Psykologi:

Ignorerer du elefanten i rommet?

Det som er usagt i en relasjon, blir fort til en elefant i rommet, som alle fornemmer er der. Slik kan du tørre å ta tak i det.

ELEFANTEN I ROMMET: Du har kanskje opplevd det før ...? Slik kan du ta tak i "elefanten i rommet". FOTO: NTB scanpix
ELEFANTEN I ROMMET: Du har kanskje opplevd det før ...? Slik kan du ta tak i "elefanten i rommet". FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi kjenner til det alle sammen: Når en person sier noe uten egentlig å si det. Det kan være at du må avlyse en avtale med moren din, og i stedet for å fortelle deg at hun er skuffet, sier hun noe à la «ja, ja, det er bare sånn det er» i et toneleie som er belagt med skyld og skam.

Eller det kan være at venninnen din er lei seg for at du har planlagt en middag uten å spørre om hun vil være med. Men i stedet for å si det, ignorerer hun deg i flere uker.

Det kan også være at venninnen din er nyforelsket, og at du ikke tåler hennes glede, fordi ditt eget parforhold er i ferd med å gå i oppløsning. Men i stedet for å si det som det er, hører du deg selv si med sammensnurpet munn: «Så fint for deg.»

Alt sammen er situasjoner som, ifølge cand.psych. og ph.d. Lotte Svalgaard, skaper en elefant i rommet. Og om nettopp dem har hun skrevet boken «Elefanten i rummet – om modet til at handle på det vi mærker».

– Det kommer en elefant inn i rommet når vi ikke tør å ta tak i det som er irriterende, sårt og vanskelig, og vi i stedet sier ting mellom linjene, sier hun og forklarer at de involverte som oftest er klar over at det er noe som ikke er som det skal være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer