Oddvar Stenstrøm

Inger Stenstrøm (54) om MS-sykdommen: - Det er en sorg

Kona til tv-profil Oddvar Stenstrøm (69) kunne nesten ikke tro det, da hun fikk diagnosen for ni år siden.

INGER STENSTRØM - FIKK MS: Inger Stenstrøm ble diagnostisert med MS for ni år siden. Hun kan ikke lenger løpe eller gå på ski, men hun opprettholder sine daglige turer. Hennes faste turvenn er nabohunden Lulu. – Jeg er glad for at jeg kan bevege meg i det hele tatt, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
INGER STENSTRØM - FIKK MS: Inger Stenstrøm ble diagnostisert med MS for ni år siden. Hun kan ikke lenger løpe eller gå på ski, men hun opprettholder sine daglige turer. Hennes faste turvenn er nabohunden Lulu. – Jeg er glad for at jeg kan bevege meg i det hele tatt, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Beitostølen, påsken 2006. «Du er blitt daffere», spøker broren til Inger da de skal ut på ski. Inger sier seg enig. Hun faller lettere, er ikke like rask og gruer seg til nedoverbakkene. Det har hun aldri gjort før. I årevis har hun vært den raskeste på ski i familien.

– MS-symptomene kom snikende, forklarer Inger (54) og viser vei inn i Oslo-boligen. Her bor hun sammen med sønnen Christian (23) og ektemannen Oddvar Stenstrøm (69). 

I Norge har omtrent 10 000 personer MS (multippel sklerose) som er en uhelbredelig sykdom som rammer nervesystemet. Sykdommen debuterer oftest i alderen 20–45 år. Kvinner rammes dobbelt så ofte som menn.

Inger var 46 år gammel da hun fikk diagnosen for ni år siden. Hun ser uforskammet frisk ut. Da hun ble syk, var nettopp det å se syk ut, noe hun var redd for. Sykdommen er progressiv, men hun lever, enn så lenge, godt med den.

– Jeg tenker ikke så mye på framtiden. Jeg lever her og nå.

Sol og varme: Hytta på Beitostølen ble solgt til fordel for en leilighet på Gran Canaria hvor hun og Oddvar tilbringer store deler av året. – Jeg innbiller meg at det er bedre for kroppen min å være der nede. Foto: Tor Kvello
Sol og varme: Hytta på Beitostølen ble solgt til fordel for en leilighet på Gran Canaria hvor hun og Oddvar tilbringer store deler av året. – Jeg innbiller meg at det er bedre for kroppen min å være der nede. Foto: Tor Kvello Vis mer

LES OGSÅ: Elin ble frisk fra MS

Merker sykdommen

Selv om Inger ser frisk ut, kjenner hun sykdommen. Når hun skal reise seg, er beina tunge, og hun må stå litt stille før hun begynner å gå. Skal hun gå tur, noe hun prøver å få til hver dag, må hun hvile etter hver 100. meter. Sykdommen stjeler krefter, men én ting har sykdommen ikke klart å knekke: Humøret hennes.

– Jeg har alltid vært blid. Det er min natur. Ting blir ikke bedre av å grave seg ned i det som er tungt og vanskelig, selv om det er lov å være lei seg. Å få en sykdom er en sorg.

Fra Inger var 22 år løp hun en mil nesten hver dag. I vinterhalvåret gikk hun på ski. Hun gikk aldri tom, uansett hvor mye hun hadde å gjøre. Tvert imot. Hun fikk heller mer energi av det. «Blir du aldri sliten?», kunne venner spørre.

– Sannheten var at jeg aldri ble sliten. Ikke da, minnes Inger.

Arr i hjernen

Så begynte Inger å merke det på løpingen. Hun følte at hun løp de samme rundene igjen og igjen og at hun ikke husket det. «Ta deg sammen», sa hun til seg selv.

Da hun snakket med Oddvar om det, rådet han henne til å oppsøke legen. Hun hadde i tillegg slitt med hodepine en stund. Legen henviste til MR av hodet.

«Vi har sett noen arr i hjernen. Det kan vi se på folk med MS», sier legen. Dette var det dummeste Inger hadde hørt. Arr i hjernen? MS? For noe tull! Dette kunne umulig angå henne. Til det var hun altfor frisk og sprek.

– Da jeg dro hjem, tenkte jeg ikke mer over det legen hadde sagt og fortsatte som før.

Skremt av fall

En måned senere, da Inger er ute på sin sedvanlige løpetur, faller hun om. Momentant. Beina vil ikke bære henne. Da blir hun skremt. Dette skulle imidlertid vise seg å være et nytt attakk. Cirka 80–90 prosent av alle med MS begynner sykdommen på denne måten.

Nevrologen fant ut at Inger hadde epilepsi og satte henne på medisiner. «Du har i hvert fall det…». Inger bet seg merke i at han sa i hvert fall. Hva annet siktet han til?

Under en ferie i Frankrike, kort tid senere, kom det enda et attakk. Det bar rett på Ullevål da Inger kom hjem. I bakhodet murret tanken om at noe var galt. Da MS-diagnosen kom, ble ikke Inger lei seg, men lettet.

– Jeg hadde jo skjønt at det var noe. Nå fikk jeg endelig et svar.

FEIRER SØLVBRYLLUP:  – Oddvar er klippen i livet mitt, sier Inger. De har vært sammen i 25 år i år og feirer sølvbryllup. Her sammen med sønnen Christian (23).  Foto: Privat
FEIRER SØLVBRYLLUP: – Oddvar er klippen i livet mitt, sier Inger. De har vært sammen i 25 år i år og feirer sølvbryllup. Her sammen med sønnen Christian (23). Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg har forsonet med med sykdommen

Fikk cellegift

Da Inger så andre MS-pasienter som var mye dårligere enn det hun var på venterommet, bestemte hun seg for én ting: Hun skulle gjøre alt hun kunne for ikke å bli så dårlig.

– Jeg vil delta i livet, ikke være en tilskuer. Selv om jeg har mine begrensninger, lar jeg ikke sykdommen hemme meg og min livskvalitet. Jeg lever nesten som før, forteller hun.

De første årene gikk hun på immunmodulerende behandling i form av sprøyter som gis som injeksjon under huden.

En stund gikk hun også på cellegift, noe som har vist seg å ha en positiv effektiv for mange MS-pasienter.

– Selv om det var en liten dose, var det tøft, erindrer Inger.

Vil bli verre

Inger tar ikke lenger medisiner, men går til kontroll en gang i året. Symptomene vil forverre seg, men Inger vet ikke når eller hvordan.

– Det finnes ingen medisin som kan gjøre meg frisk, men enn så lenge har sykdommen vært snill mot meg.

Å ha MS beskriver Inger som å ha 200 kilo i hvert bein. Og selv om det er tungt å bevege seg, vet hun hvor viktig det er for å bevare muskler.

– Jeg prøver å gå hver dag, ved siden av fysioterapi to ganger i uken. Da vi hadde hund, gikk jeg med ham. Nå låner jeg naboens.

Det er ikke bare beina Inger sliter med. Musklene verker, hun blir fortere sliten og har et større behov for å hvile. Før hun forsto alvoret i situasjonen var hun fast bestemt på at hun både skulle løpe og gå på ski igjen. Nå har hun innsett at hun verken kan eller klarer noen av delene lenger.

NYTER LIVET: Ingen medisin eller behandling kan gjøre Inger frisk. – Jeg vil leve lengst mulig og best mulig, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
NYTER LIVET: Ingen medisin eller behandling kan gjøre Inger frisk. – Jeg vil leve lengst mulig og best mulig, sier hun. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

– Det er en sorg å ikke lenger kunne løpe eller gå på ski, sier hun.

Må prioritere

Før kunne Inger ha flere avtaler på en dag. Nå er det mer enn nok med en ting annenhver dag.

– Jeg må prioritere hele tiden. Skal jeg være sosial eller på fest en dag, vet jeg at jeg ligger neste. Det er prisen jeg betaler.

Hytta på Beitostølen ble solgt til fordel for en leilighet på Gran Canaria hvor hun og Oddvar tilbringer store deler av året. Å være på hytta og ikke lenger kunne gå på ski, var ikke det samme.

– Vi har fått et herlig sted i Spania. Vi trives i sol og varme. Jeg innbiller meg, uten at jeg vet det for sikkert, at det er bedre for kroppen min å være der nede.

TAKKER MANNEN: Inger beskriver Oddvar som "klippen i livet mitt". Her er de to avbildet sammen i 2008. Foto: VG
TAKKER MANNEN: Inger beskriver Oddvar som "klippen i livet mitt". Her er de to avbildet sammen i 2008. Foto: VG Vis mer

Da Inger ble syk, jobbet hun som produksjonsleder i Rubicon, et av Norges ledende produksjonsselskaper innenfor tv. Når hun ser tilbake, merket hun forandringer det siste halve året hun var i jobb. Hun slet med konsentrasjonen. Hun kunne lese og forberede noe for så å glemme det like etterpå.

LES OGSÅ: - Min største frykt var å bli pleietrengende

Oddvar er klippen i livet

I år har hun og Oddvar vært sammen i 25 år og feirer sølvbryllup. De møttes da de begge jobbet i Aftenposten.

Folk flest kjenner igjen Ingers ektemann fra TV 2. Mange mener at Oddvar virker tøff utad, men Inger ser en helt annen side.

– Han er så stødig og til stede. Spør meg hver dag om hvordan jeg har det. Han er klippen i livet mitt, sier hun og smiler.

Oddvar har også snakket om Ingers sykdom i intervju med Dagbladet.no i 2012.

- Det er alltid forjævlig når noen som står deg nær får en slik sykdom.

- Det var virkelig dramatisk når det skjedde - hun løp i skogen og datt flere ganger, og ingen skjønte hva som skjedde. Ettersom sykdommen er irreversibel, må vi bare håpe at den ikke utvikler seg, sa han den gang, og innrømmet samtidig at Inger ofte har taklet sykdommen bedre enn ham:

- Jeg er mest overrasket over hvor fint hun tar det. Jeg har tidvis taklet det lagt dårligere enn henne. Hun er høyst oppegående og vi drar på turer, men vi må tilpasse oss situasjonen. Før tok vi på oss joggeskogene og løp om kapp, nå er det bare jeg som gjør det, sier han. 

Det er imidlertid ikke bare fra Oddvar Inger setter pris på spørsmål om hvordan det går.

– Jeg har mange venner som spør meg om det samme. At folk viser støtte og omtanke betyr mye.

Inger tror ikke at motgang nødvendigvis gjør deg sterkere.

– Du blir også mer sårbar. Men jeg vil være den jeg alltid har vært og lar ikke sykdommen definere meg.

Flere former av MS

Inger har sekundær progressiv MS. Om lag halvparten av dem som i begynnelsen har attakkvis MS, utvikler etter hvert sekundær progressiv MS. Det medfører gradvis økende funksjonstap senere i forløpet. I denne fasen vil man fortsatt kunne ha attakker, men de blir færre med tiden.

I den tidlige attakkvise fasen domineres sykdommen av betennelse, som kan slås ned med bremsemedisiner.

Den progressive fasen preges av skader på nervetråder og nerveceller. Det er ennå ikke utviklet bremsemedisiner mot progressive former av sykdommen.

Kilde: MS-forbundet

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer