Døden

Ingrid (24) skrev minneord til farens begravelse - mens han fremdeles er i live

- De fleste har jo en far, men de færreste tar den samtalen vi gjorde, sier hun til KK.

DØDEN: Journalist Ingrid Vatnar Eikje (24) har laget podkast om døden. For å få det til måtte hun ringe en drapsmann. FOTO: Privat
DØDEN: Journalist Ingrid Vatnar Eikje (24) har laget podkast om døden. For å få det til måtte hun ringe en drapsmann. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Prestedatteren Ingrid Vatnat Eikje (24) fra Hof i Hedmark har laget den seks episoder lange podkasten Alle våre dager - hvor døden er hovedtema.

24-åringen er prosjektleder i organisasjonen Menneskeverd, og ønsket å begi seg ut på noe som kostet henne mye å lage. Ingrid forklarer til KK at Menneskeverd er Norges eneste livsvernorganisasjon, som jobber for å verne om mennesker i sårbare faser av livet.

- Jeg ville at det skulle utfordre meg på et dypere plan. Jeg har aldri vært veldig redd for døden, eller tenkt mye på den, men det er fordi jeg ikke har vært nødt. Jeg har vært i én begravelse, aldri opplevd dyp sorg. Men jeg vet sorgen kommer, og hva gjør jeg da? Det er vanskelig for meg å vise meg sårbar, og da blir det desto mer ekte og ærlig dersom jeg turte å vise meg «naken» på en måte.

Var nødt til å stille spørsmål man kanskje ikke ellers tør å stille

Ingrid ønsker at man skal tørre å snakke om det smertefulle, brutale og kjipe i livet.

- Dessuten er jeg ekstremt nysgjerrig, og lurte på: hvordan er det egentlig å leve etter å ha tatt livet av noen? Hvordan er det å se døde mennesker hver eneste dag? Hvordan er det å miste et familiemedlem i selvmord? Jeg var nødt til å møte dette prosjektet som et barn, og stille spørsmål vi kanskje ikke ellers tør å stille.

BRYLLUP: Ingrid har alltid hatt et nært forhold til sin far, sogneprest Runar Helge Olsen. Det var han som viet henne, da hun giftet seg i 2019. FOTO: Lillian Nordbø
BRYLLUP: Ingrid har alltid hatt et nært forhold til sin far, sogneprest Runar Helge Olsen. Det var han som viet henne, da hun giftet seg i 2019. FOTO: Lillian Nordbø Vis mer

Og én av dem som Ingrid har med seg i podkasten er faren Runar Helge Olsen (56) som er sogneprest i Solør. For Ingrid ble det en utfordring å snakke med faren om et tema de aldri før har snakket om, men som likevel har vært en naturlig del av hverdagen deres.

- Pappa har jo hatt flere hundre begravelser, og jeg var nok vant til at det lå minneord på kjøkkenbenken da jeg bodde hjemme. Den første gangen pappa og jeg virkelig snakket om døden, var da jeg spilte inn første episode av podkasten.

Hun minnes at hun var skikkelig nervøs da hun tok bussen fra Oslo til Hof, for å snakke med faren om døden.

- Jeg kjente på et skikkelig adrenalin. Det var som om jeg skulle hoppe fra 10-meteren. Dette var noe jeg aldri hadde gjort før, og hva ville han si til meg? Ville han i det hele tatt klare å snakke til meg om døden? Og hvordan blir det å spørre pappaen sin om hvordan han vil dø?

Samtalen med prestefaren er den aller første episoden, og har ifølge Ingrid fått både unge gutter og jenter, menn og kvinner, til å begynne å gråte. Ingrid har nemlig skrevet minneord til faren, som hun ville ha holdt i hans begravelse, som hun leser opp til faren. Det blir et gripende øyeblikk mellom far og datter.

«Pappa var min største helt. Det var han som lærte meg å bli glad i livet. (...) De gangene jeg sto på en scene eller skulle spille en håndballkamp satt han i salen eller på tribunen, blank i øya. Han heia på meg, selv om jeg ikke scora et eneste mål. Han sa ofte: Ingrid, du er en ener! Det har gjort meg til den jeg er i dag. Jeg kunne alltid regne med pappa. Regne med at han var der. Jeg har alltid vært god nok for ham. Mine drømmer ble hans drømmer. (...) Jeg har aldri vært flau over pappa. «Faren din er kul», har mange sagt til meg. «Han er den kuleste presten jeg har møtt». Han så folk. Så hvem de var. Han brukte livet sitt på andre enn seg selv. (...) Hvordan skal jeg klare å leve uten pappa? Jeg vil savne klemmene hans, og stemmen hans. Lukten av pappa. Han var en klippe i livet mitt.»

- Dette var en overraskende slutt. Den hadde jeg ikke regnet med. Men det er sterkt da, Ingrid. Takk. Det jeg hører, gjennom det du sier der, er at det er blitt en del gode minner, sier en tydelig rørt pappa Runar til datteren i podkasten, etter at hun har lest opp begravelsestalen for ham.

- Jeg håper jeg kan inspirere andre til å snakke om døden

Grunnen til at Ingrid ønsket å lese minneordene for faren sin, var fordi at hun ønsket å gjøre det på en skikkelig måte - hun ønsket å gå «all in».

- Det var dagen før mensen, så jeg begynte å hulke flere ganger, sier hun og ler.

- Og grining blir veldig nakent på lyd. Å publisere den episoden var som å stå naken foran en hel folkemengde. Men jeg har fått mange meldinger om folk som har grått med meg, etter å ha hørt episoden. De fleste har jo en far, og de færreste tar den samtalen vi gjorde. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å snakke om døden, fordi det gjør noe med relasjonen. Det beriker den.

Ingrid og pappa Runar har alltid vært nære venner, og det var han som viet datteren da hun giftet seg i 2019.

- Relasjonen forandret seg ikke drastisk etter at jeg leste minneordene til ham, men jeg er veldig glad for at jeg turte. Det er spesielt å ha tatt opp en slik samtale. Man hører jo virkelig hvor glad han er i meg, søsknene mine og mamma, og det er jeg så takknemlig for, sier Ingrid til KK.

FAR OG DATTER: I første episode av Alle våre dager-podkasten har Ingrid Vatnar Eikje snakket med faren sin om døden. Det ble et spesielt nær og gripende podkast-episode. FOTO: Privat
FAR OG DATTER: I første episode av Alle våre dager-podkasten har Ingrid Vatnar Eikje snakket med faren sin om døden. Det ble et spesielt nær og gripende podkast-episode. FOTO: Privat Vis mer

Ringte opp en drapsmann

Ingrid har selv aldri hatt et spesielt forhold til døden. Hun har holdt den litt på avstand, så godt det har latt seg gjøre.

- Farmor døde da jeg var 16 år, men jeg opplevde ikke den dype og mørke sorgen, som mange beskriver. Det er nok sorgen jeg frykter aller mest, ikke døden

I episode tre har Ingrid intervjuet Andreas Ribe, som i februar 2010 drepte sin daværende kjærestes eks med øks. Med i samtalen er også Eskild Vika Amundsen, som bare var 12 år da Andreas drepte faren hans.

Ingrid minnes at hun var ganske nervøs før episoden ble spilt inn.

- Det er jo ikke hver dag man møter en som har drept noen. Jeg var bekymret for å ikke gjøre en god nok jobb. I en intervjusituasjon må jeg prestere, det er ikke mulig å ta opptak på nytt. Jeg måtte både være konfronterende med tanke på hensyn til etterlatte, men samtidig møte ham som et medmenneske. Jeg opplevde at jeg klarte det, og det var en god følelse.

- Hvordan fant du fram til Andreas, og historien om han og Eskild?

- Jeg søkte på drapsmenn på google! sier hun og ler.

- Andreas har vært med i programmet Vårt lille land. Jeg så den episoden, og ringte ham rett etterpå. Hvem gjør det? Jeg forklarte prosjektet til ham, og merket at han fikk fortrolighet til meg. Etter samtalen gikk det opp et lys for meg - dette er jo hva Eskild har laget dokumentar om! Eskild vokste opp i samme bygd som meg, og gikk i klassen til lillebroren min.

I de andre episodene av podkasten snakker Ingrid med onkelen Knut Andersen, som er sorgstøtte på Ahus. Hun følger en gravferdskonsulent på jobb, har snakket med Kadra Yusuf om å bli husket etter sin død, og har snakket med en mor som forteller om dagen da hennes 20 år gamle sønn valgte å avslutte livet sitt.

- Gjennom podkast-prosjektet har jeg erfart at døden ikke er skummel, den er menneskelig. Det er helt ok å frykte den, den er vår siste fiende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer