Morbus Crohn

Ida Vindstads (32) kroniske sykdom gjør at hun kan besøke toalettet 40 ganger i løpet av en dag

Nå vil hun vil bryte tabuene og vise hvordan det er å ha Morbus Crohn.

ALVORLIG SYK: Ida Vindstad ønsker å gi informasjon om hvordan det er å være alvorlig syk. – Man kan leve et godt liv, sier hun. Å bli mamma til Elida, Ludvig og Isak har gitt livet en ny mening. Foto: Sverre Chr. Jarild
ALVORLIG SYK: Ida Vindstad ønsker å gi informasjon om hvordan det er å være alvorlig syk. – Man kan leve et godt liv, sier hun. Å bli mamma til Elida, Ludvig og Isak har gitt livet en ny mening. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen dager er gode, andre dager er dårlige. Hun må alltid vite hvor nærmeste toalett er, og i veska ligger det skift. Uhell er hun både vant med og forberedt på.

– Mye av dagen min handler om mat og do. Spiser jeg, får jeg kjempevondt eller må på do, forteller Ida Vindstad (32) som har Morbus Crohn - en kronisk betennelsessykdom i mage- og tarmkanalen. Trebarnsmoren er hardt angrepet. Betennelse i tykktarm, tynntarm, magesekk og spiserør.

– Jeg har ropt og skreket til legene at de må bare fjerne tarmen.

LES OGSÅ: Chrons-syke Jorunn (45) hadde angst for å "lekke", men turte ikke å betro seg til noen

Ble akutt syk

Det begynte antakelig da Ida var liten. Hun kan huske at hun hadde mye vondt i magen som barn. Som 16-åring blir det verre. Hun blir dårligere og dårligere. Den litt lubne jenta raser ned i vekt, og hun blør fra endetarmen. Men hun biter tennene sammen.

Pliktoppfyllende som hun er, tar hun ikke tegnene på alvor. Hun er vant med å være flink, gjøre lekser og få gode karakterer. Så besvimer hun på skolen. Pappa henter datteren og kjører henne rett til legen. Ida tror hun kun skal til en rask sjekk, men blir umiddelbart lagt inn på sykehuset. Legene finner raskt ut hva som feiler Ida. Morbus Crohn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer