Norske Silje Augustson (45) har alltid hatt en drøm om å starte sitt eget klesmerke. Helt fra hun var liten og så på at bestefaren drev sin egen klesfabrikk i Namsos, har hun nærmest klødd i de kreative fingrene etter å skape noe lignende. Bestefaren var forøvrig en av de få som drev med dette på denne tiden, og da han dessverre ble syk, måtte stenge fabrikken og avbryte produksjonen, levde lokalet og reststoffene videre i et hobbyrom for Silje og moren.
Der hadde de mye av kvalitetstiden sin sammen på kveldene, og Silje lot inspirasjonen synke og brenne seg fast i netthinnen - ikke nødvendigvis selve sydelen av det hele, men tegningen, planleggingen og pitching av ideer, det er mer hennes bord.
- Mamma derimot, hun var utrolig flink til å sy. Hun sydde de vakreste plaggene til oss barna, og jeg syntes det var så spennende å følge med på prosessen hvor prosjektet kun var en idé, til vi satt med resultatet i hendene våre. Jeg tror jeg har arvet den kreativiteten som bobler i blodet, sier Augustson i KK.
Silje bor delvis i Oslo, hvor hun eier en liten og sjarmerende leilighet på Frogner i Oslo. Etter litt oppussing og omjusteringer har hun fått det akkurat slik hun ønsket på 25 kvadrat - seng, bad, kjøkken og masse dagslys fra takterrassen. I tillegg til Osloleiligheten bor Silje primært i en hytte på fjellene i Sveits.
LES OGSÅ: Drømmer du om å starte for deg selv?

Har bodd «overalt»
45-åringen jobber tett med engelsktalende samarbeidspartnere. Hun veksler jevnt mellom engelske og norske ord.
- Hele livet mitt har jeg flyttet rundt til forskjellige steder. Jeg ble født i Trondheim, er oppvokst i Oslo med et to års avbrekk i Botswana, og da jeg begynte å studere som 18-åring dro jeg til Frankrike. Etter fullført bachelorgrad i økonomi tok jeg en mastergrad i finans og management i Paris, Oxford og Berlin. Gjennom studiene hadde jeg en del praksisperioder i London innen Investment Banking. Alle disse erfaringene gjorde at jeg naturligvis havnet i finansbransjen - som jeg følte at jeg måtte. Det var på den tiden det alle jeg studerte sammen med ønsket.
Men selv om Silje gjorde karriere innen både finans- og oljebransjen, satt hun fortsatt innerst inne med en drøm om å designe klær. Etter mange år med analyser, tall og beregninger begynte hun derfor å la ideene få blomstre på «fritiden». På kveldstid snek hun seg ut på designerkurs uten at noen andre visste det.
- Livet er for kort til å ikke gjøre det man har lyst til å gjøre. Se på meg da: Oi, plutselig var jeg 45, men endelig skjedde det, sier hun lattermildt.
Ville gi alt
I 2015 bestemte hun seg for å gi alt og fullføre restruktureringsprosjektet hun satt med på best mulig måte, for få å gå i gang klesprosjektet for alvor. For å holde seg motivert startet hun med å skisse, sette sammen kolleksjonen og undersøke hvor hun kunne skaffe materialer.
- Apropos det å skaffe materialer. Det har skjedd enormt mye på den fronten når det kommer til hva som er mulig å produsere av miljøvennlig stoffer. Da jeg begynte for noen år siden, kunne du finne organisk bomull, som er bra miljømessig, men som er helt uformelig og noe man ikke vil gå med. Jeg så jo etter å lage en «day to evening»-kleskolleksjon, som var behagelig men likevel så pen ut.
Og skal vi tro Silje har hun brukt mye tid på å få det til å se flatterende ut.
- Jeg har også vært ekstremt opptatt av at mitt klesprosjekt skal være miljøvennlig og lagd på et etisk måte, hvor arbeiderne jobber trygt og med den lønnen de har krav på. Moteindustrien er kanskje den mest forurensende i verden etter oljeindustrien, så jeg går fra én versting til en annen. Da vil jeg i alle fall være med på å endre den industrien - og som sagt: Mye har endret seg i løpet av disse årene, sier Silje engasjert.
Nå tilbyr nesten alle produsenter, i hvert fall i Europa, miljøvennlige materialer. Stoffene er fremstilt på en god og trygg måte. Det er godt å tenke på, med tanke på at det kun er fire år siden det var umulig å finne noe annet enn resirkulert plastikk (som fortsatt er plastikk) eller organisk bomull på markedet.
- Håp og positiv forventning
Silje virker ivrig når hun forteller om sin nyoppstartede virksomhet. Dette er tydeligvis noe hun er ordentlig opptatt av.
- Navnet «Esperance» kom jeg på i en fransktime i Botswana. Jeg vet ikke helt i hvilken sammenheng det kom fra, men det betyr i alle fall håp og positiv forventning - og det er et motto jeg selv lever etter. En annen ting som er morsomt med akkurat det navnet, er at da jeg kjøpte den lille hytta mi på fjellet i Sveits, viste det seg plutselig at den het «Belle Esperance», noe jeg ikke var klar over før papirene var signert. Da skjønte jeg at det var et tegn - dette var mitt ord.
LES OGSÅ: Tom Wood-gründer: - Jeg ville bare ha en morsom jobb
Nei til høyt forbruk
- Du nevner at du jobber miljøvennlig med dette - kan du utdype det?
- Jeg tror de aller fleste mennesker nå har innsett at man er nødt til å gjøre noe for å endre verden. Mange vil nok si seg enige i at etisk produksjon er viktig, men det er fortsatt mange som går og handler fast fashion på kjedebutikker til en slikk og ingenting, selv om man faktisk vet at den som har laget dette plagget i Bangladesh ikke tjener penger på det.
Det nytter ikke å lage plagg som er så billige hvis man samtidig skal ha en etisk butikkjede. Silje mener at i stedet for å kjøpe fem t-skjorter til 100 kroner, er bedre å kjøpe én ordentlig t-skjorte som varer lenger. Prisene på Esperance strekker seg fra 700-800 kroner for en lue til en kåpe for 15000 kroner.
- Jeg skjønner at det er dyrt for noen, men prisene ligger på dette rett og slett fordi det koster å produsere bærekraftig høy kvalitet i Europa. Målgruppen min er likevel «vanlige» kvinner i alderen 25 år og oppover - jeg har tro på å kjøpe færre plagg som varer i både kvalitet å stil fremfor fast fashion. Esperance er så langt fra det som det kommer.
Det Silje har på seg i dag er laget av merinoull og tencel. Materialet holder deg både varm og kald på samme tid da det har kvalitetene som er kjent som superundertøy.
- Overdreven vasking av klær er også en trussel for miljøet - jeg er opptatt av å henge det opp og lufte det i stedet for å hele tiden måtte vaske tøyet. Merinoull har dessuten bakteriedrepende egenskaper, sier Silje og fortsetter:
- Jeg nekter å forholde meg til å komme med nye kolleksjoner per sesong. Jeg vil komme med en ny vri på noen plagg og gi ut en slags limited edition, men det å produsere helt nye kolleksjoner fire ganger i året fordi det «gamle» er ut, skaper et forbruk som ikke hører hjemme noen steder. Heldigvis er den trenden på vei til å forandre seg over hele bransjen.

Ble opptatt av å finne roen
I tillegg til at miljøperspektivet står sterkt hos Silje, er hun også opptatt av å finne roen i hverdagen. Hun er opptatt av god søvn, trening i friluft og næringsrik mat, noe som gjenspeiler seg i det hun designer.
- Stress er folkefiende nummer én. Det fører til søvnløshet og sykdommer, noe jeg blir mer og mer klar over. I 2014 kom jeg inn i styret i et kriserammet oljeselskap i Norge. Det som skulle være en rask, finansiell rekonstruering på ett år, ble et tre års langt oppdrag som ble en suksess - men som også betydde to telefoner som ringte hele tiden, ikke en eneste dag fri og lite søvn.
Det var da hun fant veien til yoga, som føltes utrolig bra for avkobling og håndtering av stress. Å flytte til Sveits var også en del av livsstilsvalget hun tok da hun hadde mange krevende jobber. Yoga, fjell og ski i Verbier hver helg var det som gjorde at hun klarte å komme seg gjennom arbeidshverdagen i finansbransjen i London.
I dag gjør hun en eller annen form for yoga nesten hver dag. Å gjøre yoga betyr ikke nødvendigvis å dra frem matten, legge seg på gulvet og strekke ben og armer til alle retninger. Noen ganger holder det faktisk å bare sitte ned, lukke øynene, koble av alt rundt deg og gjøre noen pusteøvelser som får deg til å slappe helt av.
Å ikke klare det er ikke et alternativ
- Hva var det som gjorde at du plutselig turte å legge alt fra deg og satse helt på egenhånd?
Hun ser på meg, løfter på skuldrene og ler - viser indirekte at dette er slik hun liker å leve livet sitt.
- Jeg er vel ikke veldig redd for å ta sjanser, det blir for kjedelig for meg uten det.
Enten satser man og gjør det man går for 100 prosent, eller så dropper man det, mener Silje. Flere ganger trodde hun til og med at det å starte eget klesmerke skulle bli enkelt og fritt som livsstil - men det har vært noen tøffe tak med produksjonsproblemer; IT som tar lang tid, regnskap, import/eksport-problematikk og logistikk.
- Nå har jeg tro på litt roligere tider fremover.
