«Flyvekatter»

Ida opplevde alle katteeieres verste mareritt

- Hun lå på gulvet og skalv, mens blodet rant ut av munnen hennes.

FLYVEKATT: Katter er flinke til å finne smutthull, og i det siste har AniCura sett en økning av katter som faller ned fra vinduer og balkonger. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
FLYVEKATT: Katter er flinke til å finne smutthull, og i det siste har AniCura sett en økning av katter som faller ned fra vinduer og balkonger. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ida Michelle Huus opplevde alle katteeieres mareritt høsten 2017. Hun bodde i syvende etasje i en leilighet i Oslo, og en måned tidligere hadde hun overtatt katten Clara, via FODs fosterhjemsordning, for å se om hun gikk overens med katten hun hadde adoptert fra FOD-gården (Foreningen for omplassering av dyr) tidligere – Bianca.

Clara elsket å klatre, og var høyt og lavt. Derfor hadde Ida sørget for å «kattesikre» balkongen, med forhøyet kant, samt nett rundt.

Plutselig hørte Ida mye spetakkel fra balkongen. På en eller annen måte hadde Clara kommet seg forbi sikringen.

- Da jeg gikk ut for å se, så jeg akkurat at Clara falt over kanten. Jeg løp bort og så ned, men så henne ingen steder.

Livredd

Ida raste ned alle etasjene, og fant Clara inne i en butikk som ligger på bakkeplan, rett nedenfor balkongen. Det var mange mennesker rundt henne.

- Clara lå på gulvet og skalv, mens blodet rant ut av munnen hennes. Hun var livredd.

Ida løp tilbake til leiligheten og hentet et kattebur.

- Jeg trodde først at hun hadde knust alt av bein i kroppen, men da jeg åpnet buret foran henne, gikk hun inn. Det var først da jeg fikk et bittelite håp om at det kanskje gikk bra.

FLYVEKATT: Clara klarte på utrolig vis å komme seg forbi sikringen på balkongen, og falt ned syv etasjer. Foto: Privat
FLYVEKATT: Clara klarte på utrolig vis å komme seg forbi sikringen på balkongen, og falt ned syv etasjer. Foto: Privat Vis mer

Løp for å finne taxi

Ida hadde ingen bil eller noen dyrlege i umiddelbar nærhet, så hun måtte finne en taxi som var villig til å ta imot dyr i bur.

- Det var markedsdag i den gata den dagen, altså bilfritt, så jeg løp et godt stykke før jeg fant taxi.

Taxisjåføren skjønte alvoret, og kjørte til og med på rødt lys, og fikk oss raskt til veterinærhøgskolen. Jeg husker ikke om jeg hadde ringt dem på forhånd eller om jeg fortalte hva som skjedde da jeg kom.

Hos veterinærhøgskolen fikk Ida hjelp med en gang.

- De var helt fantastiske, sier hun.

Oksygenbur i fire dager

Clara hadde punktert den ene lungen, slik at den måtte tappes to ganger. Etter dette, måtte Clara ligge i et oksygenbur. De var redde for å ta henne ut for videre undersøkelse og behandling, og turte heller ikke bedøve henne.

- Clara lå i oksygenbur i fire dager før jeg fikk henne hjem. Da fikk jeg beskjed om at hun hadde noen brukne ribbein, noe var galt med kjeven, for vi hørte da hun spiste at hun hadde skjevt bitt, og at jeg måtte følge med på at hun pustet.

Kjeven var ute av ledd, men gikk på plass av seg selv. Hun fikk smertestillende, og måtte holdes i ro.

- Clara kom hjem med et bittelite skrubbsår på nesa. Det var det eneste tegnet på at hun hadde vært utsatt for en dramatisk ulykke. Hun spiste og drakk, og ville veldig gjerne opp og ned på møbler og leke. Etter noen få dager var hun nesten helt som seg selv igjen, og jeg måtte ha henne på soverommet for at hun ikke skulle herje så mye rundt.

HELDIG: Clara var veldig heldig, og overlevde det høye fallet uten alvorlige skader. Foto: Privat
HELDIG: Clara var veldig heldig, og overlevde det høye fallet uten alvorlige skader. Foto: Privat Vis mer

Årsaken til at det gikk så bra

Da Clara flyttet inn hos Ida var hun veldig tynn, og lite interessert i mat.

- Hun var bare skinn og bein, men vi tror at det var litt av grunnen til at det gikk så bra. Hun hadde nærmest blitt til et flyveekorn i luften, og ikke falt så hardt rett ned i asfalten.

Etter denne ulykken, turte Ida aldri å ha Clara ute på balkongen igjen.

- Bianca mangler et ben fra før, og klarer ikke å hoppe noe særlig, men jeg turte så vidt å la henne være ute på balkongen. Jeg ble livredd for at noe lignende skulle skje igjen, sier Ida, og legger til:

- Jeg har flyttet siden den gang, og adoptert Clara for godt. Nå er både Clara og Bianca mye ute og koser seg i mer landlige omgivelser.

Ikke alle som er like heldige

Stine Jansen jobber som frivillig for FOD-gården, noe hun har gjort de siste 15 årene. Hun er godt kjent med fenomenet «flyvekatter».

- Clara hadde virkelig englevakt. Hun overlevde et fall fra syvende etasje, mens vi hadde en annen katt som falt ned fra fjerde etasje uken før, som ikke overlevde. Jeg vet om flere slike tilfeller, som ikke har endt godt, sier hun.

Nylig måtte en av fosterhjemskattene opereres etter et fall fra vindu. Katten hadde fått et komplisert brudd i det ene bakbenet, noe som kunne resultert i amputasjon. Men katten fikk beholde benet – noe som ville kostet 40-50.000 for en privatperson (FOD har gode avtaler med veterinærer).

- Katten er nå tilbake hos eier, som lover å sikre vinduene.

FRIVILLIG VED FOD: Stine Jansen. Foto: Ida Bergersen
FRIVILLIG VED FOD: Stine Jansen. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Ikke alle har ni liv

En annen person som er fosterhjem via FOD, mistet sin katt da vaskedamen ikke hadde satt på låsen på vinduet, slik at katten tippet ut av vinduet da hun la seg inntil slik hun pleier.

I mange tilfeller skjer ikke disse ulykkene fordi eier ikke bryr seg, men tabber eller misforståelser kan oppstå. Det er også mange som feildømmer katters evne til å komme seg ut av bittesmå åpninger.

- Vippevinduer er farlige. Det finnes sikring som kan brukes for å tette «trekantene» når vinduet står i luftestilling. En del vinduer må være lukket og låst – noen gamle vindusvridere er barnemat for puser å få opp. Man bør huske på å sikre tak også, da katter klatrer, forklarer Stine.

Selv om katter er kjent for å ha ni liv, er det ikke alle som overlever et fall fra store høyder.

- Generelt sett er det jo ikke som vi tror at «katter lander på bena». De lander kanskje på bena, men de lander hardt, og bena skades ofte. Og etter at bena treffer bakken, kommer hodet deisende etter – så kjevebrudd er også en vanlig skade. Samt eventuelle indre skader, opplyser Stine.

Økning av flyvekatter

Sasja Elisabeth Rygg, veterinær og kommunikassjonssjef ved AniCura, forteller at de har sett en økning av «flyvekatter» den siste tiden.

- Vet dere hva som står bak økningen?

- Varmen spiller nok inn, og kanskje er det flere nye og uerfarne katteeiere? Det er jo en kjent sak at katter er flinke til å klatre, men i glatte vinduskarmer og på metallbalkonger har de ikke noe de kan klore seg fast i. Overflatene der kan ikke sammenlignes med barken på et tre for eksempel, der katten nærmest kan gjøre hva som helst uten å falle, sier hun, og tilføyer:

- Det er jo lett å anta at katten skal klare brasene, men det gjør de ikke alltid. Man bør sikre balkonger og vindu godt, så ikke kattene får muligheten til å komme seg ut og eventuelt falle ned.

VETERINÆR: Sasja Elisabeth Rygg. Foto: Privat
VETERINÆR: Sasja Elisabeth Rygg. Foto: Privat Vis mer

Ikke for høyt, og ikke for lavt

Rygg forklarer at katter har en utrolig evne til å snu seg i luften – om de får tid til det. Det betyr at et fall må være over en viss høyde for at katten skal klare å snu seg og lande på beina.

- Dette betyr at fall fra høyder som er for lave og for høye være farlige. Jeg har selv opplevd katter som har falt syv-åtte meter, og kommet helskinnet fra det. Men det er vanskelig å si hva som er idealhøyden, da underlag og andre ting kan spille inn. Om de treffer noe på veien, eller kan dempe fallet noe, vil dette også spille inn.

- Hvilke skader får kattene vanligvis, de som overlever?

Brudd i bein og bekken er ikke uvanlig, samt punktert lunge og sprukken blære kan forekomme. Noen får skader på indre organer eller rygg, skader som er mer alvorlig, sier Rygg.

Omfattende skader vil ofte bli svært kostbare.

- Vi anbefaler alle å forsikre dyrene sine, slik at det ikke skal være prisen som stopper dem fra å få katten på beina igjen.

Overraskende mange overlever

Rygg kan fortelle at forbausende mange katter overlever fall fra høyder, og at noen er heldige, mens andre har store skader.

- I de aller fleste tilfeller kan vi få dem friske igjen, men skadeomfanget kan selvsagt være så stort at det iblant ikke går. Det beste er jo, som alltid, å forebygge, slik at kattene slipper å falle ut av vinduet eller balkongen, og dermed unngå skader.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer