Incels:

- «Incels» er menn som gjerne skulle hatt et forhold til en dame, men som ikke får det til

Alle opplever å bli avvist, men noen ender opp med å bli svært bitre.

INCELS: Det er ofte menn som faller utenfor samfunnet, sier sexolog. FOTO: NTB Scanpix
INCELS: Det er ofte menn som faller utenfor samfunnet, sier sexolog. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du hørt eller lest om ordet «incel»? Begrepet beskriver blant annet en viss type menn som er bitre på kvinner. Du har kanskje lest om menn som mener kvinnene har blitt alt for kravstore - eller kanskje du har fått en slengbemerkning etter deg fordi du avviste en fyr på byen?

- «Incels» er menn som gjerne skulle hatt et forhold til en dame, men som ikke får det til. De er i ufrivillig sølibat. Når de ikke klarer å skaffe seg et forhold eller oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, føler de at det er noen andre om har svikta eller ikke gjort jobben sin, forklarer psykolog Peder Kjøs.

Disse personene føler ofte på en urettferdighet. De føler at kvinner stiller for høye krav og at det er kvinnene som ødelegger deres sjanser for å få anerkjennelse og bekreftelse. Kjøs forklarer at det varierer om disse mennene faktisk har prøvd å nå ut til kvinner, eller om de rett og slett forventer at kvinnene skal komme til dem.

- Noen har prøvd seg frem og blitt frustrert. Men, nesten alle menn opplever å bli avvist. De fleste vil skifte strategi eller se på hva de selv kan gjøre bedre, men så har du de som skylder på kvinnene og samfunnet, sier psykologen.

Kjøs tror denne tankegangen blant annet kan komme fra hvordan man er vandt til å takle motgang. Noen har vokst opp med en holdning om at det alltid er andres feil: Gjorde du det dårlig på skolen, var det alltid skolen sin skyld.

INTERNETT: Mange får ut sinnet sitt på internett. FOTO: Shutterstock
INTERNETT: Mange får ut sinnet sitt på internett. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Pascal Engman: - Truslene og hatet fikk meg til å skrive boken

Synlig på internett

Kjøs tror også at internett gjør de «sinte mennene» mer synlig.

- Det er et økende antall menn som er barnløse, for eksempel, selv om de fleste menn vil ha barn. Jeg tror disse mennene ønsker en familie - alle vil jo bli elska og elske noen. Grunnen til at noen blir så sinna, mens andre takler det bra, er vanskelig å si, men jeg tror det har mye med internett å gjøre, sier Kjøs.

Han trekker frem at før internett kom taklet vi kanskje utbrudd av følelser litt annerledes.

- Før gikk man kanskje rundt i ring i stua og lurte på hva som var feil med dem. Noen ble deprimerte og bare ga opp, men det var nok også mange som bestemte seg for å gjøre noe annerledes. Nå går de på nett og finner ut at mange er som dem. Da føler de seg vanlige i et fellesskap, og føler seg urettferdig behandlet som gruppe, i stedet for å prøve å finne ut hva de gjør feil. Det er også mye enklere å få ut sinnet sitt på internett. Det gjør også at flere hører og ser dem, sier han.

Kvinner forventer mer

I dag har de aller fleste kvinner en utdanning eller en jobb. Kjøs tror dette også kan ha noe å gjøre med at enkelte menn blir bitre.

- Det er også endringer i utdannelsene. Stadig flere må ha en utdanning for å henge med. Mange kvinner vil ha menn med utdannelse og ting på stell, og de mennene som ikke klarer å hevde seg på denne måten, klarer seg dårligere enn de gjorde før, forklarer psykologen.

Han understreker at man selvfølgelig kan hevde seg på andre måter enn med en utdanning, men at mange kvinner forventer at en mann skal være attraktiv på en eller annen måte - og dette fornærmer enkelte menn.

BITTER PÅ KVINNER: Enkelte menn mener det er kvinners feil at de ikke får bekreftelse fra dem. FOTO: Shutterstock
BITTER PÅ KVINNER: Enkelte menn mener det er kvinners feil at de ikke får bekreftelse fra dem. FOTO: Shutterstock Vis mer

Kjøs mener det likevel er viktig å huske på at dette er en vond skjebne å ha.

- Det er lett å forakte og latterliggjøre disse mennene. Det er viktig å ha empati, men jeg mener at det kun er dem selv som kan gjøre noe med dette. Det er et fullstendig unyttig utgangspunkt å bli sint og bitter. Hvis damer ikke vil ha deg, må du heller tenke på hva du selv kan gjøre for å endre situasjonen. Man må faktisk forlange noe av seg selv.

Sexolog og familieterapeut, Thomas Winther, forklarer at bitterhet mot kvinner ofte kommer fra barndommen.

- Hvordan vi er vokst opp, hva slags kvinnesyn vi så i barndommen og hvordan vi ble møtt med våre egne krav, vil være veldig påvirkende for hvordan vi selv møter verden i etterkant, sier han til KK.

Videre trekker han også frem at «sinte menn» oftest er de som faller utenfor. Vi måler vår egenverdi i det vi ser rundt oss i samfunnet , og han tror det kan være vanskeligere å få anerkjennelse fra det motsatte kjønn hvis man har falt utenfor normen i samfunnet.

Spesielt kvinner med høy utdanning søker en partner med det samme, og da er det mange som faller utenfor.

- Før trengte du i realiteten ikke utdanning for å få en jobb. I dag faller du ofte helt utenfor hvis du ikke har en utdanning eller en jobb. Hvis man til stadighet føler seg utenfor resten av samfunnet, er det lettere å føle på sinne.

LES OGSÅ: Følte du deg ikke som et elsket barn?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer