Julenisse

I snart 30 år har Hilde (51) finslipt nisse-teknikken sin

I dag er nissene hennes så populære at det er 15 års venteliste!

FAVNEN FULL: Hilde Dahl er frisør på Karmøy. På fritida lager hun nisser, syr, strikker, former og steker nissefjes i ovnen. Foto: Irene Jacobsen
FAVNEN FULL: Hilde Dahl er frisør på Karmøy. På fritida lager hun nisser, syr, strikker, former og steker nissefjes i ovnen. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flettebuksa i kasjmirull ser ut som en prematur babybukse, de tova tøflene er tynne og lette med brodert kant. Røde votter er strikket på pinne 1,5. Ansiktet til Bård har Hilde formet av leire, det er stekt i ovnen på kjøkkenet og deretter malt. Det finnes ingen lik ham i hele nisseverden. I snart 30 år har Hilde finslipt teknikken sin. Det begynte med et dukkekurs på Karmøy, en amerikaner som kom for å lære vestlendingene å lage porselensdukker. Men Hilde mistet fort interessen.

– Vi støpte ansikter i den samme formen, alle sammen. Det appellerte ikke til meg i det hele tatt. Virkelig håndlaget blir det først når ansiktet er formet for hånd, når du knar leiren og lager noe det ikke finnes maken til, sier Hilde Dahl (51).

LES OGSÅ: Juleverksted: 16 tips til ting dere kan lage

Nesten som babyer

Det tok derfor ikke lang tid før hun la porselensdukkene på hyllen og lette fram leire, strikkepinner, gamle toveteknikker og symaskin. Mens barna var små, rakk hun å lage 2–3 nisser i året, de siste årene har hun vært oppe i mellom fem og ti. Hennes store inspirasjon er dukkemaker Sissel B. Skille fra Trondheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer