Melodi Grand Prix:

Inger Louise er en anerkjent oljeanalytiker i et svært rederi - i tillegg til å være en ihuga stor MGP-fan

Hva er det egentlig som gjør at noen er SÅ opptatt av Melodi Grand Prix?

MELODI GRAND PRIX: Hvert eneste år siden 2013 har Inger Louise Molvær og familien reist verden rundt for å være en del av publikummet til Eurovision Song Contest. FOTO: Privat
MELODI GRAND PRIX: Hvert eneste år siden 2013 har Inger Louise Molvær og familien reist verden rundt for å være en del av publikummet til Eurovision Song Contest. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inger Louise Molvær (36) har jobbet som oljeanalytiker i hele 15 år, og har akkurat byttet jobb til et av verdens største offshorerederier, Solstad Farstad. Til daglig analyserer hun i hvilken grad oljemarkedet utvikler seg, hvor mye aktivitet som vil skje og hvordan behovene for båt og rigg ser ut fremover. Ved siden av alt dette har 36-åringen en litt uforventet hobby. Hun er nemlig en ihuga stor Melodi Grand Prix-fan.

- MGP og Eurovision er definitivt «the love of my life»! Som liten vokste jeg opp med en norsk pappa og en skotsk mamma, noe som gjorde at vi var en familie med mye forståelse og respekt for andre land, språk, flagg og kulturer. Jeg tror det er mye av grunnen til at jeg liker MGP-konseptet så godt også. Det er liksom så mange forskjellige mennesker samlet på ett sted - med minst èn ting til felles: kjærligheten til musikk.

Liker kontrasten

- Som en anerkjent oljeanalytiker i en formell bransje; har du noen gang fått kommentarer på hobbyen din?

KOSTYME: Inger Louise Molvær og søsteren bruker omtrent et halvt år før hver Eurovision-finale på å lage sitt helt egne og originale antrekk til den store festen. Her var de i Kiev i fjor. Foto: Privat
KOSTYME: Inger Louise Molvær og søsteren bruker omtrent et halvt år før hver Eurovision-finale på å lage sitt helt egne og originale antrekk til den store festen. Her var de i Kiev i fjor. Foto: Privat Vis mer

- Det har jeg absolutt. Shippingmijøet er profesjonelt og ganske «square», mens MGP er helt motsatt - og det er akkurat den kontrasten jeg tiltrekkes av. Jeg har i alle fall aldri prøvd å verken unnskylde meg eller skjule at jeg er såpass interessert i MGP som jeg er, selv om noen i bransjen synes det er rart. Dette er hvem jeg er og det står jeg for, sier Molvær til KK.

- Jeg er jo også mor til tre barn, og synes at denne «kulturkræsjen» er en god måte å vise til dem at folk er allsidige, og at det er en bra ting. Det er viktig for meg å formidle at mennesker ikke nødvendigvis trenger å være enten/eller. Jeg elsker oljebransjen min og jeg elsker MGP.

Stort høydepunkt

Melodi Grand Prix har med andre ord alltid vært et stort høydepunkt i livet til Molvær. Som liten inviterte de inn til familiefest hvert eneste år under Eurovision-finalen. Alle var til stede, og på bordet ble det servert god mat, drikke og masse snacks - en fast tradisjon hun var med på helt til hun ble eldre og flyttet ut. Da måtte hun finne seg venner som var interessert i Eurovision, som hun kunne se det sammen med.

Eurovision i København

Likevel var det ikke før i 2014 at Inger Louise Molvær reiste ned til København for å se Eurovision-finalen live for aller første gang. Den gang reiste hun sammen med moren og søsteren sin, og siden har de deltatt som publikum hvert eneste år.

- Det var i København at det tok helt av for meg. Den opplevelsen var vanvittig gøy! Nå kan vi krysse av både København, Stockholm, Wien og Kiev på lista. Så blir det selvfølgelig finale i Lisboa i mai i år, sier Molvær engasjert.

STOCKHOLM: Her er Inger Louise Molvær på Eurovision-finale i Sverige i 2016. Foto: Privat
STOCKHOLM: Her er Inger Louise Molvær på Eurovision-finale i Sverige i 2016. Foto: Privat Vis mer

Fanklubb

Det er ikke bare i den norske staben av MGP-deltakere at Molvær viser interesse. For noen uker siden var hun i Aalborg i Danmark for å se den danske finalen, hun følger nøye med på Melodifestivalen i Sverige og er medlem av både den britiske og den norske fanklubben på Facebook.

- Nesten hver helg har de ulike landene som deltar sine nasjonale finaler. Det er gøy, for jeg er veldig interessert i å se hvilke artister som opptrer fra de andre landene - også de som ikke vinner. I fjor likte jeg for eksempel en låt fra Hviterussland veldig godt. Den var ikke så populær og fikk lite stemmer, men den var veldig fin og spesiell.

- Hvem er favorittdeltakeren din i år?

​- I år krysser jeg fingrene for at Rebecca (Thorsen) vinner, med låta «Who We Are». Jeg håper virkelig at hun tørr å vise seg frem og gi alt på scenen. Hvis hun klarer det så er jeg sikker på at Norge kan ha en god sjanse i finalen. Det er også spennende at både Alexander Rybak, Stella Mwangi og Jowst (Joakim With Steen) deltar på MGP-sirkuset nok en gang. Det sier noe om hva konkurransen gjør for artistene når de er med. De får vist seg frem for hele verden, og det er gøy å se at de har likt den opplevelsen så godt, sier Molvær engasjert.

Fan siden 1985

Også MGP-fan Tore Svensrud (37) fra Lismarka holder en knapp på deltaker Rebecca før årets musikksirkus sparkes i gang lørdag.

- Jeg savner delfinalene i Norge, men synes likevel at MGP har vært flinke til å finne låter i ulike sjangre de siste årene. Favoritten i år er uten tvil Rebecca. Kjetil Mørland er flink til å mekke låter, sier Svensrud til KK.

Han ble hekta på Melodi Grand Prix allerede som femåring - samme år som den norsk/svenske duoen «Bobbysocks» danket ut alle konkurrentene i Eurovision med låta «La det swinge».

- Mitt første tv-minne var faktisk da «Bobbysocks» stakk av med seieren. Året var 85, og jeg sto og hoppet foran skjermen hjemme i stua. Engasjementet mitt er nok et resultat av generell musikkinteresse og det at jeg alltid har drevet med idrett. Konkurransedelen har vært det triggende punktet for meg, sier han.

Siden 85 og frem til i år har Svensrud vært en del av publikum på hele seks internasjonale finaler, og enda flere nasjonale - og han har selvfølgelig store planer om å ta turen til Oslo denne lørdagen.

- MGP er en stor fest, enten du er i arenaen eller sitter hjemme. Jeg blir rett og slett glad når sirkuset er i gang, det hører liksom våren til. Og heldigvis har jeg headphones på jobben, så nå de siste ukene har jeg forberedt meg ved å høre mye på de ulike låtene. Jeg følger også tett med på Melodifestivalen i Sverige, så det veksles litt på hva jeg hører på.

STEMNING: Tore Svensrud (i midten) utenfor Globen på Eurovision sammed med Kenny Andre Tøllefsen og Bjørn Inge Sandvold. Foto: Privat
STEMNING: Tore Svensrud (i midten) utenfor Globen på Eurovision sammed med Kenny Andre Tøllefsen og Bjørn Inge Sandvold. Foto: Privat Vis mer

«Hvor var du da Rybak vant?»

Men hva er det egentlig som gjør at noen er SÅ opptatt av Melodi Grand Prix? KK tok en prat med tidligere Grand Prix-general og kommentator Per Sundnes, for å høre hans teorier rundt dette engasjementet.

​- Hvorfor så mange elsker Melodi Grand Prix tror jeg er en kombinasjon av mange elementer. For det første så er det historikken, fordi alle har et forhold til Grand Prix. Det er litt sånn «hvor var du da Rybak vant?»-vibber over det hele. I tillegg så tror jeg folk liker spenningen - og det at når man tror at ingenting kan overgå forrige innslag, så dukker det plutselig opp en dame med skjegg på scenen, sier Sundnes engasjert.

Den selvutnevnte MGP-eksperten tror i tillegg at det er mange som setter pris på at man ikke trenger noen kompetanse innen musikk for å si om det man hører på MGP er bra eller dårlig.

Politisk kraft

- Du trenger ingen forkunnskap og ingen dømmer deg. Det er bare en morsom og uformell mulighet til å høre på musikk fra hele verden og bli kjent med folk fra andre land. Dessuten fascinerer det meg at land som i utgangspunktet er i krig deler garderobe.

Sundnes trekker nemlig frem den politiske kraften som MGP har som noe positivt.

- MGP har bidratt til å forandre systemer og gjort flere mennesker oppmerksom på den uretten som foregår i mange land. Bak glitteret på scenen er det ofte en politisk vilje når det kommer til å prøve å forandre land. MGP er liberalt, politisk ukorrekt og følger verken normer eller trender, og jeg tror nok det er mange som undervurderer viktigheten av dette arrangementet. MGP finnes ikke viktig i den forstand, men hele Grand Prix har en sånn urkraft at det kan avsløre hvordan verden egentlig er, sier han og legger til:

- Og ikke minst så er det en kjempegod unnskyldning til å arrangere fest! På MGP-fest kan man unnskylde alle sine fetisjer og bare skyve alt bort på Grand Prix-kvoten.​​

LES OGSÅ: ALEJANDRO FUENTES: - Jeg ble far og følte at karrieren gikk til helvete

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer