POLYAMORI: – Jeg er alltid åpen for kjærlighet, sier Ida (38), som er solo poly. FOTO: Privat
POLYAMORI: – Jeg er alltid åpen for kjærlighet, sier Ida (38), som er solo poly. FOTO: Privat Vis mer

Polyamori:

Ida er solo poly

– Noe som er veldig fint med å ha flere partnere, er at hvis jeg ikke får oppfylt et behov hos én kjæreste, kan jeg fortsatt få det hos noen andre, sier Ida (38).

Ida Moen Braateng fra Trondheim vil ikke ha mann og barn. Hun vil ikke bo sammen med en kjæreste, uansett hvor forelsket hun er.

– Noen ganger har jeg følelsen av at det er viktigere for enkelte at jeg lever sånn som dem - som er «normalt», enn at jeg er lykkelig på mitt eget vis, sier Ida til KK.

Hun hadde noen kortere forhold i 20-årene hvor også hun prøvde å være monogam.

– Alle forholdene har lærte meg noe, og jeg har varme følelser for flere av disse mennene fortsatt. Det er en myte at et forhold må vare livet ut for å være verdifullt.

Hvor mange i Norge som lever i en form for poly, er usikkert, ifølge Anita Skrautvol, spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi.

– Vi har ikke tall fra Norge på dette, men hvis vi regner med at det kan være omtrent som i USA, kan vi anta at noe over 20 prosent har prøvd poly på et tidspunkt i livet sitt, og at omtrent 4-5 prosent lever i en form for poly praksis til enhver tid, sier hun.

Hadde sitt første lengre forhold som 32-åring

– Jeg er alltid åpen for kjærlighet, og har flere elskere og småforelskelser som jeg lar utvikle seg naturlig, sier Ida.

Hun forteller at fordelen ved polyamori for mange er frihetsfølelsen. Man behøver ikke å være «alt» for én person og man trenger ikke å velge bort noen selv om man forelsker seg i flere. Ulemper kan være at tiden og energien ikke strekker til, sjalusi og usikkerhet.

– Etter hvert som jeg oppdaget par som levde i åpne forhold, slo det meg at det fortsatt var snakk om samme type sammenvevde forhold, bare med flere partnere, noe som nesten føltes enda mer kveldende for meg. Jeg skjønte aldri hvorfor det var så viktig å finne sin andre halvdel, jeg er jo hel!

Ida forteller selv om hun ikke er fan av merkelapper, er det fint å kunne bruke uttrykket solo poly i møte med flørter og potensielle kjærester/elskere. Da hun var 32 år fikk hun sitt første, lengre forhold.

– Og selv om det tok slutt, hadde jeg da slått meg til ro i meg selv. Jeg er lykkelig enten jeg er såkalt singel eller har romantiske forhold.

Psykolog Frode Voll fokuserer på moderne relasjonell psykoterapi. Han tror polyamori er vanskelig å gjennomføre i praksis i dagens samfunn, spesielt når familier skal formes og barn kommer til verden. Det er sikkert lettere å gjennomføre uten samspill med barn og større familienettverk.

– Slik jeg kjenner polyamori, er det fullt mulig og lovlig å velge denne formen for kjærlighetsliv, sier Voll og legger til:

– Men vi har ikke en anerkjennelse på lik linje med partnerskapslov eller giftemål for de som er polyamorøse. Det er en minoritet, med alle de vansker som minoriteter kan oppleve.

Stortrives alene

– Kanskje det er fordi jeg er enebarn at jeg trives så godt i mitt eget selskap? Smiler Ida.

Hun har et nært og godt forhold til mammaen sin, som for lengst har innfunnet seg med at hun ikke blir bestemor.

– Å leve alene i hverdagen gir meg den egentiden jeg trenger for å være det sosiale vesenet jeg faktisk er, sier Ida.

– Jeg elsker at huset er bare mitt, at jeg har mitt eget rede. Ingen andre å skylde på for rotet. Å leve åpent poly gir meg mer kjærlighet, fordi jeg får oppleve flere varianter av det. Det har også lært meg enormt mye om kommunikasjon og grensesetting, noe jeg også bruker i venneforhold.

Ida jobber turnus og reiser mye, noe som gjør at hun kan ha avstandsforhold. Det passer henne svært bra. For tre år siden forelsket hun seg i en mann i et annet land. Han kom fra en tradisjonell familie, men har nå en annen kjæreste i tillegg til Ida.

– Han har datet andre hele veien, og jeg ble så glad da han virkelig fant noen. Poly har lært meg å håndtere både sjalusi og medkjærlighet, og det er en lærdom jeg ikke ville vært uten, sier Ida.

Anita Skrautvol påpeker at god kommunikasjon er essensielt, det samme gjelder logistikk. Alle typer utfordringer i et forhold kan oppstå uavhengig om man er mono eller poly, dette avhenger mer av personlighetene. Det finnes ikke en «typisk» poly person eller et «poly problem».

– Potensialet for at dårlig kommunikasjon virkelig kan skape problemer øker med antallet involverte personer, hevder Skrautvol.

– Jeg er veldig opptatt av at en kjæreste ikke automatisk skal ha mer krav på tiden min enn for eksempel venner, bare fordi det er en kjæreste, sier Ida og legger til:

Psykolog Frode Voll. FOTO: Privat
Psykolog Frode Voll. FOTO: Privat Vis mer

– Det er ikke viktig for meg å rosemale én livsstil fremfor andre. Men det er viktig å bryte ned noen barrierer. Jeg vil være med på å vise at det finnes mange valg, bare man tør å kjenne og tenke etter.

Frode Voll legger til at bevissthet om polyamori kan gi oss en bedre forståelse av våre samspill også ellers i livet, for eksempel på dansegulvet. Mange kan ha samme intense danseopplevelse med forskjellige dansepartnere. Kanskje er dette en litt polyamorøs pregning? Andre er mer momogamorøse, og fantaserer og leter etter den ene fantastiske dansepartneren.

Voll påpeker at det er fullt mulig å undre seg rundt polyamori, og avslutter med spørsmålene:

– Er det kjærligheten til barnehageansatte og barneskolelærere, sammen med yrkesaktive foreldre, som gjør at enkelte tør føle seg hjemme i et polyamorøst nettverk? Forsterker vårt moderne samliv med helsøsken, halvsøsken, stesøsken og plussforledre barns kjærlighetstilknytning til flere personer? Gjør dette at polyamorøse føler seg sikrere og våger å stå frem?

Flere definisjoner

Det finnes nok nesten like mange måter å være poly på som det finnes polypraktiserende.

- Selv der det på overflaten ser likt ut, kan det være mange forskjeller, eller i det minste forskjeller i foretrukne definisjoner. Så husk at definisjonsmakten alltid er hver enkelts, og still åpne og respektfulle spørsmål slik at personen selv kan beskrive og definere, sier Anita Skrautvol.

– Noen brede hovedkategorier av relasjoner er greie å kjenne til. Her er også monogami tatt med, siden det også er en del av relasjonsmangfoldet.

Monogami: En person er gift, eller lever i formelt partnerskap, eller har en kjærlighetsrelasjon, med én annen person av gangen.

Polyamori: Betegner å ha flere kjærlighetsforhold på åpent, samtykkende og etisk vis.

Solo poly: En person som på etisk, ansvarsfullt og samtykkende vis har seksuelle og/eller romantiske relasjoner til flere enn én på samme tid. Personer som er solo poly ønsker ikke å stifte bo, få barn eller gjøre andre typiske samlivs- eller økonomiske forpliktelser innenfor disse relasjonene. Alle partere kjenner til hverandre, og har eventuelt også sine egne andre relasjoner (som også er ok med og informert om situasjonen).

Mono poly: En relasjon der én part av et parforhold lever i en mono praksis med sin partner, mens partneren lever med muligheten for poly praksis som den monogame partneren vet om og anerkjenner/støtter. Den mono partnerens grunner for å ikke praktisere poly i en slik setting kan være svært ulike, og hvordan vedkommende velger å definere seg selv kan variere.

Bevisst monogami: Personer som har gjort en grundig, bevisst overveielse og gjort seg kjent med mulighetene før de har valgt monogami som samlivsform.

Åpent forhold: Der en eller begge partene i et par på samtykkende, etisk og ansvarsfullt vis har et eller flere seksuelle forhold til andre enn "primærpartneren".

Swinging: En variant av åpent forhold, men der paret gjerne er sammen om sex med andre, gjerne også andre par. Noen liker å møte på tilstelninger i et miljø der det er tilrettelagt for å ha sex med likesinnede i en trygg setting. Hvorvidt noen kjenner seg mer hjemme i swinger- eller åpent forhold-definisjonen (eller begge) er det kun personen selv som kan si.

Kilde: Anita Skrautvol

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: