Julie Valsø om sitt søsken:

– Ingen blir skeive på grunn av regnbueflagg eller undervisning i skolen

Julie Valsø åpner opp om sitt søsken som vokste opp i et miljø hvor det kan være ekstra vanskelig å være skeiv.

JULIE VALSØ OM SITT SØSKEN: Julie og Siv har alltid hatt et nært søskenforhold, og Julie er tydelig stolt over at Siv alltid har vært seg selv, til tross for lite aksept i miljøet de vokste opp i. FOTO: Privat
JULIE VALSØ OM SITT SØSKEN: Julie og Siv har alltid hatt et nært søskenforhold, og Julie er tydelig stolt over at Siv alltid har vært seg selv, til tross for lite aksept i miljøet de vokste opp i. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I starten av juni ble Bergens pridefestival for barn avlyst av politiet som følge av trusler. I forrige uke gikk PST ut og sa at de har fått flere trusler enn tidligere knyttet til pride-arrangementer. I den forbindelse delte Julie Valsø (32) et budskap som betyr mye for henne.

På Instagram skriver mamma-influenseren at hun har et søsken som alltid har vært seg selv – til tross for at omstendighetene utenfor familien ikke la til rette for det. Hun kaller foreldrene bulldosere som lot Siv være seg selv med sine interesser.

Det har vist seg å være viktig.

Miljøet gjorde det vanskelig å være skeiv

«Siv sin historie er en skikkelig god en. Fordi Siv ER her og viser at det å få lov til å være seg selv er livsviktig.»

I miljøet de vokste opp i gikk det ikke an å være skeiv, skriver Julie i innlegget. Søskenet skal ha fått spørsmål som hen må være så femi eller om ikke hen bare kunne være normal. Det var særlig på skolen, og selv i undervisningen hoppet de over identitet og skeiv tematikk.

– Det finnes skeive folk innenfor alle trosretninger og folk som ikke har noe problem med å akseptere og inkludere. Så det ikke være sånn som det var der vi vokste opp. Men vi vokste delvis opp i et kristenkonservativt miljø, hvor det å være skeiv ikke var et alternativ, sier hun til KK.

Rollene de kunne eksistere i var allerede trange, og fra ung alder fikk de printet inn at det var noe feil med de som var skeive, at de måtte «fikses».

– Vi manglet språk for hva det ville si å være skeiv, og når det var snakk om det, var det ofte at vi skulle be for de homofile og lesbiske så de sluttet å være det, legger hun til.

Omstendighetene gjorde at det var tøft å bli akseptert, men til tross for at miljøet talte imot, var Siv seg selv.

«Ingen blir skeive på grunn av regnbueflagg eller undervisning i skolen. Siv var alltid Siv. Selv i et miljø hvor det ikke fantes noe språk for det. La barn vokse opp med å føle seg fri til å være seg selv i trygghet.»

Beskyttende storesøster

Julie og Siv var som søsken flest – de kan både knuffe og ha det gøy sammen. De har et nært forhold og bodde sammen i Oslo i flere år. Julie er den typisk beskyttende storesøsteren som synes det er stas å følge med på at Siv blir voksen, lager mat og vasker klær. Julie ler.

– Hvis man tenker over hvor mye motstand mange som Siv og andre går gjennom for å kunne være glad i den de vil eller få være den de er – så skjønner man at det ikke bare er et valg de har tatt. De er villige til å kjempe for å være seg selv fordi det å ikke få være seg selv er så pass alvorlig, sier Julie.

Hun mener at vi trenger ikke å forstå for å akseptere. Under fjorårets pride ble familien Valsø snakket om i barnehagen til Julie og mannen Espens eldste barn, og at noen mennesker er gutter og noen er jenter, og noen midt imellom. Svaret fra barna var «å ja, men skal vi spise yoghurt?»

– For dem var det ikke vanskelig å forstå at ikke alle hører hjemme i rollene de har fått.

Ønsker å dele for mer åpenhet

– Det var flere oppslag og artikler som kom med at pride er seksualiserende og Pride for barn i Bergen ble truet til å avlyses.

Julie vil vise at det ikke går an å tie bort skeive, og valgte derfor å dele innlegget på Instagram. Hun ønsker å poengtere at det er ikke pride som gjør barn skeive. Ingen blir transperson av informasjon og kunnskap om skeive.

– Siv var seg selv hele tiden selv i et miljø hvor det ikke gikk an, det fantes ingen informasjon og det ble kommunisert at det å være skeiv var synd. Siv var alltid Siv – det var de andre som prøvde å dysse det ned. Siv var for feminin, for kjærlig – passet ikke inn i rollene som gutt eller jente samtidig som at hen passet bedre inn i begge roller.

Julie ønsker å dele Sivs historie for å vise at barn og unge som vokser opp i lignende miljøer skal tenke at de kan være seg selv, at det går an – for vi er flere som vil ta dem imot.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer