Amy Adams:

- Ingen av oss er hotte hele tiden

Skuespiller Amy Adams synes det er viktig at vi får se kvinner som ikke er perfekte. Spesielt i disse tider når det finnes fotofiltre for alt.

AMY ADAMS: Amy Adams vokste opp i en mormonfamilie, med seks søsken. Foreldrene ble skilt da hun var 11 år, og mens faren ble gift på nytt, startet moren en karriere som bodybuilder. FOTO: NTB Scanpix
AMY ADAMS: Amy Adams vokste opp i en mormonfamilie, med seks søsken. Foreldrene ble skilt da hun var 11 år, og mens faren ble gift på nytt, startet moren en karriere som bodybuilder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På tross av sitt lett gjenkjennelige røde hår, de livlige blå øynene og en cv som blir stadig mer imponerende, er det fortsatt ikke alle som har helt kontroll på hvem Amy Adams egentlig er.

Det er kanskje ikke så merkelig. For det er med en imponerende spennvidde den 44 år gamle skuespilleren har beveget seg fra sukkersøte musikaler til ambisiøse karakterroller. Og derfor kan det være vanskelig å holde seg oppdatert på alle hennes suksesser og elegante hopp mellom ulike sjangre. For nesten uansett hva Amy Adams kaster seg over, blir både fanskaren og anerkjennelsen større og større.

Det vitner hennes fem Oscar-nominasjoner og to Golden Globe-statuetter om. På samme måte som at hun de siste årene har ligget på topp 10-listen til Forbes over verdens best betalte kvinnelige skuespillere.

LES OGSÅ: Jessica Chastain: – Det var da jeg var 12 år, at jeg fant min styrke

– Det var ordentlig tøft å spille denne rollen

I det siste har hun vært aktuell i HBOs nye, dramatiske krimserie «Sharp Objects», der hun spiller journalisten Camille Preaker, som vender tilbake til sin barndomsby for å dekke en rekke makabre mord. I løpet av seriens åtte episoder blir det samtidig rippet opp i Camilles egen traumatiske barndom og voldsomme minner, som hun forsøker å døyve med en konstant strøm av alkohol.

Arbeidet med «Sharp Objects» var en prosess som krevde ekstra overskudd, og det var ikke alltid like lett å finne balansen mellom jobb og privatliv underveis, forteller skuespilleren.

– Det var ordentlig tøft å spille denne rollen. Å komme hjem til datteren min etter en lang dag der jeg hadde beveget meg i noe som var både dystert og smertefullt og så skulle gi slipp på alle de mørke følelsene fra det ene sekundet til det andre, det var vanskelig, sier Amy.

Hun fikk hjelp av sin mann, skuespiller Darren Le Gallo, til å holde balansen. Hun har ofte tatt ham med på opptak for familiekosens skyld, men arbeidet med «Sharp Objects» var så intenst at Amy enkelte dager følte at hun ikke kunne klare det uten ham.

– Noen ganger skal du leve deg så dypt inn en rolle at du nærmest selv begynner å tro på det, og det kan være vanskelig å komme ut av den forestillingen igjen når opptaket varer åtte–ni timer. Spesielt da vi skulle ta opp scener fra seriens siste episode, ble det heftig, og jeg måtte rett og slett ha med mannen min for å være sikker på at jeg kunne holde fast i meg selv. Jeg hadde behov for den tryggheten det var å vite at han var der og kunne nå meg og forsikre meg om at jeg var ok, forteller hun.

«SHARP OBJECTS»: I serien «Sharp Objects» spiller Amy alkoholiker Camille Preaker. FOTO: NTB Scanpix
«SHARP OBJECTS»: I serien «Sharp Objects» spiller Amy alkoholiker Camille Preaker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rollen som den alkoholiserte journalisten er langt fra den første barske rollen Amy Adams har gitt seg i kast med. Gjennombruddet kom da hun i 2007, iført blå prinsessekjole, spilte hovedrollen i Disney-eventyret «Eventyr i New York», men senere har hun levert langt råere personskildringer i filmer som «The Fighter», «American Hustle», «Arrival» og Tom Ford-filmen «Nocturnal Animals».

Før opptakene til «Sharp Objects» startet, brukte Amy Adams mye tid på å forstå alkoholmisbruk og avhengighet.

– Jeg hadde selvfølgelig ingen personlige erfaringer med alkohol overhodet, sier hun og ler mens hun fekter avvisende mer armene og rister på hodet med et påtatt uskyldig uttrykk som om hun aldri i sitt liv har rørt så mye som et glass vin.

Men hun finner raskt alvoret igjen.

– Det sto klart for meg at Camille ikke var den typen alkoholiker som drikker for å bli full. Hun drikker for å stabilisere seg selv. For å overleve. Så man ser henne ikke velte rundt. Det er i virkeligheten snarere når hun ikke drikker at man ser hva alkohol gjør med henne. For så lenge hun drikker, fungerer hun.

Før Amy Adams for åtte år siden ble mor, ville hun sannsynligvis ha forsøkt å hjelpe mennesker som Camille hvis hun hadde støtt på henne. Men morsrollen har satt noen nye rammer.

– Jeg er blitt mer forsiktig med hvem jeg inviterer inn i livet mitt, for det kan kreve mye å ville hjelpe noen som ikke kan hjelpe seg selv. Men en av grunnene til at jeg sa ja til denne serien, er helt klart at jeg håper at de menneskene som kan se seg selv i Camille, får lyst til å forandre livet sitt. Jeg synes i hvert fall det er sjelden man ser en kvinne som henne og hennes historie fortalt. Hun prøver konstant å reise seg, men fortsetter å falle. Men den bagasjen hun har, er det en kamp jeg saktens kan identifisere meg med og forstå, forteller Amy Adams.

LES OGSÅ: Jane Fonda (80): - Det er tøft å ha et robust sexliv hvis man ikke kan snu på hodet eller gå ned på kne

SAMMEN MED EKTEMANNEN: Amy er gift med Darren Le Gallo. Her er de fotografert sammen på den røde løperen. FOTO: NTB Scanpix
SAMMEN MED EKTEMANNEN: Amy er gift med Darren Le Gallo. Her er de fotografert sammen på den røde løperen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vokste opp i en mormonfamilie, med seks søsken, og foreldrene som ble skilt

Skuespillerens egen barndom var ikke helt lett, preget av flytting, store omveltninger og markante skifter. Hun vokste opp i en mormonfamilie, med seks søsken, og foreldrene ble skilt da hun var 11 år. Mens faren ble gift igjen, tok moren fatt på en sen karriere som halvprofesjonell bodybuilder. En slik familiehistorie er selvsagt perfekt forsidestoff for underholdningspressen, men Amy Adams har alltid vært ekstremt forsiktig med hva og hvor mye hun forteller om både sin barndom og sitt voksne liv.

– Mitt privatliv er ikke noe jeg liker å snakke om. Jeg vil ikke vise det fram, og passer derfor på å verne om det. Men ja, mange av oss kommer fra en komplisert fortid, enten det er barndommen eller ting vi har kjempet med senere. Det er den historien og de aspektene hver og en av oss kommer med. Det er med på å skape oss og gjøre oss unike. At vi viser så mange av disse kampene og sider av livet i «Sharp Objects», betyr svært mye for meg, forteller hun og forklarer at hun i dag kan bruke sin livserfaring på godt og vondt.

– Datteren min kom en dag hjem og stilte meg et helt fantastisk spørsmål. Hennes lærer i bildekunst, som er en herlig kvinne, hadde sagt at stor kunst kan bli skapt på bakgrunn av vanskelige perioder i livet. Så min datter spurte meg svært direkte om jeg også brukte mine vanskelige perioder i mitt arbeid. Og etter å ha summet meg måtte jeg svare at, ja, det gjør jeg faktisk. For selvfølgelig gjør jeg det, og jeg tror at det er bra for barna våre å vite at det som kanskje føles som svakheter, kan ende med å være dine styrker. Det skulle jeg ønske jeg selv hadde visst tidligere. Derfor legger jeg mye i å forklare datteren min at det er forskjell på at noe gjør vondt og at noe er ubehagelig. For å arbeide deg igjennom følelser som er ubehagelige, kan styrke deg på lengre sikt, sier Amy Adams.

LIKER IKKE Å VÆRE DOLLET OPP: – Jeg har det mye bedre når det ikke fokuseres på utseendet mitt og jeg ikke er dollet opp, sier Amy Adams. FOTO: NTB Scanpix
LIKER IKKE Å VÆRE DOLLET OPP: – Jeg har det mye bedre når det ikke fokuseres på utseendet mitt og jeg ikke er dollet opp, sier Amy Adams. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selv om hun ikke liker å snakke om sin egen oppvekst, er det ingen tvil om at den familien Amy Adams selv har skapt, fyller mye i livet hennes. Gjentatte ganger blir datteren Aviana nevnt med smil om leppene og kjærlighet i stemmen, men selv om familien bor i fasjonable Beverly Hills og har langt flere ressurser enn Amys egne foreldre, er hun som mor ekstremt oppmerksom på hvilke verdier hun gir videre til sin datter.

– Jeg håper at hun vokser opp, blir trygg i seg selv og ikke er redd for å prøve nye ting på egen hånd. Det er en vanskelig balanse, for jeg tror at mange foreldre er fristet til å gi sine barn alt de kan og alt man som forelder kanskje ikke selv hadde mulighet for eller adgang til. Det gjelder ikke bare her i Hollywood. Men risikoen er at barna tar ting for gitt og føler at de har rett til å få alt. Derfor er det viktig for meg å lære mitt barn uavhengighet og sikre at hun får en solid arbeidsmoral. Jeg håper at det kan gi henne mulighet til å oppnå det hun gjerne vil i stedet for at vi bare gir henne alt på et sølvfat. Selv om jeg vet at det ikke alltid virker rimelig i hennes øyne.

LES OGSÅ: Jorun Stiansen: – Jeg har aldri følt behov for å oppsøke moren min

DATTEREN: Amy sammen med datter Aviana da Amy i fjor fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. FOTO: NTB Scanpix
DATTEREN: Amy sammen med datter Aviana da Amy i fjor fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er ikke vant til å stå nærmest naken foran så mange mennesker

Serien «Sharp Objects» utfordret også Amy på det fysiske planet. Men – uten å avsløre for mye – setter Camilla Preakers indre demoner sine tydelige spor. Og det betød at Amy Adams noen dager tilbrakte timer stort sett helt avkledd foran et lag av makeupartister.

– De dagene vi skulle filme mye av kroppen min, tok det opptil fem timer, og det følte jeg tydelig. Jeg ble litt skjør. Rollene mine pleier å være mer tildekket, så jeg er ikke vant til å stå nærmest naken foran så mange mennesker og spesialeffekt-folk, forklarer hun.

– Og det var interessant, fordi det gjorde meg skjør allerede før jeg sto foran kameraet der jeg skulle foreta meg grenseoverskridende ting. I det hele tatt var det litt av en utfordring å bli presset så mye ut av komfortsonen. Ellers elsker jeg jo å jobbe med ubehag som drivkraft. Men det var mye av det i denne prosessen. Både følelsesmessig ubehag og seksuelt ubehag. La meg bare si at Camille forholder seg til mange ting på en svært så annerledes måte enn jeg ville gjort. Så det ble brutt en del grenser, sier Amy.

Hun gjorde seg visse overveielser om sin kropps framtoning før opptakene startet, erkjenner hun.

– Jeg vurderte et sekund om jeg skulle begynne å trene, men selvfølgelig skulle jeg ikke det. Jeg spiller jo en alkoholiker som lever av sprit og sjokolade! Jeg måtte bare akseptere at det er helt ok ikke å være hot. Og hey, vi løper jo ikke alle sammen rundt og er superhotte hele tiden, sier hun, og legger til:

– Faktisk har jeg det mye bedre når det ikke fokuseres på utseendet mitt og jeg ikke er dollet opp. Det er fantastisk. Helt ærlig – og i forlengelsen av praten om å stå fram uten klær – så synes jeg faktisk at det er viktig å se andre kvinner som ikke er perfekte. Ikke minst i disse dager når det er filter på alt og vi blir bombardert med bilder og forestillinger. Vi har behov for å se feil. For vi er alle sammen fulle av dem.

LES OGSÅ: - Å få barn har gjort meg tryggere, forteller Blake Lively til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer