, og de får frem et følelsesspekter som norske kvinner ikke er vant til, forklarer Dybo.

Svindlerne kan også komme med triste historier som gjør at ofrene får en omsorgsfølelse for dem. For eksempel er det mange som utgir seg for å være enkemenn.

BLIR SVINDLET: Tidligere var det flest kvinner som ble svindlet av nettkjærestene, men i fjor var fordelingen mellom kjønnene jevn. Mange sitter igjen i gjeld etter nettforholdet. FOTO: NTB Scanpix
BLIR SVINDLET: Tidligere var det flest kvinner som ble svindlet av nettkjærestene, men i fjor var fordelingen mellom kjønnene jevn. Mange sitter igjen i gjeld etter nettforholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Flere og flere svindles

Omfanget av datingbedragerier er fortsatt stort , men samtidig blir flere svindlere avslørt enn tidligere, slik at mindre penger går ut før det stoppes.

- Bankene har blitt veldig gode til å følge med, og forteller vedkommende at dette er bedrageri. Bankene tar da gjerne kontakt med oss, og jeg forteller ofrene at det er bedrageri. Jeg kan også ta kontakt med pårørende om det er veldig ille, men ofrene er da ofte blitt så hekta, at de tror mer på bedragerne enn på oss. Da må det i noen tilfeller inn økonomisk verge, slik at de ikke lenger får mulighet til å sende penger, forteller Dybo.

Mange pårørende fanger også opp hva som foregår. De forteller at mor eller far lyver, låner penger og oppfører seg annerledes. Likevel kan svindlerne allerede ha klart å lure til seg flere millioner kroner før offeret selv forstår hva som foregår. De kan sitte igjen med dyre lån, og noen sitter så dypt i det at de må selge leilighet eller hytte.

Noen av ofrene har også gjort seg skyldig i medvirkning til hvitvasking av penger. Et vanlig scenario er at når offeret forteller at hun ikke har mer penger å sende, så blir hun bedt om et kontonummer. Svindleren skal få satt inn penger på den kontoen, som kan sendes videre til ham. Pengene hun da får inn kan være penger fra et annet offer.

- Mange skammer seg veldig, og vi prøver jo å få dem til å ikke skamme seg – fortelle dem at de har vært manipulert og at de har vært i en vanskelig situasjon. Det vi er opptatt av er at de jobber med å få økonomien på stell igjen, sier Dybo.

LES OGSÅ: Forelsket i en venn

Aldri send penger til noen du ikke har møtt

Tessem i Norsis påpeker at det er lurt å være skeptisk når du møter noen på nett. Samtidig er ofte det første store varselet at vedkommende ber om penger og det skjer gjerne sent i relasjonen.

- Vår erfaring er at det er den første fasen som er viktigst. Jo lenger tid det går, jo vanskeligere er det å komme seg unna igjen. Det gjelder å være skeptisk til å begynne med – sjekke opp opplysningene som blir gitt og stille spørsmål, sier han.

- Men det er vanskelig. Mange lager historiene så gode at de stemmer med det du finner når du googler.

Det er flere ting du bør være obs på. I utgangspunktet bør du aldri sende penger til en du aldri har møtt i virkeligheten.

- Om det blir snakk om penger så er det et faresignal og det lureste vil ofte være å bryte med en gang, sier Dybo.

Hun råder videre ofrene til å være spesielt obs om de får opplyst at det er en amerikansk eller engelsk offiser eller ingeniør i Afrika du snakker med.

Hun påpeker også at det ofte er vanskelig å få penger tilbake når de først er overført. Mange svindlere blir tatt, men det er alltid noen som tar over, og pengene er gjerne borte. Derfor har politiet både i Norge og internasjonalt stort fokus på forebyggende arbeid i jobben mot denne typen svindelsaker.

LES OGSÅ: Mie hadde gjeld på 300 000 etter samlivsbrudd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer