I 2019 hadde Lise Vermelid Kristoffersen, kjent fra bloggen og podcasten Pengesnakk, en stor opprydning blant ting og tang hjemme.
Hun oppdaget at familien hennes hadde mange småting de ikke lenger trengte, men at det var vanskelig å kvitte seg med dem fordi de hadde litt verdi.
– Jeg var vant til å selge større gjenstander, som sofaer og vaskemaskiner, men tenkte at det ikke var noe vits å selge småting. Men så slo det meg at om vi la ut mange små saker samtidig var det jo et poeng pengemessig, fordi det totalt sett ville bli en god sum. Jeg satte derfor et mål om at vi skulle selge 100 ting i løpet av året, forteller hun.
Tre år senere har flere tusen fulgt Lises eksempel gjennom utfordringen #selge100 i sosiale medier.

Lønnsomt bruktsalg: 300 kr ble til 22.000
Finner stadig ting å selge
Lise har gjennom årene blitt litt av en superselger. I fjor solgte hun ting for totalt 45 000 kroner og så langt i år har hun solgt 92 ting til en totalsum på 40 836 kroner.
Men etter å ha holdt på med dette i flere år, må det vel bli vanskeligere og vanskeligere å finne noe å selge?
– Både ja og nei, svarer Lise. – På en måte blir det lettere fordi man kommer inn i tankegangen og er mer oppmerksom på hva man kan selge, og så skjer det jo stadig endringer i livet. Da vi flyttet var det mange ting vi kunne kvitte oss med, og fordi vi har hatt vår siste baby solgte vi unna en del babyutstyr i fjor.
– Noen eiendeler tar det også litt tid før man er klar for å selge. I forrige uke solgte mannen min et gammelt stereoanlegg. Det stod i boden og har ikke vært fremme siden vi møttes for ti år siden. Han gikk endelig med på å selge det og det ble solgt for 3300 kroner.
Aldri angret et salg
Andre store salg i året som har gått, har vært et bilde til 8000 kroner, en kassesykkel til 6300 og en sofa til 2000. Lise selger også ting av lav verdi, men har i år valgt å sette en minstegrense på 200 kroner.
Minstegrensen har riktignok blitt lavere desto nærmere vi har kommet årsskiftet og målet om å få 100 salg i løpet av året var innen rekkevidde.
– Jeg har aldri angret på noe jeg har solgt. Men jeg har lagt ut mange klær og noen ganger har jeg brukt dem mens jeg ventet på at de skulle bli solgt. Jeg tenker ikke mye på det jeg har kvittet meg med, noe som nok bidrar til at jeg har lett for å legge ut ting.
– Jeg la for eksempel ut hele sølvtøyet mitt, noe svigermor og venninner syntes var helt hårreisende, ler hun.
– Det var ikke arvesølv, men hver jul fikk jeg en sølvskje av bestemor som jeg aldri har brukt eller likt. Jeg tenkte at jeg kanskje ville like dem som voksen, men nå som jeg er 36 år bestemte jeg meg for å selge dem.

Solgte knuste mobiler
Det meste selges gjennom Finn.no, men hun bruker også appene Bookis for å selge bøker og Tise for klær.
Alle disse tilbyr deg å selge med hjemleverings-tjenester, slik at du bare kan legge det du skal selge på dørmatta di eller i postkassa. Tjenesten fungerer som en nettbutikk, hvor du ikke må snakke med noen for å kjøpe eller selge.
– Men man kan fortsatt spørre om ting om man har behov for det. Jeg har lært meg å lage tydelige annonser, slik at jeg slipper å få så mange spørsmål. Det er også viktig å ta et godt bilde og skrive inn alle feil og mangler, slik at du slipper at folk er misfornøyde og vil levere varen tilbake, sier hun.
Lise erfarer at barneutstyr som Tripp Trapp stoler og pulker, samt elektronikk, er noe av det letteste å få solgt.
– Mannen min og jeg hadde begge en knust iPhone som vi la ut for salg, og det bare rant inn med meldinger. Ingenting er umulig å selge, til syvende og sist handler det om pris. Det vanskeligste er kanskje billige pynteting fra Ikea eller ting som ikke har merke. På grunn av det har vi blitt mer bevisste når vi kjøper møbler. Vi kjøper ordentlig design som vi tror vi vil være fornøyde med i førti år, eller som kan ha en verdi for andre om vi ikke vil ha det lengre.
– Prissetting kan være vanskelig om du skal selge noe som ingen andre har liggende ute. Vi hadde for eksempel en over hundre år gammel vugge som vi var usikre på om hadde verdi. Da jeg hadde forsøkt å selge den en stund og så at den ikke var verdt flere tusen, endte jeg med å gi den bort til en gravid venninne som er veldig glad i gamle ting.

Rebecca innredet huset for et par tusenlapper
Tjent over 100 000 kroner
Lise har de siste årene tjent over 100 000 kroner på å selge ting hun ikke lenger har bruk for, men hun motiveres ikke bare av det økonomiske. Bærekraft er også et viktig aspekt for henne.
– Jeg blir glad over at man kan bruke det som finnes, i stedet for å alltid kjøpe nytt. Jeg merker at mange som tidligere ikke har hatt et forhold til å kjøpe brukt, begynner med det etter at de selv har sett at de kan selge alt mulig rart.
– En annen positiv effekt av å selge ting, er at man ikke har fullt opp med saker man ikke trenger. Vi har mye mer enn generasjonene før oss og alt rotet påvirker oss negativt. Vi blir også mer bevisste på hva vi tar inn fordi vi ser at det er mye jobb å bli kvitt det igjen. Ting taper seg dessuten veldig fort i verdi, noe du kjøpte for 1000 kroner får du kanskje bare 200 kroner for året etter.
Solgt mer enn 200 ting
Runa Sulen Hovland er også en superselger av rang når det gjelder brukte saker. Så langt i år har hun solgt hele 210 ting til en totalverdi på rundt 30 000 kroner, noen av dem har hun solgt på vegne av moren.
Som oftest legger hun ut klær, bøker, vesker og sekker, men hun er enig i at man i utgangspunktet kan selge alt mulig.
– Jeg har fått solgt eldre parfymer der halve flaska var brukt, forteller hun.
– Vesker og sekker går oftest på dagen eller i løpet av en uke. Her spiller prisen og merket en stor rolle. Day ET vesker, toalettmapper og sekker går for eksempel meget raskt om du gir 50-60 prosent rabatt på ordinær pris.
– Sko er noe av det vanskeligste å selge, fordi folk helst ønsker å prøve skoene før de kjøper dem. De jeg har fått solgt, er sko som kjøper allerede har i en annen farge, eller hvor kjøper har fått mulighet til å prøve dem først.

Priser ikke for høyt
I likhet med Lise, selger Runa det meste gjennom Tise, Finn og Bookis. Hun har også testet kjøp og salg grupper på Facebook, uten særlig hell.
– Som student selger jeg spesielt mange pensumbøker og kjøper selv pensumbøker via Bookis. Siden jeg begynte å bruke denne appen i 2019, har jeg solgt 102 bøker. Vanlige bøker legger jeg ut til en standardpris på 50 kroner, og så legger jeg på 50-100 kroner om de er helt nye. Bøker kommer ofte på salg, så trikset her er å passe på at man ikke legger ut til høyere pris enn hva man kan få kjøpe den for i bokhandelen.
Runa har satt sin minstepris på 30 kroner. Men om varer ligger ute i over to måneder uten særlig interesse, gir hun det bort.
– Jeg selger sjelden ting til høy pris. Jeg legger vanligvis prisen litt lavere enn det andre har lagt ut samme vare for, og tenker 60 prosent rabatt ut ifra ordinær pris. Det dyreste jeg har solgt er en Ganni vinterjakke på vegne av min mor. Den hadde en nypris på 4000 kroner og jeg solgte den for 1500.
Viktigst å glede andre
Runa har dedikert en plass i gangen til det hun har ute for salg eller som hun kan tenke seg å selge. Men etter et intensivt år med utrolig mange salg, er det ikke like lenger så lett å finne nye gjenstander.
– Nå må jeg nesten dra til broren min for å finne ting jeg kan selge, ler hun.
– Jeg synes det er gøy å få lov til å rydde opp i skap og boder. Ikke bare reduserer det antall ting man har hjemme, det gir også folk mulighet til å kjøpe saker som nesten ikke er brukt, til en god pris.
– For meg er det ikke så viktig å tjene mye på dette, jeg er mer opptatt av at folk skal bli glade. Jeg får stadig tilbakemeldinger fra folk som er strålende fornøyde med ting de har kjøpt og det er nok for meg.

Er det innafor å gi bort brukte gaver?
