Julenisse

I snart 30 år har Hilde (51) finslipt nisse-teknikken sin

I dag er nissene hennes så populære at det er 15 års venteliste!

FAVNEN FULL: Hilde Dahl er frisør på Karmøy. På fritida lager hun nisser, syr, strikker, former og steker nissefjes i ovnen. Foto: Irene Jacobsen
FAVNEN FULL: Hilde Dahl er frisør på Karmøy. På fritida lager hun nisser, syr, strikker, former og steker nissefjes i ovnen. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flettebuksa i kasjmirull ser ut som en prematur babybukse, de tova tøflene er tynne og lette med brodert kant. Røde votter er strikket på pinne 1,5. Ansiktet til Bård har Hilde formet av leire, det er stekt i ovnen på kjøkkenet og deretter malt. Det finnes ingen lik ham i hele nisseverden. I snart 30 år har Hilde finslipt teknikken sin. Det begynte med et dukkekurs på Karmøy, en amerikaner som kom for å lære vestlendingene å lage porselensdukker. Men Hilde mistet fort interessen.

– Vi støpte ansikter i den samme formen, alle sammen. Det appellerte ikke til meg i det hele tatt. Virkelig håndlaget blir det først når ansiktet er formet for hånd, når du knar leiren og lager noe det ikke finnes maken til, sier Hilde Dahl (51).

LES OGSÅ: Juleverksted: 16 tips til ting dere kan lage

Nesten som babyer

Det tok derfor ikke lang tid før hun la porselensdukkene på hyllen og lette fram leire, strikkepinner, gamle toveteknikker og symaskin. Mens barna var små, rakk hun å lage 2–3 nisser i året, de siste årene har hun vært oppe i mellom fem og ti. Hennes store inspirasjon er dukkemaker Sissel B. Skille fra Trondheim.

Hilde sto på venteliste i sju år før hun fikk plass på hennes dukkekurs. Skilles dukker ser ut som levende små barn, gjerne dresset opp i ekte bunader med søljer. Hildes nisser er myke å holde i, de har vatt i kroppen og ris nederst i armer og bein – det gir dem akkurat den tyngden hun er ute etter.

– Det er nesten som å løfte en liten baby, sier Hilde og ler.

– Noen har streng og stål og alle slags stive greier i nissene sine, ofte fordi de skal kunne stå eller holde ting, men det er ikke helt min greie. 

Mange kontakter henne for å få tips og råd til hvordan de kan lage egne nisser, etter hvert så mange at om hun skulle svart alle, hadde det tatt hele arbeidsdagen.

– Mitt beste råd er å gå i gang og skaffe deg erfaring. Jeg hadde ikke fått til disse nissene her uten 30 år med øving. Det tar tid å få det inn i fingrene, ingen ting kommer av seg selv.

FOTOSTUDIO: I løpet av året blir det tatt mange bilder her inni vedskjulet. Det er liksom siste delen av jobben, det å fotografere de ferdige nisseungene, for snart flytter de ut og finner seg nye hjem. Foto: Irene Jacobsen
FOTOSTUDIO: I løpet av året blir det tatt mange bilder her inni vedskjulet. Det er liksom siste delen av jobben, det å fotografere de ferdige nisseungene, for snart flytter de ut og finner seg nye hjem. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

LES OGSÅ: Utendørs julepynt 

Ble nissekjendis

Hilde har i mange år brukt Facebook for å komme i kontakt med nissenes nye eiere og hjem. Men det var først da VG skrev om henne rett før jul i fjor, at det eksploderte. Ventelistene tredoblet seg. 

– Julaften våknet jeg til 1000 nye forespørsler fra folk som ville være med i Facebook-gruppa mi. Jeg skjønte ingen ting, var bare vant til 1–2 om dagen. Og så ringte P2. Henvendelsene kom fra Sverige og Danmark. De som ringte fra Texas og New York, syntes forresten ventelisten var altfor lang. Jeg brukte hele romjula til å svare på alle henvendelsene. Det var da jeg skjønte at det var på tide å gjøre noe nytt, sier hun og ler.

Planen for 2017 er derfor å åpne egen nissebutikk, og Hilde starter firmaet Dahlsnissen. For å få det til har hun skaffet seg et lite team med gode hjelpere. Søsteren er allerede i gang og syr nissekropper, moren skal strikke strømper, en venninne lager tovete kjæledyr til nissene – kaniner, bamser og rotter. Dette er den eneste måten å få opp produksjonen på.

– Jeg jobber fortsatt i frisørsalongen min, så nissene blir bare en biinntekt, men hvem vet? Når jeg blir for gammel til å stå i salongen og klippe, kan kanskje dette bli en full jobb. Minuset med å gå fra hobby til firma er at prisen også må opp. Men jeg håper medlemmene i Facebook-gruppa og kundene mine henger med. Alle de fine tilbakemeldingene varmer i alle fall nissemorhjertet mitt.

LES OGSÅ: Slik får du duften av desember hjemme

Endrer personlighet

– Hva er det beste med å lage nisser?

– Jeg koser meg, slapper av. I frisørjobben min handler alt om prestasjoner, om å innfri folks ønsker og drømmer. Når jeg setter meg ned og former et nisseansikt, strikker klær og syr, da skjer alt på mine premisser. Jeg lager det jeg liker, det gir en god følelse!

Glimtet i øyet, det er det Hilde alltid er ute etter. Ofte kikker hun på bilder mens hun modellerer, hun har funnet ut at det er til god hjelp for å få rette mimikken, en furten overleppe eller et skøyeraktig smil. Men ikke alltid blir det som tenkt.

– Jeg kan være så fornøyd når jeg putter ansiktet i ovnen. Men etter at det er ferdig malt og har fått på hår, får plutselig nissen en helt annen personlighet. Da lurer jeg litt på hva som har skjedd. Det artige er at de nissene folk velger seg først, gjerne ikke er mine egne favoritter. Det er litt som med menn, jeg liker en og du en annen, skulle vi alle likt den samme, ville det blitt ille, sier Hilde og ler.

Hilde Dahl lager livaktige nisser
Julenisser
Jul
Hilde Dahl lager livaktige nisser Julenisser Jul Vis mer

LES OGSÅ: Julepynten som du lager nesten helt gratis

Dukker eller nisser?

Da Hilde beveget seg inn i porselensdukkeverdenen for 25 år siden, var det vanlig at en dukke ble solgt for mellom 4000 og 15 000 kroner. Nisser sto mye lavere i kurs, den gangen tok hun 500 kroner for sine nisser, siden har prisen steget. 

I dag ser hun ingen grunn til at prisforskjellen skal være så stor mellom nisser og dokker, håndverket og arbeidet er nemlig akkurat det samme.

– Innenfor dukkeverdenen er de flinkere til å sette pris på arbeidet. På dette nivået synes jeg både dukker og nisser er å regne som skulpturer. Jeg tenker på nisse-ungene som kunsten min, og jeg synes det er rett at de skal prises med en høyere timelønn enn en kan ta for votter lagd etter et kjøpt mønster, sier Hilde. 

Nissemorfakta

Hilde Dahl har hatt nissedilla i snart 30 år. Dahlsnissene har hånd-lagde kropper, klær og ansikter. Så populære er de at ventelista er 15 år lang. Nå planlegger Hilde å starte firma og gjøre butikk ut av hobbyen.

Facebook-gruppen hennes har navnet Nissedilla.

Denne saken står også i Allers nr 49, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer