Morbus Crohn

Ida Vindstads (32) kroniske sykdom gjør at hun kan besøke toalettet 40 ganger i løpet av en dag

Nå vil hun vil bryte tabuene og vise hvordan det er å ha Morbus Crohn.

ALVORLIG SYK: Ida Vindstad ønsker å gi informasjon om hvordan det er å være alvorlig syk. – Man kan leve et godt liv, sier hun. Å bli mamma til Elida, Ludvig og Isak har gitt livet en ny mening. Foto: Sverre Chr. Jarild
ALVORLIG SYK: Ida Vindstad ønsker å gi informasjon om hvordan det er å være alvorlig syk. – Man kan leve et godt liv, sier hun. Å bli mamma til Elida, Ludvig og Isak har gitt livet en ny mening. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen dager er gode, andre dager er dårlige. Hun må alltid vite hvor nærmeste toalett er, og i veska ligger det skift. Uhell er hun både vant med og forberedt på.

– Mye av dagen min handler om mat og do. Spiser jeg, får jeg kjempevondt eller må på do, forteller Ida Vindstad (32) som har Morbus Crohn - en kronisk betennelsessykdom i mage- og tarmkanalen. Trebarnsmoren er hardt angrepet. Betennelse i tykktarm, tynntarm, magesekk og spiserør.

– Jeg har ropt og skreket til legene at de må bare fjerne tarmen.

LES OGSÅ: Chrons-syke Jorunn (45) hadde angst for å "lekke", men turte ikke å betro seg til noen

Ble akutt syk

Det begynte antakelig da Ida var liten. Hun kan huske at hun hadde mye vondt i magen som barn. Som 16-åring blir det verre. Hun blir dårligere og dårligere. Den litt lubne jenta raser ned i vekt, og hun blør fra endetarmen. Men hun biter tennene sammen.

Pliktoppfyllende som hun er, tar hun ikke tegnene på alvor. Hun er vant med å være flink, gjøre lekser og få gode karakterer. Så besvimer hun på skolen. Pappa henter datteren og kjører henne rett til legen. Ida tror hun kun skal til en rask sjekk, men blir umiddelbart lagt inn på sykehuset. Legene finner raskt ut hva som feiler Ida. Morbus Crohn.

«Nå blir livet ditt aldri det samme igjen», sier legen.

Det føles som et slag i ansiktet for den unge jenta.

«Er livet mitt over nå? Må jeg bruke bleie for resten av livet», undrer hun.

Sykehusinnleggelsen blir starten på mange tøffe år. Ida forsøker hardt å leve det livet hun har levd, men det er vanskelig.

På skolebussen hjem opplever hun det verst tenkelige. Hun kjenner hun blir dårlig og vet hva det betyr. Det går galt. Bussen er stappfull av skoleelever fra videregående. Ida trykker desperat på stoppknappen. Hun må av, hun må ut. Nå! På første holdeplass kommer hun seg av. Tårene presser på idet dørene går igjen, og hun hører latteren fra ungdommene forsvinne i det fjerne. 

LES OGSÅ: Hvis du får en alvorlig sykdom

Smertestillende

Smertene fra magen er i perioder ikke til å holde ut. Da er det enklere å slutte å spise – eller ta smertestillende. Sterke smertestillende.

Hun er ofte hos legen. Der får hun nærmest reseptene kastet etter seg, flere enn hun behøver. Det kan ta dager, uker eller måneder uten at hun spiser. Næring får hun via intravenøst på sykehuset. Når hun er hjemme igjen, går hun til legen for smertestillende. Før hun vet ord av det, er Ida avhengig av morfinplaster.

Men det er ikke bare Ida som får uvettig utskrevet smertestillende, og fastlegen hennes mister autorisasjonen. Hos den nye fastlegen blir hun møtt på en annen måte.

«Jeg ser at du er avhengig, dette må vi gjøre noe med», sier legen. 

Sammen starter de med nedtrapping av bruken av smertestillende, til en riktig og normal dose. For de fleste pasientene med Morbus Crohn trenger smertestillende.

– Fastlegen har et stort ansvar og er utrolig viktig for kronisk syke. Jeg var ung og fikk mye smertestillende uten annen oppfølging. Det kunne gått skikkelig galt, sier Ida i dag.

LES OGSÅ: Ingrid er fotomodell med pose på magen

Vendepunktet

Ida når bunnen. Hun klarer ikke se for seg noen god framtid, livet er bare vondt – både psykisk og fysisk. Hun er 24 år, føler hun har ingenting og lever med konstante smerter. Hun har akkurat flyttet hjem til mamma og pappa. De er bekymret for datteren. Mamma foreslår at de skal gå en tur i skogen. Selv om hun ikke har lyst, blir hun overtalt. Ute er det bitende kaldt. Det knirker i snøen når skoen treffer bakken. Ida snubler i greiner og er irritert. Men det kvitrer fra tretoppene, og hun kikker etter hvor lyden kommer fra. Solen står høyt på himmelen og treffer snøen og danner et teppe av diamanter.

«Herlighet, har du sett hvor fint det er?» spør hun moren.

Ida kikker på mammaen sin. Kvinnen som har tørket tårene hennes og gjort henne til den hun er. En kråke letter fra en grein, og det drysser snø ned på bakken. Så vakkert.

«Nå skal jeg leve. Jeg skal kjempe meg tilbake til livet», sier hun.

Mammaen bare smiler, lettet forstår hun at det kommer til å gå bra med datteren.

MONSTER I MAGEN: Ida vil at barna Elida, Ludvig og Isak skal leve mest mulig normalt og ikke bli skadelidende av hennes sykdom. Nå har hun 
startet blogg for å gi informasjon om sykdommen, crohnsglede.blogg.no. Foto: Sverre Chr. Jarild
MONSTER I MAGEN: Ida vil at barna Elida, Ludvig og Isak skal leve mest mulig normalt og ikke bli skadelidende av hennes sykdom. Nå har hun startet blogg for å gi informasjon om sykdommen, crohnsglede.blogg.no. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: "Jeg hadde nettopp fylt 24 år, men følte jeg var fanget i en 90 år gammel kropp"

Småbarnsmor

Hun må finne nye måter å leve på. Smertene må hun leve med, men for henne handler det om å ta grep og snu tankene. Sakte, men sikkert får hun lysten på livet. Lysten til å leve.

«Jeg må ta tilbake kontrollen. Jeg kan gjennomføre det meste, jeg trenger bare litt tilrettelegging», tenker hun.

På et utested i Larvik treffer Ida Robert. Han får telefonnummeret hennes, og ber Ida ut på date. Hun forteller om sykdommen, skjuler ingenting.

«Er du klar for dette? Kan du takle det?» spør hun. «Ja, dette skal gå bra», svarer han.

Året etter den viktige turen i skogen, begynner et nytt liv å spire. Ida er gravid. Lille Elida Marie gir den nybakte mammaen et nytt giv. Livet får en ny mening. Det å være mamma gir Ida så mye glede.

– Jeg vet at det sies at barn ikke kan gjøre deg lykkelig, men for meg har barna gjort meg lykkelig. Jeg er så heldig og vil være den beste versjonen av meg selv for barna, sier Ida.

I dag er hun mamma til Elida (6), Isak (4) og Ludvig (1).

Noen dager er hun skikkelig dårlig, andre dager kan være gode. Hun kan besvime av smerte. Blir smertene for store, setter hun kleskurven foran seg, slik at hun faller mykt hvis hun mister bevisstheten.

«I dag har mamma så vondt at vi må ta det litt rolig», sier Ida da.

Det er ikke så ofte barna får den beskjeden, hun forsøker å holde seg på beina fram til barna er lagt for kvelden. Med et smil biter hun ofte tennene sammen.

– De skal ikke tape på at jeg er syk. Heldigvis er vi to som kan dele på ansvaret.

Uten Robert er ikke Ida sikker på om hverdagen hadde gått rundt. Han ser når hun er sliten, holder rundt henne når hun gråter, og tar seg av «alt» når Ida er skikkelig dårlig.

– Han kjenner grensene mine bedre enn meg selv. 

LES OGSÅ: -Har ikke tid til å synes synd på meg selv

Vondt av å spise

For Ida er mat en fiende. Når hun spiser, oppstår smertene. Det stikker og føles som vonde fødselsrier. Egentlig er det beste å la være å spise eller spise lett fordøyelig mat som babymat.

– Det er en type sykdom som viser seg som smerter, kvalme, feber og hyppige dobesøk, oppsummerer Ida.

At hun besøker toalettet 40 ganger i løpet av en dag, er ikke unormalt.

– Man kan jo noen ganger spørre seg, fra når skal man begynne å telle. Fra du har reist deg opp, tatt på deg buksa eller vasket hendene? ler hun.

Hun har er åpen om sin situasjon – at hun har skift i veska, alltid må vite hvor do er og at avtaler kanskje må avlyses på kort varsel.

– Det hender jeg har uhell, men nå har jeg blitt skikkelig god til å skjule det, smiler hun.

– Jeg har valgt å være åpen om dette. Det er så mye uvitenhet, og jeg vil spre kunnskap, sier hun.

Ida har i tillegg begynt å vise tegn til revmatisk sykdom, noe som er vanlig for personer med Morbus Crohn. Leddene kan bli så vonde og stive at hun må få hjelp til å kneppe bodyen til yngstesønnen, Ludvig. 

HVERDAG: Hver eneste dag står hun opp av senga, kler på seg fine klær og sminker seg. – Det er viktig, jeg trenger ikke å gjøre meg mer syk enn jeg er, sier Ida. Foto: Sverre Chr. Jarild
HVERDAG: Hver eneste dag står hun opp av senga, kler på seg fine klær og sminker seg. – Det er viktig, jeg trenger ikke å gjøre meg mer syk enn jeg er, sier Ida. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør kjenne til

Takler hverdagen

Hver eneste dag står hun opp av senga, det er viktig, selv om hun noen dager aller helst skulle dratt dyna over hodet.

– Jeg står opp, tar på meg fine klær og sminker meg. Det er viktig, jeg trenger ikke å gjøre meg noe mer syk enn det jeg er, sier Ida.

På gode dager spiser hun frokost sammen med familien.

Hun legger stolthet i å være en god mamma, barna skal oppleve mist mulig av sykdommen.

– Det handler om tilrettelegging. Jeg er en helt vanlig mamma, men noen dager er jeg dårlig, forteller Ida.

Allers 28, 2016
Allers 28, 2016 Vis mer

– Mamma har monster i magen, forklarer Elida (6).

Da kan det være at familien lager hytte i stua i stedet for å gå på skogstur.

I 2014 ble Ida ung ufør. Hun har problemer med å akseptere at hun ikke kan jobbe.

– For meg er det uvirkelig ikke å være en ressursperson, men være den personen som bruker ressursene, sier hun.

– Jeg kan ikke akseptere det, det må finnes noe jeg kan gjøre.

Akkurat nå konsentrerer hun seg om mamma-rollen, men drømmen ligger der i horisonten.

– Jeg drømmer om en jobb.

Dette er Morbus Crohn

En kronisk betennelsessykdom i mage-tarm-kanalen grunnet forstyrrelser i immunforsvaret. Betennelsen kan gå gjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen og
til utsiden av tarmen. Det betente området blir rødt, hovent, smertefullt og kan blø.

Betennelsen kan oppstå flekkvis i hele fordøyelseskanalen, fra munnhule til endetarmsåpning. Overgangen mellom tynn- og tykktarm er hyppigst angrepet. Vanligste symptomer er magesmerter, diaré, dårlig matlyst og vekttap. Andre komplikasjoner som kan oppstå er hud­utslett, leddsmerter, øye­betennelse, samt utmattelse (fatigue).

Årsaken til at sykdommen oppstår er ukjent, men man tror at en kombinasjon av ytre faktorer og en genetisk disposisjon fører til at kroppens immunsystem reagerer unormalt og forårsaker betennelsen.

Sykdommen debuterer oftest i alderen 15–25 år og har et individuelt forløp. Den er kronisk og varer livet ut. Ved hjelp av behandling kan de fleste oppnå kontroll med symptomene, og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.

Kilde: Landsforeningen for Fordøyelsessykdommer

Denne reportasjen står også i Aller nr 28, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer