Guide

Ibsen-årets høydepunkter

Det er 100 år siden Ibsen døde, og det skal ikke forbigås i stillhet.

Henrik Ibsen feires verden over hele 2006. Foto: Johannes Elbert/Ibsen 2006
Henrik Ibsen feires verden over hele 2006. Foto: Johannes Elbert/Ibsen 2006 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Av Ginni Henriksen

Etter et mylder av begivenheter får Ibsenåret en stilfull avslutning 26. oktober med en spektakulær konsertversjon av «Peer Gynt», med Edvard Griegs musikk, foran sfinksen på Giza-platået utenfor Kairo i Egypt. Med dette skal det understrekes at Henrik Ibsen tilhører hele verden.

Her er KKs guide til Ibsen-høydepunktene.

På tv og radio
● NRKs nye tv-serie «Den unge Ibsen – en udødelig mann» tar for seg Ibsens oppvekst og ungdomsår. I rollene møter vi blant andre Wenche Foss som tante Ploug, Sven Nordin som faren Knud, Kjersti Holmen som moren Marichen og Anders Baasmo Christiansen som den unge Henrik. Berit Nesheim er regissør, og Siri Senje er manusforfatter. Historien starter når Henrik er sju år, og vi følger barne- og ungdomstiden hans fram til han fyller 20 år. Serien sendes sent i høst.

● NRK tv planlegger også å vise noen av de nye Ibsen-filmene, flere dokumentarer og
programmer om dikteren, og ikke minst: I arkivet ligger Fjernsynsteatrets glimrende Ibsen-klassikere på lur.

● Søndag 19. mars, dagen før fødselsdagen hans, har radioens P2 en egen Ibsen-dag.

● Radioteatret avslutter sin storsatsing med innspillinger av alle Ibsens dramaer i høst, med «Kjærlighetens komedie» – bearbeidet til rockemusikal! Kåre Conradi og Heidi
Gjermundsen har hovedrollene.

Bokutgivelser
● En av årets artigste bøker er Læreboka Forlags Hva nordmenn (flest) ikke vet om Ibsen. Boken er skrevet av historikere og lektorer i den videregående skolen, og presenterer fascinerende og ukjent sider ved Henrik Ibsens liv og virke.

● Gyldendal Forlag kommer med «Ibsens beste», «Samlede verker», «Terje Vigen», «Kjærlighetens komedie» og «Lille Eyolf», i tillegg til Bjørg Vindsetmos «Ord av Ibsen».

● Aschehoug kommer med storverket «Henrik Ibsens skrifter» på til sammen 31 bind. Alt Ibsen har etterlatt seg av trykte og utrykte skrifter kartlegges, kontrolleres og publiseres. Det dramatiske forfatterskapet utgjør hoveddelen, men her er også dikt, brev, artikler, taler, notater og forarbeider pluss et stort kommentarmateriale. Forlaget har også engasjert historikeren Ivo de Figueiredo til å skrive en ny Ibsen-biografi.

● Cappelen byr på Robert Fergusons bok «Henrik Ibsen».

● Lydbokforlaget og NRK kommer med cd-pakken «Ibsens samlede». 23 verk, hvorav 17 er
nyproduserte, mens seks er hentet fra arkivet.

● Pax Forlag gir ut den norske utgaven av Toril Mois «Ibsen’s Modernism», som utgis både på engelsk og norsk.

● Andrimne Forlag og Kommunikasjonshus utgir «Ting om Ibsen».

Verden over
Er det bare en klisjé at Ibsens stykker er like aktuelle i dag som da de ble skrevet? Stemmer det at han, etter Shakespeare, er verdens mest spilte dramatiker? Det sier sitt at antall oppsettinger i skrivende stund er 126, og de finner sted i Australia, Bangladesh, Canada, Chile, Danmark, Egypt, Finland, Frankrike, Island, Italia, Kina, Latvia, Nederland, Polen, Romania, Russland, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, USA og Østerrike, foruten i Norge.


LES MER:
 • Ibsen-rekord på nett

  Henrik Ibsen feires verden over hele 2006. Foto: Johannes Elbert/Ibsen 2006
  Henrik Ibsen feires verden over hele 2006. Foto: Johannes Elbert/Ibsen 2006 Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer