Kultur

Ibsen på indisk

Lavleen Kaur (29) blir den første norsk-indiske Hedda Gabler.

Ibsen på indisk
Publisert
Sist oppdatert
Norsk-indiske Lavleen Kaur, som akkurat har spilt hovedrollen i «Fruen fra Det indiske hav» på Centralteatret, har tatt permisjon fra en doktorgrad i kriminologi for å spille Hedda Gabler på Riksteatret denne høsten.

Hun har tidligere skrevet masteroppgave om blandingsekteskap, og nå blir hun en del av ett – på scenen.

- Jeg føler at dette er historisk og ærefullt å være med på. Det har vært flerkulturelle skuespillere på norske scener før, men ikke på det nivået. Jeg synes det sier noe om at vi rent politisk er kommet over bøygen. En liten del av meg spør om dette bare er et PR-stunt, men jeg tror det er et stort og viktig skritt i riktig retning, sier Kaur til kk.no.

Heddas mann, Jørgen Tesman, spilles av Jørgen Langhelle, kjent som blant annet sosiologen i Elling. Mens Eilert Løvborg spilles av norsk-pakistanske Assad Siddique (30), som blant annet har vært med i filmene «Import Eksport» og i «Izzat». I sistnevnte spilte han gangster.

- Noen vil kanskje tro at gangsterrollen er veldig nærliggende, men sannheten er at jeg må jobbe mer med dem enn med å finne Løvborg, sier Siddique med et smil.

«Hedda Gabler», som har premiere under Ibsenfestivalen 7. september, er bare et av stykkene Riksteatret har på programmet framover.

- I høst tar vi opp mobbing, fremmedfrykt og hverdagsrasisme. Men det handler også om hvordan lengselen etter kjærligheten kan rive i oss uansett hvor du er, sa teatersjef Ellen Horn da hun presenterte høstprogrammet.

Fremmedfrykt er temaet i dokumentariske dramaet «Saman skal vi leve», som tar for seg hva som skjedde da den 17 år gamle Arve Beheim Karlsen druknet i Sogndalselva i 1999.

Mens «Skjønnhetsdronninga» handler om en mor og en datter i en irsk småby, og hva som skjer når en mann plutselig dukker opp.

Det blir også rom for den vanskelige kjærligheten i «Til døden skiller oss ad», med Kjersti Holmen og Sverre Anker Ousdal.

Og selvfølgelig blir det også noe for barna, i Jo Strømgrens dukketeaterforestilling «Jorden rundt på 80 minutter».LES MER:
 • Anker Ousdal og Holmen blir herr og fru

 • Jo Strømgren med rampete barneteater


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer