Sosiale medier

I skyggen av #drømmepåske: Stor pågang på krisetelefonene i påsken

Bildene på sosiale medier minner andre om hvor mislykket de føler seg.

SOSIALE MEDIER I år har Facebook og Instagram flommet over av vakre påskebilder, men viser bildene hele sannheten? FOTO NTB Scanpix
SOSIALE MEDIER I år har Facebook og Instagram flommet over av vakre påskebilder, men viser bildene hele sannheten? FOTO NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det kan virke som om påskehyllesten i sosiale medier nådde svimlende høyder i år - med strålende sol i en strak uke i store deler av landet. En uendelig strøm bilder av skitupper, hvite vidder, solskinn, påskelam og familiesammenkomster møtte oss på nettet.

Men kontrasten er skarp mellom #drømmepåske og den virkeligheten medarbeiderne på landets mange krisetelefoner får innblikk i.

I skyggen av alle som soler seg i hytteveggen, er det nemlig mange som sliter med ensomhet, psykisk helse og relasjonsutfordringer.

– Det er ingen tvil om at det er ekstra tungt å bli minnet på at «alle andre» har det fint, når en selv ikke føler at en har noe å skryte av. Man blir rett og slett minnet om sin egen mislykkethet, sier Lisbeth Å. Meidell hos Kirkens SOS.

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett, med 1000 frivillige medarbeidere som dag og natt tar imot henvendelser på telefon, soschat.no og sos-melding. Påsken er i likhet med andre høytider en travel tid for medarbeiderne.

Totalt har de besvart i overkant av 3000 henvendelser og de fleste kom palmesøndag, mandag og langfredag.

– Påsken er vanskelig fordi det er veldig mange fridager etter hverandre. Den oppleves også som tøffere enn julehøytiden fordi, vi av en eller annen grunn, er flinkere til å ta vare på hverandre i julen, sier Meidell.

– Påsken er spesielt utfordrende for de som kjenner på ensomhet. Mange blir sittende alene i mange dager uten kontakt med omverdenen. Det handler for eksempel om alle de som av ulike årsaker er avhengig av andre for å komme seg ut. Når familie, venner, hjemmepleieren og fastlegen er bortreist er det ikke så greit.

– I tillegg kan påsken være ekstra tung for mange fordi det er starten på våren. Våren er knyttet til forventing og glede, men ikke for dem som ikke ser at det finnes noe å glede seg til. For dem er mørketiden tryggere.

Mange snakker om selvmord

Kirkens SOS hjelper mange gjennom å tilby fortrolige samtaler med personer som har taushetsplikt. De vanligst temaene er ifølge Meidell ensomhet, psykisk helse og relasjonsutfordringer. De fleste som ringer inn til krisetelefonen er eldre enn 30 år, her er selvmordstanker et tema i cirka ti prosent av samtalene.

På chatten er imidlertid selvmord et tema i nesten 50 prosent av samtalene. Her er brukerne vanligvis rundt 15-25 år gamle.

Ikke alle har noen å dele tankene sine med, noen har opplevd noe de ikke våger å fortelle andre. Hos Kirkens SOS er takhøyden stor og medarbeiderne tåler å høre virkeligheten slik den føles her og nå. Meidell mener allikevel at vi alle gjennom å bli litt mer oppmerksomme og lydhøre ovenfor andre, kan hjelpe noen som har det vanskelig.

– De som tar kontakt med oss forteller ofte at de føler at de ikke blir hørt, sett og forstått. Vi tror det kan være til hjelp å ta seg tid til den gode praten. Det handler aller mest om å tørre å spørre hvordan den andre egentlig har det – og ikke minst ta seg tid til å høre på hva den andre forteller.

– Å føle seg sett og hørt er så viktig for oss mennesker at det faktisk kan redde liv. Det kan være så enkelt som å be naboen på kaffe eller ringe gamle tante Anna en søndag, og lytte oppriktig til hvordan de har det.

LES OGSÅ: - Jeg liker ikke å si at han valgte bort livet, for det gjorde han ikke

MANGE ER ENSOMME: Blant samtalene Kirkens SOS mottar, er ensomhet, psykisk helse og relasjonsutfordringer typiske temaer. Foto: NTB Scanpix
MANGE ER ENSOMME: Blant samtalene Kirkens SOS mottar, er ensomhet, psykisk helse og relasjonsutfordringer typiske temaer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Synliggjør ensomhet

Ifølge psykolog Carina Poulsen har påsken, i likhet med andre merkedager og høytider, en tendens til å synliggjøre det som en travel hverdag kan dekke over eller hjelpe oss med å håndtere.

Ensomhet er et eksempel på dette. Det blir ekstra tydelig at «alle andre» har veldig mange omkring seg, er aktive og «suksessfulle» sosialt. Videre vil fallhøyden stige i takt med forventninger. Vi kommer ikke unna livet, normale svingninger i følelsene våre for eksempel, selv om vi har fri fra hverdag og jobb. For mange er hverdagens rutiner den beste medisin, sier hun.

Selv om hun understreker at sosiale medier også har mange positive sider, er hun enig i at alle glansbildene fra påsken kan ha en negativ innvirkning på noen.

– Det handler blant annet om at vi eksponeres på en måte som legger til rette for sammenligning. Vi er flokkdyr, ønsker å høre til og vil raskt sammenligne oss med omgivelsene. Sosiale medier gir oss konstante påminnelser om hva andre opplever og gjør. Derav også frykten for å gå glipp av og av å ha valg «feil». Dersom vi befinner oss i en sårbar tilstand, vil vi være mer tilbøyelige til å sammenligne oss negativt. «Alle andre» har det så godt, gjør så mye gøy, har så spennende liv og så videre.

LES OGSÅ: Pleier du å snikskryte? Det er faktisk verre enn å skryte åpenlyst

Lett å tro at alle andre er vellykkede

Poulsen, som blant annet har skrevet boken «#Hverdagspsyk», sier vi raskt glemmer at et bilde på Facebook eller Instagram ikke forteller oss noe om hvordan personen på bildet egentlig har det. Og at vi ikke kan se hva som ligger bak smilet på skituren.

– Hjernen vår virker på den måten at vi ser det vi tror. Om du er i en tilstand hvor du føler deg nedstemt og mislykket, vil du se hvordan «alle andre» er vellykkede. Det betyr også at vi muligens opplever å være mer motstandsdyktige mot påvirkning utenfra og tolke mindre på andre, når vi selv er på et godt sted.

– Tror du flere enn før kjenner på negative følelser i påsken som en konsekvens av påskeskryt i sosiale medier?

– Jeg tror sosiale medier stiller oss overfor helt andre dilemmaer og setter i gang andre prosesser enn tidligere hvor vi ikke hadde samme tilgang til andres erfaringer. I vår tid må vi kunne begrensningens kunst; vi må kunne verne oss, tørre å gå glipp av og omfavne egne erfaringer uten å stille de til veggs i møte med andres. Theodore Roosevelt skal ha uttalt at «comparison is the thief of joy».

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer