Ungdom prestasjonspress:

Ida (21) kunne sitte oppe til fire om natten for å lese til naturfagprøve eller gråte over leksene

– Målet mitt er å gjøre «generasjon prestasjon» om til «generasjon bra nok», sier Ida Johanna Aaraas (21). Det siste året har hun jobbet fulltid med å coache ungdom.

JOBBER MOT PRESTASJONSPRESS: Ida Johanna Aaraas er trolig Norges yngste profesjonelle foredragsholder og holder blant annet foredrag for foreldre og skoler om hvordan ungdom i dag virkelig har det. FOTO: Privat
JOBBER MOT PRESTASJONSPRESS: Ida Johanna Aaraas er trolig Norges yngste profesjonelle foredragsholder og holder blant annet foredrag for foreldre og skoler om hvordan ungdom i dag virkelig har det. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ida Johanna beskriver seg selv som et typisk offer for «flink pike syndromet», en erfaring hun er takknemlig for da det hjelper henne med å forstå ungdommene hun coacher.

– Helt fra jeg var tre-fire år gammel har jeg hatt en generell angst som har fulgt meg gjennom hele oppveksten. Jeg slet sosialt og ble mobbet på barneskolen. Usikkerheten førte til at jeg ikke turte å delta på fritidsaktiviteter og fikk derfor aldri anledning til å kjenne på mestring på en håndball- eller fotballbane.

– Men da jeg begynte på ungdomsskolen og vi skulle få karakterer, endret ting seg. Karakterene ble på en måte min første arena for mestring. Plutselig ble karakterene mine alt for meg og jeg la hele selvfølelsen og min verdi som menneske i å få femmere og seksere. Noe jeg vet mange ungdommer i dag kan kjenne seg igjen i.

Ble sykemeldt på grunn av prestasjonspress

Ida Johanna forteller at dette store selvpålagte presset tærte voldsomt på psyken hennes, som jo ikke var så bra i utgangspunktet. I niende klasse ble presset til slutt så stort at hun i flere perioder ble sykemeldt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer