Skoleelever og mensen:

- I tiende kastet jeg opp, hyperventilerte og kaldsvettet av smerter

Men likevel følte Tamanna ofte at hun havnet i kategorien «jenter som bruker mensen som unnskyldning for å slippe gym».

FOR DÅRLIG TILRETTELAGT: Gjennom hele ungdomsskolen slet Tamanna med menssmerter som var så smertefulle at hun kastet opp. FOTO: Privat
FOR DÅRLIG TILRETTELAGT: Gjennom hele ungdomsskolen slet Tamanna med menssmerter som var så smertefulle at hun kastet opp. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Menssmerter var ikke regnet som en god nok grunn for fravær. Jeg tenkte derfor at jeg bare fikk kaste opp på skolen og dro dit med sterke smerter, men det gikk tungt ut over psyken.

Det sier programleder i NRK P3, Tamanna Agnihotri (24). Hun er en av mange som har fått oppleve hvordan menssmerter kan påvirke skolehverdagen. Ett år etter at hun fikk sin første mens som 13-åring, begynte hun å få stadig kraftigere menssmerter.

Norske jenter er ifølge forskerne stadig yngre når de får sin første menstruasjon, og vekststudien i regi av Universitetet i Bergen viser at gjennomsnittsalderen for den første menstruasjonen nå er 12,7 år.

Dette betyr at mange får sin første mens på slutten av barneskolen, mens de fortsatt har mange år med skolegang foran seg. Hva gjør skolene for å tilrettelegge for alle de som sliter med sterke menssmerter?

– Da jeg kom i tiende klasse var det veldig tungt og jeg kastet ofte opp fordi det gjorde så vondt. Smertene var såpass ille at jeg kunne kaldsvette og hyperventilere, fordi jeg ikke visste hvordan jeg skulle takle dem. Jeg husker spesielt en gang på videregående hvor smertene var så sterke at kompisen min nesten ringte etter en ambulanse, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer