Stjernestylist Hodo Musa:

– Ingen kan si til meg hva jeg ikke kan gjøre

Hun kom som liten jente fra et krigsherjet Somalia til en bygd i Sverige. Etter først å ha slått igjennom i Norge, gjør nå Hodo Musa suksess som stjernestylist i Hollywood.

HODO MUSA: Stjernestylisten pryder forsiden av KKs utgave som er i salg 14. april! Foto: Ricky Alvarez
HODO MUSA: Stjernestylisten pryder forsiden av KKs utgave som er i salg 14. april! Foto: Ricky Alvarez Vis mer
Publisert

Lukten av kanel. Varmen. Det golde landskapet som likevel bugnet av frukt og grønnsaker. Familie. Følelsen av tilhørighet. Det er dette Hodo Musa minnes når hun tenker tilbake på starten av livet sitt i Hargeisa i Somalia, det østafrikanske landet på Afrikas Horn som ble en krigssone.

Senere kom flukten, som endte opp i Småland i Sverige, der Hodo skulle oppleve både trygghet og rasisme. Nå sitter hun i sminkestolen i anerkjente Milk Studios i Los Angeles. Mulighetens og drømmenes by. Tapte drømmer også, for den del, men ikke for Hodo. Hun regelrett lever drømmen, som de sier. Hvordan gikk ferden hit?

LES OGSÅ: – Jeg ikke har fått jobben på grunn av pappa, jeg har gjort meg fortjent til den

22 år gammel flyttet Hodo fra familien og sine sju småsøsken til London for å komme seg bort fra Malmö – som hun da bodde i – for å finne seg selv. Det var her hun fikk sitt første møte med stylister, og hun skjønte fort at dette var et yrke hun ville inn i. Men hvordan og hvor skulle hun finne stylistjobber? Hodo tenkte fort på Oslo som en fin by å starte i, for da hun bodde i Sverige, pleide hun å få besøk av søskenbarna fra Norge, og hun la merke til at de hadde bedre råd enn svenskene. Der må det være jobber, tenkte hun.

Det skulle vise seg å stemme. Hodo fikk det definitivt til i Oslo. Artister som Astrid S og Julie Bergan kan i dag takke Hodo for flere av sine sceneantrekk. Men akkurat nå smiler Hodo bredt til sitt eget speilbilde i sminkestolen. For vanligvis er det Hodo som fikser andre, men i dag er det hun selv som skal skinne.

Til venstre for henne henger design av Versace, Selam Fessahaye og Christian Cowan. Til høyre står to frisører og fikser manken hennes. Dagens hår blir stort, langt, krøllete og med innslag av ulike nyanser av brunt. Som om ikke smilet var skinnende fra før, så lyser det virkelig opp når håret er på plass.

– Jeg har aldri hatt så fint hår før, sier hun.

Foto: Ricky Alvarez
Foto: Ricky Alvarez Vis mer

«Fra krig til Hollywood», står det på et av bildene Hodo har delt med tusenvis av følgere på Instagram. Selv om drømmene og håpet var der, var det nok vanskelig for fem år gamle Hodo å se for seg en suksessrik karriere i Los Angeles på slutten av 1980-tallet, da hun løp rundt mellom husene i hjembyen.

I fem år kunne Hodo leve i fred og ro i Hargeisa, føle seg trygg og drikke te med den deilige kanelsmaken. Hun kunne gå i barnehagen og være som alle andre barn på hennes alder. Men plutselig forandret det seg. I stedet for å tusle inn døren hjemme etter barnehagen og spørre hva som var til middag, spurte hun heller foreldrene sine om familien kom til å komme seg ut. Ut av landet. Ut og bort fra borgerkrigen som nettopp hadde begynt.

Året er 1989, og Hodos familie er blant de første som klarer å komme seg ut av landet. De tilbringer ni måneder i en flyktningleir i Småland. Nå er ikke spørsmålet lenger om de kommer seg ut, men om de får lov til å bli. De vet ikke om de har en framtid der. Men så kommer dagen de har ventet på, og svaret, det er «ja». De får bli.

Deres nye adresse var i en bitte liten bygd svært ulik storbyen de hadde flyktet fra. Bygda var naturskjønn, men det livet og den stemningen den lille jenta mintes fra hjemlandet, manglet. Likevel var det én ting som skilte seg mer ut enn noe annet: – Vi var de eneste svarte der. Hodo husker spesielt godt en av de ansatte på skolen hennes.

En dag ble elevene spurt hva de ønsket å bli når de ble store. Noen svarte advokat, andre lege. Hodo hadde ikke tenkt så mye på akkurat hva hun ville bli, så hun svarte det samme som de andre barna.

– «Du kan ikke bli det. Du kan ikke svensk», sa den voksne. Før hun fulgte opp med n-ordet: «Du er n…» Jeg kommer aldri til å glemme det. Dagen etter gikk pappa til skolen og sa: «You don’t talk to my daughter like that.»

Foto: Ricky Alvarez
Foto: Ricky Alvarez Vis mer

Spol fram noen år. Klasserommet i Sverige er byttet ut med et studio på en av de mange bulevardene i Los Angeles. Det bugner av studioer i området, men dette er noe for seg selv. Stilfullt, rent og beskyttet av en vakt som sjekker at KKs journalist faktisk får komme inn. Ikke noe tull, tenker vi. Og det er det heller ikke.

Den varme California-solen skinner gjennom de gigantiske vinduene til anerkjente Milk Studios. Hodo har i løpet av kort tid gjort seg bemerket i Hollywood. Akkurat nå er det artisten Lil Nas X som står i fokus. Du har kanskje, som millioner av andre, sunget noen strofer av låten «Old Town Road», som for alvor gjorde Lil Nas X kjent. Låten, som nå er en av de mest strømmede i verden, var starten på en svært lovende karriere for artisten Hodo styler.

Se dette innlegget på Instagram

me stylist 💖💖

Et innlegg delt av Lil Nas X (@lilnasx)

Før dette var det Hodos norske ektemann, Gisle Stokland, som fikk muligheten til å flytte til USA for et par år siden. Det var på det tidspunktet Hodo var på toppen av karrieren sin i Norge. Gisle reiste til USA, og hun ble først igjen i Norge. Men hva gjør man vel ikke for kjærligheten?

– Jeg så også på det å flytte til L.A. som en mulighet til å slappe av litt. Puste ut. Oslo kan jeg jo alltids dra tilbake til! Det ble til at hun reiste mellom Norge og USA, men for et halvt år siden ble visumsøknaden sendt inn. For hun innså raskt hvor mange muligheter det er her. Og hvis du befinner deg i USA og er sulten på å jobbe, men mangler visum, da er det ikke mye du får gjort.

– Du blir helt låst. Fengslet, på en måte, sier Hodo.

Hun søkte på et «01-visum». Et visum for dem med et ekstraordinært talent. Du må vise USA hva du har gjort for å gjøre deg fortjent til et slikt visum. Hvorfor skal du få komme hit når det allerede finnes hundrevis av stylister her? Hun trodde på seg selv og leverte alle de nødvendige papirene. Alle referansene. Alt arbeidet hun har gjort fram til nå. Alt som skulle til for å bevise at hun er et talent som har noe i USA å gjøre.

Å ha troen på seg selv og ikke høre på all negativiteten rundt deg – og hvert fall det som er rettet mot deg – er noe Hodo har hatt i seg helt siden hun bare var et barn.

– Jeg visste hvem jeg var, men hva var det verden sa til meg? Man blir helt satt ut når man hører sånt, sier Hodo, og legger til:

– Jeg kommer fra en familie og en kultur der man ikke får glemme hvem man er. Som barn lærte mamma og pappa meg å ramse opp åtte generasjoner tilbake. Dette er hvem du er. Det er her du kommer fra. Det ligger mye ære inni meg.

Rasismen kom i flere former. I Sverige har jentene på seg hvite kjoler når det er avslutning på skolen, men at at også Hodo skulle få ha på seg det, var ikke alle enige i. Gutter i klasser over henne løp etter henne og kalte henne n-ordet, og inn i familiens eget hjem ble det kastet både gass og ild ved flere anledninger.

– Det var helt forferdelig, men hele Sverige er selvfølgelig ikke sånn. Akkurat der og da var det det som var realiteten for oss. Til tross for slike opplevelser ser hun tilbake på tiden i den lille bygda med glede. Hun ler:

– Å, naturen var så fin. Det fantes en bøkeskog der. Det var som et eventyr. I skogen fantes det en liten bekk, og jeg pleide alltid å leke der. Du må huske at vi kom fra krig. Vi visste at det fantes folk i verden som ikke kom til å like deg.

Mange av Hodos venner giftet seg tidlig i 20-årene og begynte å tenke på å få barn. På mange måter var dette noe som også var forventet av henne. Hun var blitt fortalt at livet først er fullkomment når du har fått mann og barn.

– Akkurat det har jeg vel egentlig aldri følt. Du får høre det fra du er liten, men jeg har alltid tenkt at jeg vil eie meg selv.

Hodo flyttet heller til London, og deretter til Oslo. Med blå mohawk-sveis og cv-en i hånda begynte hun jobbjakten.

– Jeg fikk nei fra alle butikker du kan tenke deg. Men jeg bare lo av det. Verden går ikke under. Jeg er i Norge! Det finnes mange jobber.

Sin første jobb fikk hun på et sykehjem, og hun elsket det. Men samtidig visste Hodo at hun skulle noe annet. Hun visste bare ikke hvordan hun skulle komme seg dit. En jobb på kjedebutikken Monki og en praksisplass i et PR-byrå ga henne mulighetene til å lære om bransjen og låne klær til sine egne fotograferinger. Sakte, men sikkert begynte ting å skje. Men det tok tid å bli akseptert og sett.

Foto: Ricky Alvarez
Foto: Ricky Alvarez Vis mer
Jeg ga aldri opp. Herregud, jeg ga aldri opp. Hodo Musa

– Jeg ønsker at jenter og gutter som meg som leser dette ikke skal vente på at noen skal si til dem at de ikke er gode nok. Ingen ville ha meg med i byrået sitt, men alle andre som holdt på samtidig som meg, fikk den muligheten. Jeg sier ikke dette av bitterhet, virkelig ikke, men det er sånn virkeligheten er. Det viktigste er hva du selv tror om deg selv. Det kommer til å gå, du må bare finne din egen vei.

Hodos vei skulle vise seg å lede henne til USA. Til å style artisten Noah Cyrus og deretter Lil Nas X. Til de best tenkelige omtalene fra verdens største medier. Til samarbeid med selveste Versace.

Under årets Grammy Awards vekket Lil Nas X oppsikt i et rosa cowboylignende antrekk inspirert av Gianni Versaces storhetstid på 90-tallet. Sammen med artisten satte Hodo opp et moodboard og sendte det av gårde til det italienske motehuset med Donatella Versace i spissen. Det skulle bli mye fram og tilbake før Hodo og Lil Nas X endte opp med det de ba om fra starten av.

– Det er lett å bli overkjørt, for jeg er jo bare glad for å få muligheten til å snakke med disse menneskene. Man må jobbe litt, være tro mot sin egen stil og stole på sin egen magefølelse, uansett om det er snakk om å si nei til en av verdens største designere.

– Du virker ganske sterk?

– Jeg er egentlig ikke det. Jeg er snill, ydmyk og redd, og ønsker ikke å fornærme noen. Det er noe mange somaliske jenter får lære som barn. Du skal ikke være for mye, du skal ikke prate og ikke heve stemmen din. Men det gjør at man mister stemmen sin. Ingen skal si til meg hva jeg ikke kan gjøre.

Hodo har nettopp signert en avtale med The Wall Group, som nå representerer henne. Men selv er hun mest fornøyd med å ha funnet trygghet i seg selv. Det hevder hun å ha yogaformen kundalini å takke for.

– Det er en spesiell teknikk som handler om å jobbe med nervesystemet og bygge opp energi som ligger i ryggraden din. Som stylist skal du bygge opp mennesker og få dem til å føle seg bra, og den egenskapen har jeg fått gjennom yogaen.

– Uten å høres ut som en hippie, så er det en fin måte å roe ned nerver i kroppen på. Blokke ut negativitet. Man trenger ikke å gjøre ting på en aggressiv måte. Hvis noen ikke har troen på deg, se heller på hinderet foran deg og si til deg selv: Jeg skal vise dem.

Mye er skjedd siden Hodo som seksåring hver dag spurte om hun og familien kom til å komme seg ut av borgerkrigsherjede Somalia. Når hun ser tilbake på alle disse årene, er det én ting som har satt spor:

– Jeg ga aldri opp. Herregud, jeg ga aldri opp.

Hodos talent ble også bekreftet gjennom et godkjent visum til USA. Hun kom gjennom nåløyet.

– Jeg håper at andre ser dette og blir overbevist om at de også kan gjøre det – og gjøre det 100 ganger bedre. De som sitter hjemme og får beskjed om at de skal være stille – jeg vil at de skal se dette og at noe skal trigges i dem:

– Vi kan også, og vi skal! Let's go!

Denne saken er hentet fra KK nr. 8 som i salg fra 14. april! Foto: Ricky Alvarez
Denne saken er hentet fra KK nr. 8 som i salg fra 14. april! Foto: Ricky Alvarez Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer