Lavkarbo

Ingrid (32) ønsket seg barn - men fikk beskjed om at hun var for tjukk

- Jeg måtte gjøre noen drastiske endringer.

SLANKET SEG 60 KG: Etter at Ingrid gikk ned så mye i vekt, ble det mye lettere å bevege seg. Og det gjør hun, så ofte som mulig!
SLANKET SEG 60 KG: Etter at Ingrid gikk ned så mye i vekt, ble det mye lettere å bevege seg. Og det gjør hun, så ofte som mulig! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Det begynte tidlig. Trøstespisingen.

– Jeg ble litt mobbet som barn og kunne gå hjem og trøste meg med en sjokolade. Det var da jeg begynte å legge på meg, forteller Ingrid Lone (32) fra Volda.

Ingrid er hjemme hos foreldrene på Osterøy utenfor Bergen, der hun lader batteriene før en travel høst og vinter. Når hun ser på bildet av seg selv fra første skoledag, ser hun ikke overvektig ut.

– Men jeg kan huske at jeg følte meg feit allerede da jeg var åtte/ni år.

LES OGSÅ: Friske og slanke med lavkarbo

Enorm appetitt

FØR: – Dagligdagse ting som å reise meg, kle på meg og dusje var tungt og vanskelig, forteller Ingrid.
FØR: – Dagligdagse ting som å reise meg, kle på meg og dusje var tungt og vanskelig, forteller Ingrid. Vis mer

– Da jeg begynte på kokkeskolen i 2001 var jeg bare litt overvektig, men som lærling ble det mye smaking og vekta økte. Jeg hadde et vanlig, norsk kosthold og var veldig glad i brød og gjærbakst. Og alt av godteri, sier Ingrid.

I 2007 begynte hun og samboeren å tenke på å få barn, så Ingrid sluttet med p-pillen som hun hadde brukt siden tenårene på grunn av problemer med syklusen.

Men p-pillekuttet fikk ikke en normal menstruasjonssyklus i gang. Derimot begynte vekten å øke kraftig, og hun fikk en enorm appetitt.

– Jeg tenkte det måtte være noe galt, men legen ba meg være tålmodig.

Senere, i 2011, ble det konstatert at Ingrid hadde PCOS, polycystisk ovariesyndrom, med cyster i eggstokkene, menstruasjonsforstyrrelser og problemer med å bli gravid.

– I tillegg henger syndromet sammen med insulinresistens og økt risiko for å utvikle diabetes 2, sier Ingrid.

På et år la hun på seg 40 kilo. Hun hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på nesten 50, og var dermed i klassen for det som benevnes som sykelig overvektig.

Prøvde flere kurer

– Det skjedde så fort, og jeg hadde ikke kontroll på situasjonen. Samtidig søkte vi om assistert befruktning, siden det er vanskelig å bli gravid med PCOS.

- Da hadde jeg gått ned 30 kilo, men helsevesenet krevde at jeg måtte ned ytterlige 20 kilo for å få prøverørsforsøk, forteller Ingrid.

Hun prøvde flere slankekurer i perioden fra 2008 til 2011 – fra fettfattig kost til å spise mindre. Vekten gikk ned i starten, men på et punkt stoppet det opp. Ingrid kunne ikke styre appetitten.

– Jeg var helt fortvilet. Det gikk utover hele livskvaliteten. Jeg var så lei av å være stor. Dagligdagse ting som å reise meg, kle på meg og dusje var tungt og vanskelig, og jeg fikk hudinfeksjoner.

- Jeg måtte gjøre noen drastiske endringer.

LIKER Å LAGE MAT: Ingrid synes det er enkelt å tilberede lavkarbomat. Her på kjøkkenet hjemme hos foreldrene.
LIKER Å LAGE MAT: Ingrid synes det er enkelt å tilberede lavkarbomat. Her på kjøkkenet hjemme hos foreldrene. Vis mer

LES OGSÅ: Therese koser seg med lavkarbomat

Leste om lavkarbo

Ingrid var nysgjerrig på lavkarbokost og ville gi det et forsøk. Hun skaffet seg mye kunnskap før hun la om kostholdet, og fant ut at flere med PCOS hadde god erfaring med lavkarbokost.

– Jeg startet med å kutte ut de store karbohydratkildene som brød, pasta, ris, poteter og sukker, men jeg brukte hvetemel til jevninger. Med kokkeutdannelsen var det enkelt og morsomt å lage oppskrifter som er basert på lavkarbo.

På en måned forsvant de ti første kiloene.

– Da bestemte jeg meg for at dette skulle være en endring for livet!

Etter et par måneder kuttet Ingrid også ut jevning og melk. Kroppen hennes havnet i ketose, en tilstand som oppstår når kroppen begynner å forbrenne fett for å dekke energibehovet. Og vekten gikk raskt nedover. Totalt gikk hun ned 30 kilo det første året og 20 det neste.

– Jeg var kjempesliten etter det første året, siden jeg jobbet mot kravet på å redusere vekta med ytterligere 20 kilo. Da jeg fikk hormonkur i forkant av prøverørsforsøket, gjorde ikke det saken bedre. Jeg gikk opp rundt 10 kilo igjen i løpet av 2013, sier Ingrid.

Hun gjøv løs på et strengt kosthold igjen, og droppet etter hvert alt av meieriprodukter (unntatt smør), og erstattet dem med majones og olivenolje. På et drøyt år forsvant de resterende kiloene. I begynnelsen av juli i år viste vekten 80 kilo.

– Det er viktig å spise nok fett, som er hovedenergikilden i dette kostholdet. Det metter godt og lenge, sier Ingrid – som nå tåler meieriprodukter igjen.

STØTTE: Ingrids samboer, Carl-André Hjelvik, har støttet henne hele veien og er glad på hennes vegne, for det flotte resultatet.
STØTTE: Ingrids samboer, Carl-André Hjelvik, har støttet henne hele veien og er glad på hennes vegne, for det flotte resultatet. Vis mer

LES OGSÅ: Ble kvitt mageproblemene

Startet blogg

Ikke bare nådde Ingrid slankemålet sitt. Blodtrykket ble normalt, og plagene fra fibromyalgien hun har hatt er mye mindre.

– Jeg har ikke så mye smerter, men hvis jeg spiser høykarbo, trigger det sykdommen. Trening og fysioterapi holder fibromyalgien i sjakk. Overvekten har bidratt til skader i knærne og ryggen, men det er lettere å bevege meg nå som jeg er normalvektig.

Ingrid startet bloggen sin Lavkarbotips.net da hun endret livsstil i 2011. Da vekttapet stoppet opp, allierte hun seg med en venn om et prosjekt på bloggen: Man skulle følge en strikt meny i én uke, og se hva som skjedde med kroppen.

– Vi oppfordret andre til å følge prosjektet – og hele 400 personer gjennomførte det!

Etter prosjektet ville mange ha hjelp til kostomlegging, og dermed var en forretningsidé skapt. Kampen mot kiloene har ført til en ny levevei, for det er mange som vil ha hjelp av Ingrid.

Ingrids samboer, Carl-André Hjelvik, har vært vitne til sin kjæres mange slankeforsøk gjennom åtte år.

– Det var veldig av og på, og alltid noe nytt. Men etter at Ingrid begynte på lavkarbo, har hun vært veldig stabil og standhaftig. For meg er det veldig tydelig at dette skulle til for å få en varig endring og vekttap, sier Carl-André.

Tidligere tenkte Ingrid mye negativt som seg selv. Om hvor tjukk hun var. Om hvorfor det alltid gikk galt.

– Jeg må hele tiden jobbe med det mentale. Unngå å gå i de gamle fellene. Nå tenker jeg mer helhetlig om vekt og helse. Jeg kunne sikkert ha gått ned mer, men nå er jeg fornøyd, sier Ingrid.

I februar skal Ingrid holde foredrag ved Kostholdskonferansen i Larvik arrangert av Kostreform for bedre helse.

Hennes største ønske nå er å bli mamma. Og etter å ha oppnådd en normal vekt, vet hun at sjansen for å lykkes, er større enn før.

FRI OG FORNØYD: I dag veier Ingrid rundt 80 kilo. Nå hjelper hun andre gjennom bloggen sin – lavkarbotips.net – og hun utdanner seg innen kosthold.
FRI OG FORNØYD: I dag veier Ingrid rundt 80 kilo. Nå hjelper hun andre gjennom bloggen sin – lavkarbotips.net – og hun utdanner seg innen kosthold. Vis mer

LES OGSÅ: Frisk med supermeny

Ingrids råd

  • Sett deg inn i hva lavkarbokosthold innebærer.
  • Tenk livsstil og varig endring, ikke slankekur.
  • Gi ikke opp ved første og andre feil! Jeg har hatt mange glipper, men lyktes til slutt.
  • Tenk positive tanker om deg selv.
Ingrid (32) ønsket seg barn - men fikk beskjed om at hun var for tjukk

I hormonell balanse

Lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg mener at et lavkarbokosthold kan hjelpe kvinner med PCOS.

–  Vi god erfaring med dette. De fleste kommer i hormonell balanse i løpet av relativt kort tid på et kosthold bestående av kjøtt, fisk, egg, fugl, naturlig fett, grønnsaker, bær, nøtter – og fete meieriprodukter, sier hun til Allers.

– Eggløsning og menstruasjon blir regelmessig, vekten går fint nedover og kviser forsvinner. Kvinner med maskulin behåring opplever at hårene bli lysere, mykere og forsvinner etter hvert. De med barneønske blir ofte gravide uten hormonell behandling. Det er ikke mange studier på dette området, men de som finnes, støtter opp under de erfaringene vi har med PCOS og
lavkarbokost, sier Hexeberg.

Les mer: Kostreform.noDrhexeberg.no, Lavkarbo.no

- Lavkarbokost er ideelt for kvinner med PCOS 

- PCOS er en komplisert hormonforstyrrelse hvor forskjellige faktorer spiller inn. Normalt produserer eggstokkene kjønnshormoner som østrogen og testosteron, og dette styres av hypothalamus og hypofysen i hjernen, sier overlege Hemamaalini Rajkumar ved Haukeland universitetssjukehus.
  
Hos PCOS-kvinner blir den hormonelle balansen forstyrret, og de får høy utskillelse av hormonet LH fra hypofysen. LH stimulerer testosteronproduksjonen, og når dette øker, hemmes eggløsning og gir uregelmessig menstruasjon, uren hud og magefett.
 
Kvinner med PCOS har høyt nivå av østrogen, og nivået varierer lite i menstruasjonssyklusen. Det høye østrogennivået skyldes produksjon av østrogen i fettvevet.  Dette fører til høy LH-produksjon og økt produksjon av testosteron i eggstokkene.
 
-Insulinproduksjonen stiger ved økt inntak av karbohydrater. Insulin påvirker eggstokkene som et veksthormon og fører til store eggstokker.  Dermed øker produksjonen av testosteron i eggstokkene. Dette blir en ond sirkel som gir forskjellige symptomer, som eggløsningsproblemer og ufrivillig barnløshet, sier Rajkumar.
 
Hun sier kostholdet har stor betydning for kvinner med PCOS og overvekt. 

- Lavkarbokost er ideelt, fordi denne maten øker fettforbrenningen slik at det lagrede magefettet forbrennes.  Lavt inntak av karbohydrater medfører lav insulinproduksjon og insulinresistens hos disse kvinnene. 

-Lav insulinproduksjon gir en mer stabil hormonproduksjon i kroppen og bedre balanse mellom østrogen og testosteron i eggstokkene, noe som igjen kan gi mer regelmessig menstruasjon og eggløsning. Dette øker sjansen for spontan graviditet og graviditet ved behandling med assistert befruktning, sier Rajkumar.
 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer