Alkoholisme

«Ingrid» (48) fikk alkoholproblemer som 20-åring: - Jeg kunne drikke en kartong vin om dagen

Alkoholen gikk på bekostning av alt - til og med datteren. Slik ble hun nykter.

Å VÆRE ALKOHOLIKER: Alkoholavhengighet kan fort gjøre livet invalidiserende. Mange føler også skam ved å være avhengig. Foto: NTB-scanpix
Å VÆRE ALKOHOLIKER: Alkoholavhengighet kan fort gjøre livet invalidiserende. Mange føler også skam ved å være avhengig. Foto: NTB-scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnet hennes ble tatt fra henne, foreldrene visste ikke sin arme råd, og hun hadde utallige syke­meldinger. Alkoholavhengigheten var ødeleggende. Men å snakke om alkoholisme er ikke bare bare. Av hensyn til familien har derfor «Ingrid», som hun kaller seg i dette intervjuet, valgt å være anonym.

Året er 1998. «Ingrid» er 26 år og har en datter på to. Hun har drukket tett i seks år, men holdt seg nykter under svangerskapet. Nå drikker hun i smug og er full nesten hver dag. Hun har også en tung fødselsdepresjon.

«Ingrids» foreldre blir fosterforeldre for datteren hennes.

- Jeg var så syk at jeg valgte å drikke framfor å være mamma. Det var bedre for barnet mitt å være hos foreldrene mine enn i et annet fosterhjem, sier Ingrid, som kommer fra en liten by på Vestlandet.

Som 19-åring traff hun en mye eldre og velstående mann, og droppet ut av skolen for å bli med ham på forretningsreiser.

- Det var vin og konjakk hver dag, vi levde i sus og dus. Han hadde problemer med alkohol og piller, og selv ble jeg fort ­hektet på alkohol.

«Ingrid» klarte omsider å komme seg ut av det intense forholdet. Foreldrene hennes visste om alkoholproblemet, og fikk henne inn på Blåkors i Oslo for avrusning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer