Svindel:

I fjor sendte nærmere 300 nordmenn fra seg rundt 164 millioner kroner til nettdatingsvindlere

Mange kommer inn i en så dyp hekt at de tror mer på bedragerne enn politiet.

SVINDEL: Mange finner i dag kjærligheten på nett, men dessverre er det også noen som blir lurt. FOTO: NTB Scanpix
SVINDEL: Mange finner i dag kjærligheten på nett, men dessverre er det også noen som blir lurt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norske kvinner sitter igjen i dyp gjeld etter å ha blitt lurt av svindelkjærester på nett. Flere og flere faller pladask for bedragere som utgir seg for å være forelskede, vestlige offiserer, samtidig som fokuset på å stoppe svindelen øker.

Men hvordan klarer disse svindlerne å få kvinnene så betatt at de sender fra seg millioner av kroner?

Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk Senter for Informasjonsikkerhet (Norsis). Han forteller at svindlerne møter ofrene sine på en datingside eller sosiale medier. De får kontakt og bruker lang tid på å vinne offerets tillit og kjærlighet. Offeret er ofte i en sårbar situasjon når svindleren tar kontakt.

- De som faller for dette er ikke dumme. Disse svindlerne spiller på basale menneskelige behov, påpeker Tessem.​

De som svindles er forelsket. De tror de har funnet en som skal være der for resten av livet og som virkelig vil dem vel.

- Vi ser at de bruker lang tid på å bygge en tillitsrelasjon. Så kommer historiene om at de trenger penger. De er også flinke til å backe opp historiene sine, slik at du får eksempel ofte får snakket med flere fiktive mennesker rundt vedkommende som gjør historiene deres enda mer troverdige, forteller Tessem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer