Lise Greftegreff

- I hodet mitt har jeg gått fra Bjarne mange ganger

Lise Greftegreff snakker ut om sin opplevelse rundt storhetstiden til DDE - som ofte innebar nærmest aleneansvar for barna, utroskap og iherdig ringing fra fulle, ukjente damer midt på natten.

OM Å GÅ VIDERE: Lise sier at hun og Bjarne sjelden snakker om den mørke nachspielkulturen som lenge foregikk. Man kommer seg ikke videre om man skal gå og gnage i gammelt gørr, mener hun. FOTO: Astrid Waller
OM Å GÅ VIDERE: Lise sier at hun og Bjarne sjelden snakker om den mørke nachspielkulturen som lenge foregikk. Man kommer seg ikke videre om man skal gå og gnage i gammelt gørr, mener hun. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det er ikke alle som er dama til en mann som flyr landet rundt i bar overkropp og roper «rai-rai» hver helg. Mest sannsynlig er det bare én, og det har Lise Greftegreff (59) vært i hele 34 år. Helt siden totningen satt på oppstablede melkekasser i studenthybelen sin i Namsos, og delte en flaske hvitvin med Bjarne Brøndbo, har det vært de to. Hun tror de fant hverandre et sted cirka mellom gleden over god mat og vin, og de rolige, ekte samtalene.

- Det var ikke det krøllede håret og treskoa jeg falt for ved ham, for å si det sånn.

Lise ler.

- Han hadde en aura rundt seg som jeg likte godt. Bjarne får alle rundt seg i godt humør, og er en entertainer også utenfor scenen. I tillegg så sa han i alle fall den gang at han syntes jeg var ganske fin, så jeg falt vel litt for det.

DDE tok helt av

På denne tiden, i 1986, hadde Lise nylig flyttet til Namsos for å studere til sykepleier. Den første tanken som slo henne da hun ankom denne lille, trønderske perlen med flyttelasset sitt, var at dette mest sannsynlig var et sted hun ikke ville bli værende veldig lenge. Her var det jo ingenting som skjedde, og byen var både mindre i areal og hadde mye dårligere utvalg av sosiale tilstelninger enn det hun var vant til.

Ikke hadde byen Bjarne Brøndbo å skryte av heller - han var ikke særlig kjent i 86. De to levde faktisk et relativt normalt liv. I løpet av fem år fikk de tre sønner, bygde hus og gikk til anskaffelse av familiebil med firehjulstrekk. Du vet - det man gjør når man inntar voksenlivet. Lise fullførte sykepleierstudiet og gikk rett ut i jobb.

- Før vi visste ordet av det tok DDE helt av. Ingen av oss skjønte helt hva som skjedde, og der sto jeg - med tre småunger i den ene armen og full jobb i den andre. Det ble en krevende kombinasjon ved siden av å ha en mann med 250 reisedøgn i året. Jeg var rimelig tynn en periode, sier hun mens hun skjærer opp den siste delen av persimonfrukten på bordet foran oss.

Ingen DDE-fan

Hjemme hos Greftegreff/Brøndbo får vi servert full lunsj og et miniforedrag om de store kunstverkene de har hengende på veggene. Malerier fra lokale kunstnere de snakker varmt om. Midt i stua står et flygel, og rundt omkring ligger det diverse rekvisitter som kan minne om et langt liv i rockebransjen. Gitarer, fioliner og opptil flere utmerkelser for den enorme suksessen.

For hvem skulle tro at «Rompa Mi» og «E6» skulle runge så til de grader på folkemunne? At de skulle klare å løfte ethvert tak på samtlige samfunnshus landet rundt? At bandet nærmest skulle bo i egen turnébuss og vinne hvert eneste nachspiel? DDE har åpenbart truffet en nerve hos folk. Trønderbandet kan skimte med fans i fleng og er fortsatt den dag i dag fullbooket hver helg fremover.

- Jeg er enig i at DDE er et bra liveband som kan kunsten å få publikum i ekstase. Men.... jeg er ikke noe DDE-fan. Det blir jeg nok aldri, sier Lise.

Mye fokus

For det å være gift med en så profilert frontfigur har også sine ulemper. Hun har ved flere tilfeller fått smake på medaljens bakside, og trekker først frem mangel på privatliv som noe av det mest krevende.

- Privatliv har vi til tider hatt manko på. Det verste for meg var når det gikk utover barna. De har stått mye og ventet på pappa.

Lise utdyper:

- Det er mange som vil ha en bit av Bjarne, og han sier sjelden nei til fans. Det er bare sånn han er som person. Når det kommer en liten uskyldig tass bort og spør pent om å få autograf, så klarer man ikke å si nei. Det er selvsagt kjempehyggelig, men det har nok gått litt på bekostning av oss andre i familien.

Lise forteller om den dagen eldstesønnen skulle begynne på skolen. Dette var rett etter suksessen med «Rompa Mi» og «Rai Rai». 100 unger hang som slipsreimer rundt Bjarne idet de ankom skolegården og rektor skulle ønske de nye seks-åringene velkommen. Dagen som egentlig skulle handle om å bli kjent med en ny epoke i livet, handlet plutselig mer om pappas store hits.

- Men så er det også mye positivt da, det må vi ikke glemme. Vi har fått oppleve mye som vi aldri ville fått gjort uten denne biten - og i dag driter vel egentlig sønnene våre i hele dette hysteriet. Vi har tatt avstand fra kjendistilværelsen.

LES OGSÅ: Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Det er mange tøffe dager. Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

Selvstendig og sterk

Bjarne kommer inn på kjøkkenet idet vi sitter og prater, og spør Lise om det går bra på intervjuet. «Æ e jo redd for ubehagelige spørsmål», sier hun på en blanding av trøndersk og lett totning. Latteren sitter løst igjen.

«Det e vel i så fall min skyld at dæm e ubehagelig, da», svarer Bjarne kontant.

Lise er ikke vant til å gjøre intervjuer. Både det å være en riksdekkende kjendis eller en «snakkis på bygda» er begreper hun ikke forholder seg til i det hele tatt. Hun har helt siden barna var små vært tro mot helt vanlige hverdagsrutiner. Levere barn til skole og barnehage, knekkebrød med salami, jobbe åtte til fire, krangling om forsetet i bilen, fotballtreninger og rigide leggetider.

Hun og Bjarne har hele veien vært kjærester, men levd totalt forskjellige liv i mange år. Forskjellen strekker seg fra A4-rutiner til så langt unna normalen som man kommer. Lise innrømmer at det helt garantert har gått noen kuler varmt oppi hodet mens mannen har vært ute på turneer, men er bastant på at det er en del av gamet. Uten fans og solgte billetter hadde de ikke hatt verken tak over hodet eller mat på bordet.

- Jeg har jo fikset mitt eget liv veldig bra, for jeg har aldri vært avhengig av en mann. Man blir veldig selvstendig når man har en som aldri er der - som kun kommer hjem med litt skitne klær og drar igjen.

Lise skifter dekk på bilen, måker snø og klipper plen. I går var hun rørlegger, og neste uke er det kanskje vaskemaskinen som går dunken.

- Jeg har alltid hatt mine rutiner og oppdratt barna så godt jeg kan, så har Bjarne fått turnere og feste litt mer enn han kanskje burde gjort. Han har tross alt «mistet» mest, for det er jeg som har fått all kjærligheten og alle opplevelsene med ungene. Men jeg tror ikke han savner det heller, altså - jeg tror ikke han ville valgt annerledes om han fikk velge om igjen.

Artistyrket innebærer ofte at man tar seg en «en liten en» etter konserter, kanskje oftere enn mange andre yrker.

- Men hva skulle jeg gjøre med det? Sitte hjemme og si at han ikke fikk drikke alkohol? Nei, det gikk ikke. Og så har det forandret seg mye dette også. Før var det hard festing og han kom ofte sliten hjem. Nå har de blitt eldre og omstendighetene er naturligvis mye roligere.

SELVSTENDIG: Lise har alltid hatt fokus på å være selvstendig - hun har aldri vært avhengig av en mann til å hjelpe seg. FOTO: Astrid Waller
SELVSTENDIG: Lise har alltid hatt fokus på å være selvstendig - hun har aldri vært avhengig av en mann til å hjelpe seg. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Damehistorier og utroskap

Lise og Bjarne gjestet nylig TV 2-programmet «Casa Numme» som gikk på tv tidligere i vinter, hvor de ble invitert med til feriehuset til Thomas Numme og Anette Walther i Spania. Konseptet går ut på at de i hver episode har besøk av et nytt, unikt kjærestepar. Da det var disse to sin tur, var det nettopp DDEs «nachspielkultur» og damehåndtering som var to av de mest sentrale samtaleemnene.

Og det var vel ikke til å stikke under stol at de ikke har hatt et forhold uten sidesprang. Lise forteller åpenhjertig at det har kommet frem en del historier fra Bjarnes storhetstid hun som aldri kommer til å tilgi - derav en ukultur med «ulovlige» damehistorier.

- Utroskap er noe mange opplever, så når jeg har fått spørsmål om det har jeg valgt å svare ærlig. Mange har jo visst om en del av det fra før, men det føles greit å bare si det høyt.

- Hvordan håndterte du det da du først fikk nyss om det?

- Jeg lukket øyne og ører, og det gjorde jeg i mange år. Det hadde blitt for tøft å gå inn i det mens barna var små. Det høres sikkert rart ut - men det var det som føltes som det mest riktige for meg der og da. Jeg er nok i tillegg litt gammeldags av meg, og tviholder på at jeg ikke vil ha skilsmissebarn. Derfor har tatt den støyten, sier Lise.

- Har du noen gang vurdert å gå?

- Ja. Oppe i hodet mitt har jeg sikkert gått fra Bjarne flere ganger også.

Hun blir varm og trolig ukomfortabel av å snakke om dette. Hun løfter på genseren for å lette på trykket. Dette er et tema hun og Bjarne har snakket lite om. Lise tror at om man skal «gå og gnage i gammel gørr», så er det vanskelig å komme seg videre.

59-åringen har stått i ryktestormer, massiv ringing fra fulle damer midt på natten og nærmest aleneansvar for alle tre barna. Likevel mener hun de positive aspektene ved forholdet har veiet opp for de negative.

Noen stunder har vært preget av frustrasjon. Det har vært både sinne og mange slag i bordet. Men som Lise pleier å si: Han kunne jobbet på Nordsjøen og vært tre uker borte i strekk.

- Det er ikke noe stakkars meg - sånn har det aldri vært. Mange hadde garantert gjort det motsatte av meg og gått, og det hadde sikkert vært like lurt, men jeg har valgt å holde oss sammen og håpet på at det har vært til det beste for alle sammen.

- Har det det, da?

- Det er jo ikke sikkert. Men vi har det fint.

LES OGSÅ: Elisabeth Klæbo: - Før var det hyggelig å se skirenn, nå er det bare vondt

- Sikkert helt hinsides

Bjarne sier til KK at han i løpet av livet har hatt tre damer han har vært glad i: Mamma, ekskjæresten Marit og Lise. De andre historiene som har kommet frem er ikke viktig for han.

- Jeg er ikke stolt av hva jeg gjorde den tiden hvor jeg plutselig var popstjerne og ettertraktet. Jeg var jo egentlig ikke ettertraktet i det hele tatt - så snudde det på et blunk. Det var virkelig en ukultur, men vi har klart å komme oss gjennom det på et vis, sier han.

Hjemme hos dem har ingenting vært «copy/paste». Det normale hos Bjarne og Lise har vært å leve ustrukturert. Fredagskveld på mandag og hyttetur fra søndag til onsdag.

- Mange ville sikkert sett på det som helt hinsides, men vi har vært så mye fra hverandre at vi aldri har gått lei. Når vi først har tid sammen er det nesten trist å måtte kjøre to biler til og fra steder, fortsetter Bjarne.

Han tror at de fleste som hadde gått gjennom det han og Lise har vært gjennom, mest sannsynlig ikke ville ha stått sammen videre. Det at han ikke har vært til stede, hysteri, og uheldige historier er skilsmissegrunn for mange, mener han.

- De fleste hadde splittet, flyttet hver for seg og vært uenige resten av livet. Det har ikke vi gjort, i alle fall ikke ennå. Og så tror jeg at Lise er litt stolt av meg også - stolt av det hun kan være stolt av.

- Er det noe du føler du har gått glipp av?

Bjarne ser ut i lufta og tar seg en lang pause før han svarer på spørsmålet.

- Jeg mistet sinnssykt mange fotballkamper da guttene var små. Jeg ville skape en karriere, men samtidig gjorde jeg ikke det kun for egen del. Jeg tror de aller fleste som tar de valgene jeg har tatt, ikke gjør det ene og alene for seg selv. Jeg gjorde det for oss - men jeg er ikke sikker på om Lise synes det var så gode valg hele veien.

HAR DET FINT: I dag har Lise og Bjarne det fint. De bruker mye tid på hytta og på reiser - og finner ekte ro over gode middager og god vin. Med en fleksibel jobb har de mer rom for kvalitetstid nå enn tidligere. FOTO: Astrid Waller
HAR DET FINT: I dag har Lise og Bjarne det fint. De bruker mye tid på hytta og på reiser - og finner ekte ro over gode middager og god vin. Med en fleksibel jobb har de mer rom for kvalitetstid nå enn tidligere. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Kvalitetstid sammen

I dag lever Lise og Bjarne sammen som de aller fleste par - i alle fall ifølge dem selv. De eier bilopphuggeriet «Bil1din» sammen, hvor arbeidshverdagen er variert og fleksibel. I tillegg reiser de mye - Lise er ofte med Bjarne på ulike jobber han tar på frilansbasis, som betyr mye hotellrom og mange forflytninger.

- Jeg har mye fri nå og bestemmer arbeidstiden min selv, noe som legger til rette for at vi kan få litt mer kvalitetstid sammen mellom slagene. Vi har også en plass på Statland og hytte på Bjørgan som vi er glad i å bruke.

Den beste avkoblingen er likevel når de er på reiser, da lar Bjarne pc'en ligge hjemme og tar helt fri fra jobb. Da er det fortsatt, som i 86, god mat og et glass vin som står høyest.

- Vi er egentlig ganske like, og liker mye av det samme. Hvis jeg skal dra frem noe, kunne jeg kanskje tenke meg at han var litt mer interessert i å bruke kroppen sin i naturen, noe jeg er veldig glad i. Jeg går toppturer stort sett hver dag sammen med hunden vår, sier Lise.

BILOPPHUGGERI: Lise jobber 50 prosent på bilopphuggeriet som hun og Bjarne eier sammen. Der er hun en allrounder, men har med tiden blitt skalert ned da sønnene også har tatt stor del i familiebedriften. FOTO: Astrid Waller
BILOPPHUGGERI: Lise jobber 50 prosent på bilopphuggeriet som hun og Bjarne eier sammen. Der er hun en allrounder, men har med tiden blitt skalert ned da sønnene også har tatt stor del i familiebedriften. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Er dere romantiske?

Hun ler.

- Husk alderen vår nå. Det forandrer seg fra man er ung.

- Neida. Bjarne er egentlig ganske flink med hyggelige overraskelser. Han er flink til å tenne stearinlys og si fine ting. Vi har det veldig bra sammen, og er på mange måter høyrearmen til hverandre - vi er nok litt avhengig, ikke minst han av meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer