Ida Maria

Ida Maria (31) drakk seg nesten i hjel: - Tre år av livet mitt er helt borte

Reiste til Los Angeles – og endte opp på rehab.

LYKKELIG: Musikeren Ida Maria Børli Sivertsen (31) er lykkeligere enn noen gang, men veien dit har vært tøff. Foto: Astrid Waller
LYKKELIG: Musikeren Ida Maria Børli Sivertsen (31) er lykkeligere enn noen gang, men veien dit har vært tøff. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hun ser annerledes ut. Borte er det svarte håret, de outrerte klærne og den harde sminken. Magen vises godt under den vide genseren. Hun smiler forsiktig, ser seg rundt i den mandagsstille hotell-resepsjonen på Continental. 

– Jeg lurer på om jeg har vært her på spellemannsfest en gang, sier Ida Maria Børli Sivertsen.

I midten av januar blir Ida Maria mamma for første gang. Hun vet ikke om det blir ei jente eller en gutt.

RØPET GRAVIDITETEN: Det var i forbindelse med "Skal vi danse" at Ida Maria røpet at hun er gravid. Her med dansepartner Glenn Jørgen Sandaker. Foto: FRODE HANSEN, VG
RØPET GRAVIDITETEN: Det var i forbindelse med "Skal vi danse" at Ida Maria røpet at hun er gravid. Her med dansepartner Glenn Jørgen Sandaker. Foto: FRODE HANSEN, VG Vis mer

– De prøvde å finne det ut, men kunne ikke si noe sikkert. Men jeg tror kanskje det blir ei jente. Det tror jeg blir kjempeartig! Men jeg trenger ikke å vite det, jeg tar det som det kommer. 

Hun oppdaget graviditeten etter at hun hadde sagt ja til å bli med på «Skal vi danse», og røpet det under første sending.  

– Jeg tar det å bli mamma ganske med ro. Såpass mye med ro at folk rundt meg nesten blir litt urolige. Jeg tenkte litt på at det kanskje var derfor jeg ble stemt ut, at folk ikke tror jeg vet mitt eget beste, sier hun og ler litt.

– Men jeg klarer ikke å se for meg at det er så veldig vanskelig, jeg ser på det som en naturlig ting. Puppene mine vokser og gjør seg klare. Jeg har det jeg trenger, jeg bor i et kjemperikt land. Skulle jeg fått et barn i USA eller Hellas eller Syria, eller på veien mellom Syria og Europa, da hadde jeg vært urolig, sier hun.

LES OGSÅ: Sonja Wanda: - Mamma ofret alt for meg

Glemte tekstene

Ida Maria Børli Sivertsen entret den norske rockescenen med et hyl for ni år siden. Hun vant flere priser, spilte på de kuleste festivalene, og i 2008 fikk hun det aller første Statoilstipendet på 800 000 kroner til lansering i utlandet. Pengene ble begynnelse på slutten.

Ida Maria skrev kontrakt med et av verdens største plateselskaper og spilte verden rundt. Helt til hun høsten 2009 løp full og gråtende av en scene i Boston.

For første gang hadde hun glemt sine egne tekster.  

– Jeg er ikke opptatt av fortida. Det er litt som å tenke på gamle forhold, det er bare silhuetter igjen. På den tiden var jeg ikke til stede i øyeblikket i det hele tatt. Jeg klarte ikke å nyte det. Det eneste jeg ser i dag, er at jeg skulle ønske jeg var mer til stede da jeg ble kjørt rundt i limousin hver dag. Men jeg var på en helt annen planet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MÅTTE VEKK: - Jeg måtte vekk fra dem som prøvde å hjelpe for å tryne ordentlig, sier Ida Maria om egen alkoholikersykdom.
 Foto: Astrid Waller
MÅTTE VEKK: - Jeg måtte vekk fra dem som prøvde å hjelpe for å tryne ordentlig, sier Ida Maria om egen alkoholikersykdom. Foto: Astrid Waller Vis mer

Når skjønte du at drikkinga var blitt et problem?

– Det var ikke et spesielt øyeblikk. Jeg har kommet opp i all verdens vanskeligheter på grunn av alkoholen, det å drikke har alltid vært et tveegget sverd. Lenge veide alle fordelene opp for ulempene. Men da det ikke var noen fordeler igjen, skjønte jeg at det var på tide å finne en annen måte å gjøre ting på. Da jeg skjønte at jeg ikke klarte å slutte på egen hånd, måtte jeg søke hjelp.

Hun la seg inn på en rehabiliteringsklinikk i Pennsylvania, og ble der i flere måneder. I dag vet hun som edru alkoholiker at hun aldri kan drikke et glass vin igjen.

Synes du det er trist?

ROCKESTJERNE: Ida Maria spiller konsert på Parkteateret i Oslo i 2013.  Foto: Gonzales Photo
ROCKESTJERNE: Ida Maria spiller konsert på Parkteateret i Oslo i 2013. Foto: Gonzales Photo Vis mer

– Nei. Det er ikke trist. Det som er trist, er å være avhengig, å være aktiv alkoholiker. I dag er jeg bare utrolig glad for å være edru.

LES OGSÅ: Derfor bor Gunn Hild og Mads hver for seg

Alkohol og kokain

Som 24-åring fikk Ida Maria lavt stoffskifte, men ble ikke medisinert før tre år senere. Det var omtrent samtidig med sykdommen at drikkinga sluttet å være gøy.

– Den perioden hadde jeg masse blackouts, og gjorde mye skade på meg selv og andre. Jeg husker ingenting fra 2008, 2009 og 2010, de årene er helt borte. Først da jeg fikk medisiner for stoffskiftet, kom jeg opp til overflata igjen. Siden medisinene gjorde meg mye bedre, trodde jeg ikke jeg hadde alkoholproblemer lenger. Jeg drakk dobbelt så mye, men fikk ikke blackouts like ofte. Derfor tenkte jeg at det var greit.

Samtidig som alkoholen var i ferd med å ta over kroppen, sluttet den å virke slik hun ville.

– Alkoholen gjorde meg ikke glad lenger, den fikk meg ikke til å føle meg sterk, den dempet ikke angsten, den roet ikke nervene, den tok ikke bort skammen. Derfor drakk jeg mer. Da ikke det funket, prøvde jeg å kontrollere drikkinga med kokain. Det morsomme er at jeg ønsket ikke å bli full, jeg ønsket bare de andre effektene av alkoholen. Og kokainen tar vekk sløvheten som alkoholen gir. Men da ikke det funket heller, ble jeg bare sittende og ta kokain. Jeg kom meg ikke av flekken. 

På den tiden bodde Ida Maria i Los Angeles. Hver dag var en kamp for å få tak i nok å drikke. Bare det å bære det hjem ble en utfordring. Eller å være edru nok til å  få kjøpt mer.

– Den mest akutte fasen, der jeg enten hadde dødd eller dratt på rehab, varte bare noen måneder. Folk prøvde å hjelpe meg, men å hjelpe en alkoholiker er umulig hvis du ikke har masse kunnskap på feltet. Hvis du hele tiden hjelper en alkoholiker fra å falle og slå seg skikkelig hardt, hvordan skal hun da lære seg å gå i trappa uten å falle? Hun kommer aldri til å lære det. Jeg måtte vekk fra dem som prøvde å hjelpe meg for å tryne ordentlig. Først da var jeg klar for å søke hjelp.

Du kunne ha dødd i stedet?

– Den risikoen må man ta. Jeg hadde ingenting å tape. Jeg var suicidal i mange år, og prøvde å ta livet av meg flere ganger, men lyktes aldri. Kanskje var det ikke gjennomtenkt nok, kanskje var overlevelsesinstinktet for sterkt.

LES OGSÅ: - Det ble bryllupstalen til ham jeg holdt i begravelsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLIR MAMMA: I januar blir Ida Maria mamma for første gang. Hun tror ikke det blir noe problem å kombinere mammarollen med artistlivet. - Jeg lever jo sunnere enn de fleste, og tenker at jeg kommer til å ta med meg ungen min overalt, sier hun. Foto: Astrid Waller
BLIR MAMMA: I januar blir Ida Maria mamma for første gang. Hun tror ikke det blir noe problem å kombinere mammarollen med artistlivet. - Jeg lever jo sunnere enn de fleste, og tenker at jeg kommer til å ta med meg ungen min overalt, sier hun. Foto: Astrid Waller Vis mer

Snakket med Hank von Helvete

Ida Maria valgte å være åpen om alkoholproblemene, og for noen år siden startet hun en organisasjon for å veilede andre musikere i samme situasjon.

– Mens jeg fortsatt var på kjøret, snakket jeg med Hank von Helvete under Spellemannprisen. Han hadde vært åpen om hvordan han sluttet med både heroin og metadon, og det at han klarte å slutte – vi var jo like gærne – det ble en inspirasjon for meg. Da jeg begynte å få taket på det selv, ville jeg gjerne snakke om det hjemme i Norge. Jeg ble edru i USA, og der er alkoholisme anerkjent som en sykdom. Her i Norge føler jeg fortsatt at folk flirer litt av meg når jeg snakker om det. 

Ida Mari Foto: All Over Press Norway
Ida Mari Foto: All Over Press Norway Vis mer

Etter behandlingen flyttet Ida Maria hjem til Nesna, øykommunen på Helgelandskysten der hun har vokst opp. Hun dro i gang en lokalavdeling av Miljøpartiet De Grønne, og etter et brakvalg ble hun valgt inn i kommunestyret. Los Angeles savner hun sjelden, men utelukker ikke at hun kan komme til å dra tilbake. Hun tenker like lite på framtida som fortida. Det eneste hun vet er at hun trenger musikken i livet. 

– Jeg har laget masse nytt materiale som jeg ikke har fått gitt ut fordi jeg var uenig med plateselskapet. Nå er jeg fri etter fem år i fangenskap. Det har lært meg hvor viktig det er å være tro mot seg selv. Hvis du må gå på akkord med deg selv for å tilfreds­stille andre, og de likevel ikke blir fornøyde, da har du tapt dobbelt, sier hun.

I september spilte Ida Maria inn en sang for Kirkelig Kulturverksted til støtte for en mer åpen kirke. Hun elsket å jobbe med dem. Og selv om det kan virke som om det er en hel verden mellom den Ida Maria som iført leoparddress knuste sin egen gullplate på scenen, og den som danset engelsk vals på tv-parketten nylig, så både er det og er det ikke det.

Er den sinte rockejenta borte for godt?

Hun fniser.

– Nei da, hun lever i beste velgående – på scenen. Å lage musikk og stå på scenen er to forskjellige ting, og jeg har fortsatt et veldig behov for å stå på scenen. I vinter åpnet jeg en scene på lokalpuben hjemme på Nesna som heter Åpen Mikk, sammen med lokale musikere og artister. Der har vi det utrolig gøy. Og nå er det sånn at om jeg ikke kan spille på Øya, så kan jeg alltids spille på Åpen Mikk på Nesna, sier hun og ler.

LES OGSÅ: - Jeg kjenner meg for første gang hel

- Er egentlig romantisk

Ida Maria begynte å skrive musikk da hun satt hjemme med kjærlighetssorg som 14-åring. Det ble hennes måte å uttrykke seg på.

– Jeg klarte ikke å snakke til noen, men jeg klarte plutselig å lage min første låt. Det å bli musiker har ikke oppstått som et ønske om oppmerksomhet, men som en nødvendighet for å kommunisere med omverdenen. Det er det som er viktig for meg.

Både publikum, presse og plateselskaper elsket villskapen i den nordnorske jenta.

– Jeg er jo ikke dum, jeg så jo at det var et gap i markedet etter ei tøff-i-tryne-jente som spilte rock. Men for å være ærlig er jeg mye mer mangefasettert. Jeg er egentlig en ganske romantisk og følsom type, og hvis du ser familien min, skjønner du at jeg er den sjenerte. Akkurat nå er det eneste jeg bryr meg om, å fôre kunstneren i meg. Eller, jeg bryr meg først og fremst om å være edru, det er nummer en. Nummer to er å ta vare på kreativiteten og kunsten. Om det betyr at jeg må være fattig økonomisk, så gjør det ikke noe.

SNAKKER UT: Ida Maria snakker ut i ukens KK - som er i salg fra fredag 16. oktober.
SNAKKER UT: Ida Maria snakker ut i ukens KK - som er i salg fra fredag 16. oktober. Vis mer

– Har du ingen penger igjen etter USA-perioden?

– Nei, er du gæren! Jeg har levd på eksistensminimum i tre år nå, og er nok definitivt fattig etter norsk standard. Men jeg stortrives, og føler meg rikere enn noensinne, selv om jeg er lutfattig på papiret. Jeg planter mine egne poteter, og kan leve på lite.
Ida Maria ler av seg selv. Vrir på seg i den tunge sofaen i salongen på Hotel Continental. Om fire måneder er hun mamma. Kjærlighetslivet har hun ikke lyst å snakke så mye om. 

– Jeg har kjæreste, det er ingen hemmelighet. Og jeg er lykkelig. Jeg har ikke lyst å si så mye mer enn det.

Ida Maria har ingen masterplan for framtida. Hun vet ikke hvor lenge hun blir på Nesna. Planen er at babyen skal bli født i Nord-Norge. For å komme til nærmeste sykehus må man enten dra med båt over fjorden eller bil over fjellet, og Ida Maria har allerede begynt å se for seg snøstengte veier eller vinterstorm over fjorden på vei til fødestua. Men hun gleder seg veldig til å bli mamma. 

– Hva gjør du om datteren eller sønnen din ønsker å bli rockemusiker?

– Jeg kommer til å oppmuntre ungene mine til å gjøre akkurat det de vil. Det er i alle fall det jeg ønsker – men kanskje det er lettere sagt enn gjort? Men jeg håper jeg lar ungene mine gå den veien de vil, og oppmuntrer dem til det. Jeg har heller ikke tenkt å beskytte ungene mine fra å drikke sin første øl. Jeg tror ikke det er løsninga i det hele tatt.

Denne artikkelen er også publisert i KK nr. 42. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer