Helene Sandvig

- Ingen har et perfekt familieliv

NRK-profil Helene Sandvig mener vi har en tendens til å tro at alle er lykkeligere enn oss selv - og kanskje særlig i julen.

JULEFEIRING: Helene Sandvig slår et slag for litt mindre stress og prestasjonspress i julen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
JULEFEIRING: Helene Sandvig slår et slag for litt mindre stress og prestasjonspress i julen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hei, Helene, vi savnet deg på julebordet i går, sier en kollega i dét NRK-journalist Helene Sandvig (48) entrer redaksjonslokalet noen dager før juleferien senker seg over det ganske land.

Helene stopper opp. Ser kollegaen i øynene og svarer: 

- Vet du, jeg var rett og slett litt for sliten. Jeg tok hensyn til meg selv, og ble hjemme.

Sånn svarer hun tydeligvis alltid. Åpent. Ærlig. Slik vi kjenner henne fra skjermen. 

- Jeg tror mange sliter seg ut i jula ved å ikke si fra om hva de føler de orker, og er redde for å skuffe andre, forklarer Helene. 

Er du sånn?

- Nei, jeg er i grunn ikke det. Jeg er ganske god på å sette grenser for meg selv.

LES OGSÅ: Slik frir du deg fra julestresset

VIKTIG Å SLAPPE AV: Helene forsøker - og mener hun er ganske godt på, å ikke la seg stresse i julen. Foto: All Over Press Norway
VIKTIG Å SLAPPE AV: Helene forsøker - og mener hun er ganske godt på, å ikke la seg stresse i julen. Foto: All Over Press Norway Vis mer

SMS-er med beboerne

Helene Sandvig er helsejournalisten som i høst har tatt oss med på guidet tur i Institusjons-Norge, gjennom serien «Helene sjekker inn» på NRK. Som seer har vi fått være med inn når Helene har lagt seg inn på fem dagers overnattingsbesøk på alt fra eldresenter til asylmottak. Med medbragt hodepute og personlige spørsmål.  

Menneskene hun møtte gjorde inntrykk. Både på henne selv og oss. Flere av dem har hun fortsatt kontakt med.

- Det er klart jeg tenker på mange av de jeg møtte. Jeg vet at en del av dem har det tøft nå i julen, sier Helene og forteller om SMS-utvekslinger med beboere på hospitset der ensomhetsfølelsen er ekstra sterk i julehøytiden. Flere fortalte at de gruet seg.

- Det er en tid der vi skal samles, være med familien, hygge oss. Julen handler om følelsen av å høre til. De som faller utenfor fellesskapet kjenner på en sorg. Og den blir så forsterket i julen, sier Helene.

LES OGSÅ: Ensomhet er farligere enn røyking

Lykkepress i jula

Det er ikke bare mennesker i utsatte posisjoner som kan kjenne på følelsen av utenforskap og ensomhet i julen, mener Helene. Psst, har du fått med deg denne? Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Vi har en tendens til å sammenligne oss med andre, og tenke at alle andre er så mye lykkeligere enn oss selv. Jeg tror mange opplever et press om å ha en vellykket julefeiring. Men ingen har et perfekt familieliv! sier hun kontant og fortsetter tankerekken:

- Vet du hva jeg syns er trist? Det er at jeg tror mange føler på mye plikt og tvang i julen. Alt vi MÅ gjøre. Jeg oppfordrer folk til å bli litt tydeligere på hva de vil. Jeg for eksempel, har kjempelyst til å feire med våre beste venner en gang. Hvorfor ikke? 

LES OGSÅ: - Jeg fikk nok av overfladisk julehygge med gavekaos og hyperaktive barn

Hun sier det med en letthet som indikerer at dette fint lar seg gjennomføre. Helene idylliserer heller ikke ideen om storfamiliefeiring. Hun har forsøkt - og alle var enige om at det ikke fristet til gjentakelse. En søskenflokk på fem og en skokk med barnebarn ble i overkant folksomt.

- Dette gjør vi aldri igjen, sa vi etterpå. Vi ble ikke ferdige med gaveoppakningen før langt på natt. Nei, det var for mye stress for alle sammen, sier Helene og ler. Det var pappa Helges forslag. En stor juleentusiast ifølge datteren. Han døde i 2014.

- Både mamma og pappa er borte.

LES OGSÅ: Da mamma døde mistet jeg meg selv

Tør vise følelser

Helene mistet moren i kreft som 24-åring, mens faren Helge Sandvig døde etter en tids sykeleie. Helene har tidligere fortalt til KK at det var krevende å oppleve at hennes en gang så sterke og språkmektige journalist-far forsvant litt etter litt i demens. Det ble for øvrig til eget Puls-program som fikk enorm respons, blant annet fordi hun turte å vise egne følelser. 

Har du alltid vært så åpen?

- Nei, jeg var ikke sånn da jeg var yngre. Da mamma døde gråt jeg ikke så mye. Jeg grep tak i det praktiske. Folk har mange ulike måter å sørge på. Det å få barn har nok gjort meg mer følsom.

Noen ganger kan det til og med være vanskelig å stenge av. Som når hun møter Ragnhild på sykehjemmet som gråter seg i søvn. Eller Amir på asylmottaket som konfronterte henne med egne fordommer. Det har vært mange inntrykk å fordøye. Men en følelse tar større plass enn de andre.

- Jeg kjenner på takknemlighet. Jeg er takknemlig for den familien jeg ble født inn i, og for den familien jeg fortsatt har. Faktisk har serien gjort meg mer bevisst på hvor heldig jeg er, sier Helene.

LES OGSÅ: Kari Traa om savnet etter faren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer