Vente Med å Få Barn

Ingrid (41) var så opptatt av å redde barn i jobben at hun glemte å få sine egne

- Hadde jeg sittet på denne erfaringen og kunnet skru tiden tilbake 10 år, ville jeg ha valgt annerledes.

VENTE MED Å FÅ BARN: Ingrid Prestetun (41) har møtt mange herlige unger når hun reiser med jobben. Likevel skulle hun ønske at hun hadde en familie å komme hjem til.  Foto: Linda Jeanette Gresslien
VENTE MED Å FÅ BARN: Ingrid Prestetun (41) har møtt mange herlige unger når hun reiser med jobben. Likevel skulle hun ønske at hun hadde en familie å komme hjem til. Foto: Linda Jeanette Gresslien Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi snakket om det her for en stund siden, jeg og en gjeng barnløse venninner. Har vi vært naive? spør Ingrid Prestetun (41).

– Vi vil jo ha familie og barn vi også, men det har alltid vært en jobb, et prosjekt, noe annet som måtte gjøres først. Og til slutt innser du at det å få barn er et aktivt valg du må ta, hvis ikke tar tiden valget for deg. Livet går så fort, og det passer jo aldri å få barn.

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

Hun innser at mulighetene har vært der. Hun har stort sett vært i stabile forhold i hele voksenlivet, hun har hatt trygge jobber og et sted å bo – alt hadde egentlig ligget til rette for å stifte familie. Men enten har hun og hennes daværende kjæreste vært i utakt, eller så har det vært et prosjekt hun var redd for å gå glipp av. Hun har alltid hatt spennende og givende jobber, for FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) blant annet.

Nå jobber hun for Flyktninghjelpen og er prosjektleder for Artistgallaen på TV 2 lørdag 17. desember, den skal samle inn penger til organisasjonens arbeid for barn på flukt fra krig og forfølgelse. To dager før vi møtes, kom hun hjem fra Colombia, tre dager etterpå skal hun reise igjen – hun husker ikke helt når flyet går. Det er hektisk, meningsfylt, spennende og altoppslukende.

Jeg har et rikt liv, og er ikke bitter på noen måte. Men jeg kjenner på en slags tomhet.

- Sånn som da jeg kom hjem fra Colombia. Da tenkte jeg at åh, det hadde vært så koselig å komme hjem til familien sin! Å kunne gi kjærlighet til noen, å være med på å forme og utvikle et annet menneske, det hadde vært så givende. Men så er det bare meg, beskriver hun.

– Jeg kjenner på at jeg har veldig lyst til å skape en familie selv, og hadde jeg sittet på denne erfaringen og kunnet skru tiden tilbake 10 år, ville jeg ha valgt annerledes. Jeg har ikke gitt opp, det er ikke det. Jeg er optimist, men samtidig realist.

Og realistisk sett er det ikke mange over 40 som blir gravide, selv ved assistert befruktning. Faktisk halveres mulighetene for det fra du er 32 til du er 41, ifølge gynekolog Karin Hallman. Hun er overlege og klinikksjef ved IVF-klinikken i Oslo, som er en del av Nordens største private foretak innenfor IVF-assistert befruktning.

– En kvinne er ikke gammel når hun er 40, men eggene hennes er det. De ble skapt allerede i fosterlivet og fornyes ikke i løpet av livet, i motsetning til andre av kroppens celler, forklarer hun.

ØNSKER FAMILIE: – Det hadde vært hyggelig å ha en familie å komme hjem til, sier Ingrid, som bor i Oslo men reiser mye.  Foto: Kristin Svorte
ØNSKER FAMILIE: – Det hadde vært hyggelig å ha en familie å komme hjem til, sier Ingrid, som bor i Oslo men reiser mye. Foto: Kristin Svorte Vis mer

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

Biologiske klokka tikker

Hallmann opplever at mange kvinner ikke er helt klar over hvor mye fruktbar-heten deres reduseres med alderen. Dagens kvinner har det travelt med alt annet – bare ikke med å få barn. 

– Mange av dem som kommer til oss, har ventet for lenge. Kanskje ikke på grunn av en spennende jobb, men fordi livet ikke er helt på plass før det er for sent. Jeg vil ikke stresse kvinner mer enn nødvendig, men er du 30 år bør du begynne å tenke deg om. Spesielt om du har lyst på mer enn ett barn. Vil du rekke å få tre for eksempel, må du tenke på det tidlig.

LES OGSÅ: Er dere klare for å få barn? Noen ting bør dere ha på plass først 

Mange er ikke bevisst på at den biologiske klokka tikker i det hele tatt. Andre er i overkant stressa. Fra sine kolleger i resten av Skandinavia hører Hallmann om en voksende trend – kvinner som får frosset ned egne egg for å ha dem på vent. På den måten er eggene fortsatt unge og fruktbare selv om eierens alder stiger.

– I Sverige kalles det egendonasjon, og den vanligste grunnen til å gjøre det er at disse kvinnene ikke har livet helt på plass når de innser at tiden flyr. Det er ikke lov i Norge, så norske kvinner reiser utenlands. I fertilitetsbehandling er inseminasjon til enslige kvinner den behandlingen som øker mest, sier gynekologen. 

Et alternativ til det kan for noen være egendonasjon av egg. Hun sier det norske regelverket gjør henne «opprørt», og at også single, friske kvinner burde gis mulighet til å ivareta egen fruktbarhet. Det finnes ingen garanti for at man senere kan få barn med disse eggene, men det øker sjansen til å lykkes senere hvis man av personlige grunner må vente. Hun mener at hennes egen yrkesgruppe også har en innsats å gjøre når det gjelder å opplyse kvinner om tidspresset vi faktisk må forholde oss til.

– Spesielt når vi skriver ut prevensjon, kunne vi tatt samtalen med pasienten: Har du tenkt over om du vil ha barn? Når har du i så fall tenkt at det skal skje?

LES OGSÅ: Hormonstimulering: -Mange venter så lenge med å få barn at de trenger hjelp til å bli gravide

- Vi har glemt bort det biologiske litt

Da det anerkjente amerikanske nyhetsprogrammet «60 minutes» laget et innslag om fruktbarhet, avslørte de hvor optimistiske amerikanske studenter var på vegne av egen reproduksjonsevne.

Generasjonen som vokste opp med mantraet utdanning-jobb- selvstendighet hadde så stort fokus på dette, at familieliv var noe som ble skjøvet fram i tid. Først utdanning i 20-årene, så karriere i 30-årene, mann og barn – tja, i 40-årene kanskje?

Gynekologen er ikke overrasket.

– I alt fokuset på å unngå tenåringsgraviditeter og fremme selvstendighet og utdanning, har vi glemt bort det biologiske litt. Ungdomstiden er forlenget, de fleste trenger i dag 20-årene til å etablere seg, påpeker hun og fortsetter:

– Mye av dette er riktig, jeg synes fortsatt utdanning er utrolig viktig. Samme hva vi gjør, vil det alltid være noen av oss som ikke får barn, og for dem blir det kanskje ekstra viktig å ha et tilfredsstillende yrkesliv.

Min venninne hadde alt det; karriere, venner og familie i flere land, selvstendighet og frihet. Hvorfor i all verden skulle hun gi det opp?

– Det var veldig klart for meg hva jeg kunne miste, men helt teoretisk hva jeg ville få om jeg fikk barn. Det man får er jo noe emosjonelt, det er ikke rasjonelt. Å få barn er et rent tapsprosjekt, sett bort fra det emosjonelle, sier hun. 

– Helt til de kommer inn i livet ditt, og du blir helt betatt. Jeg er blitt dødsimponert over biologien.

Hun var 37 år da hun fikk datteren som nå er ni. Det hjalp selvsagt at hun hadde møtt en mann som også var klar, men hun beskriver det likevel som en kald og rasjonell vurdering: 

– Jeg hadde forstått det sånn at man kan angre om man ikke får barn, men jeg hadde aldri hørt om noen som angret på barna de har fått. Og siden jeg er en som er redd for å gå glipp av ting, ville jeg ikke gå glipp av dette, forklarer hun.

Men sånn kunne det lett ha blitt. For foreldre rundt henne solgte det ikke akkurat inn som noe kjempeprosjekt.

– Det er så mye snakk om pes og stress og mas, jeg hadde hørt lite om hvor mye humor det er med barn. Det er dødsmorsomt! Og emosjonelt sett; noe som det er veldig enkelt og deilig å gi seg hen til. Jeg tror det er veldig norsk det der at det ikke lov til å skryte av ungene sine og den kjærligheten vi føler for dem. Det er liksom mer lov å klage, og dermed underselger vi hele foreldreskapet. Hadde jeg skjønt hvor morsomt det er å ha barn, hadde jeg helt klart begynt tidligere og fått flere.

LIKER Å REISE: Ingrid reiser mye også privat, her på fjelltur i Jotunheimen Foto: Privat
LIKER Å REISE: Ingrid reiser mye også privat, her på fjelltur i Jotunheimen Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: «Tvinger og lurer» menn til å få barn

- Livet er ikke dårligere uten bar, bare annerledes 

Min venninne holdt altså på å gå glipp av sitt livs gevinst. Ingrid i Flyktninghjelpen har fortsatt håp om at hun skal rekke å trekke vinnerloddet hun også. Hun er ikke så opptatt av genetikk, og er det noen som har sett at verden er full av barn som trenger foreldre, så er det henne. Hun vet så altfor godt at halvparten av verdens 65 millioner flyktninger er barn. Hun skulle gjerne adoptert, eller vært fosterhjem. Men myndighetene roper ikke akkurat etter single kvinner over 40.

Verden har aldri hatt så mange mennesker med ressurser til å hjelpe dem som er på flukt.

– Jeg respekterer reglene til adopsjons-byråene og lokale myndigheter i adopsjonslandene. Men samtidig synes jeg det er så synd at de er så strenge, for jeg ser så mange barn i nød på reisene mine. De har mistet foreldrene sine, eller vet ikke hvor de er, de er ofte blitt adskilt på flukt. Og det eneste disse barna ønsker, er en mulighet til å gå på skole. Samtidig er vi nå flere mennesker som har kapasitet til å bidra. Verden har aldri hatt så mange mennesker med ressurser til å hjelpe dem som er på flukt.

Hun sukker. Kjenner flere ressurssterke par også som ikke får adoptere, samtidig som hun vet at de kunne gjort en enorm forskjell for noen av barna hun møter i flyktningeleirer. Før i tiden adopterte gjerne hjelpe-arbeidere og misjonærer lokalt. Det skjer ikke lenger – norske myndigheter godkjenner ikke adopsjon utenfor internasjonale organisasjoner, for å sikre barna og unngå korrupsjon.

– Jeg tror både jeg og andre kvinner uten barn har rike og gode liv. Livet er ikke dårligere, det er bare annerledes, mener Ingrid.

LES OGSÅ: «Ikke vent med å få barn. Det er dommen idet jeg fyller 41 og starter min fjerde pappaperm»

- Alt trenger ikke å være på plass før du får barn

Det finnes forskning som viser at foreldre ikke er lykkeligere enn andre. Og det finnes forskning som viser det motsatte. Konklusjonen får vel være at det finnes flere veier til lykken.

– Men budskapet mitt er at alt ikke trenger å være på plass før du får barn, livet endrer seg uansett hele tiden. Hvis du vet at du har lyst på barn, trenger du ikke vente til alt i livet er sånn som du har tenkt at det skal være. Først nå innser jeg at jeg fint kunne ha fått barn mens jeg studerte for eksempel, eller at alle jobbene jeg har hatt kunne klart seg uten meg en stund.  

Hun har ikke følt seg uerstattelig, hun har bare vært så redd for å gå glipp av det neste prosjektet, den neste reisen …

– Jeg sier gjerne at jeg skulle ha valgt om igjen om jeg visste da det jeg vet nå, men jeg hadde ikke vært klar for å bli mor i midten av tjueårene. Ikke i begynnelsen av 30-årene heller. Det var alltid noe jeg «bare» skulle gjøre først.

Alle «barene» er blitt til lange reiser til land du bare har hørt om. Det er blitt sterke møter med kulturer og mennesker, årene har vært fylt av opplevelser hun nødig ville vært uten. Samtidig har hun stort sett alltid vært i lange forhold de siste 20 årene. Nå er hun singel, og usikker på hvor bra sjekketriks det er å være så tydelig på at den neste mannen hun satser på, han må være klar for barn. Og det relativt raskt.

– Jeg respekterer andre som får barn alene, men det er ikke noe for meg. I stedet innser jeg at det haster litt å møte den mannen som må på plass først. Før jul er det bare reiser og Artistgalla, så det er vel ingen tvil om hva målet for 2017 er, ler hun.

Og om livet ikke skulle bli sånn at Ingrid blir noens mor? Om hun fortsetter som supertante og fadder og dedikert hjelpearbeider for verdens 30 millioner barn på flukt? Ja, så tror hun oppriktig at hun vil være fornøyd med det også.

– Når jeg sitter der som 90-åring og blar gjennom minnealbumet over livet mitt, så tror jeg at jeg kommer til å være veldig takknemlig for alt jeg har å se tilbake på uansett. Det tror jeg absolutt.

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK nr 48, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer