Sexfest

Ingrid drar på sexfester med andre jenter - med kjærestens tillatelse

Ingrid Haugen (33) og Pia Dahl (32) forteller hvorfor de ønsker å utforske andre jenter, og hvorfor det er uaktuelt for dem å være i monogame forhold.

UTFORSKER: Ingrid Haugen får lov av kjæresten til å utforske andre kvinner. Foto: Karoline Skarstein
UTFORSKER: Ingrid Haugen får lov av kjæresten til å utforske andre kvinner. Foto: Karoline Skarstein Vis mer
Publisert

Ingrid Haugen (33) og Knut (43) traff hverandre på det de beskriver som den «moderne måten» å møtes på, nemlig over nett. Det var ikke via de vanligste dating-appene, som Tinder eller Happn, men FetLife - en sosial plattform for personer som er interessert i BDSM, fetisjer og kink.

- Vi begynte å chatte, og så bestemte vi oss for å møtes ganske fort. Vi hadde god kjemi, og mye til felles, forteller Ingrid.

Paret møttes i april 2018, og flyttet sammen fire måneder senere.

Ingrid er BDSM-er, men Knut er ikke det. Han havnet på FetLife fordi han har mange venner som er der, og fordi eksen hans fikk ham inn i miljøet. Det var eksen som oppfordret ham til å snakke med andre, da hun også er polyamorøs.

- Hun ville at jeg skulle sjekke opp damer, forteller Knut.

Og så dukket Ingrid opp.

POLYAMORØSE: Ingrid og Knut forteller at de er polyamorøse. Foto: Karoline Skarstein
POLYAMORØSE: Ingrid og Knut forteller at de er polyamorøse. Foto: Karoline Skarstein Vis mer

- Det kan høres veldig komplisert ut, for dem som ikke forstår seg på polyamori. For meg er det veldig naturlig, da jeg alltid har visst at jeg ikke er monogam. Men andre kan jo kanskje tro at jeg «tok» Knut fra eksen hans, og at det ble mye drama. Men sånn var det altså ikke, forklarer Ingrid.

Knut understreker at han og eksen vokste fra hverandre på en naturlig måte, og fant ut at de ikke hadde så mye til felles.

Drar på fester for å møte andre kvinner

Ingrid er en av mange kvinner som har deltatt på et arrangement i regi av Juicebox. Juicebox arrangerer fester og sammenkomster for kvinner, hovedsakelig i Oslo, hvor man kan bli kjent med nye mennesker, og utforske hverandre seksuelt.

- Juicebox hadde et arrangement i Stavanger, så jeg kastet meg på. Jeg var skikkelig nervøs, og spent på hva det egentlig var. Jeg har vært veldig usikker på kroppen min, og tenkte at det var på tide å utfordre meg selv.

Ingrid forteller at festen utelukkende var en positiv opplevelse.

- Jeg møtte andre kvinner, vi var nakne sammen, og hadde det veldig koselig.

PEACH PARTY: Ingrid og noen andre kvinner startet Peach Party, etter inspirasjon fra Juicebox. Foto: Karoline Skarstein
PEACH PARTY: Ingrid og noen andre kvinner startet Peach Party, etter inspirasjon fra Juicebox. Foto: Karoline Skarstein Vis mer

Opplevelsen ga såpass mersmak at Ingrid og noen av de andre deltakerne fra Stavanger-området valgte å starte sin egen gruppe; Peach Party.

- Vi utforsker oss selv og andre, og har fokus på selvutvikling og å bli kjent med egen seksualitet. Det er aldri noe drama på festene. Når du er avkledd, blir du mer sårbar, og jeg føler at jeg kommer mer i kontakt med meg selv.

TRYGT: Ingrid forteller at Peach Party skal gi rom for å utforske på en trygg måte. Foto: Karoline Skarstein
TRYGT: Ingrid forteller at Peach Party skal gi rom for å utforske på en trygg måte. Foto: Karoline Skarstein Vis mer

Ingrid understreker at essensen ved disse festene, er at alle kvinner, transkvinner og ikke-binære skal ha et trygt sted å utforske egen seksualitet på.

- Vi ønsker å bryte med seksualiseringen av kvinner som media ofte presser på oss. Det er så mange jenter rundt i landet, som har et behov for å kunne slappe av med kroppen sin, og få lov til å eksperimentere. På den måten finner man ut hva som er godt og ikke, og lærer seg selv å kjenne.

Til info: Artikkelen ble publisert i august 2021. Nå har Peach Party blitt en del av Juicebox, som per i dag har over 5800 medlemmer.

Bedre selvtillit

- Har du fått bedre selvtillit av å gå på disse festene?

- Ja, så absolutt, svarer Ingrid raskt.

- Innimellom kan jeg kjenne litt på usikkerheten, men jeg har blitt mye mer komfortabel i egen kropp. Du blir trygg på deg selv ved å utfordre deg på ting som er ukomfortabelt. Disse festene sørger for at du får en trygg arena for å utforske, og bli introdusert for nye ting. Mange som er på festene har aldri prøvd BDSM for eksempel, og siden jeg har mye kunnskap om det, kan jeg vise frem, og la dem utforske.

BDSM: Ingrid har lang erfaring med BDSM, som hun gjerne introduserer andre for, om de ønsker det. Foto: Karoline Skarstein
BDSM: Ingrid har lang erfaring med BDSM, som hun gjerne introduserer andre for, om de ønsker det. Foto: Karoline Skarstein Vis mer

Den siste tiden har Ingrid bare møtt damer. Nå er hun mer åpen for å møte menn også.

- Blir du aldri sjalu, Knut?

- Jeg føler ingen sjalusi overfor andre kvinner - det synes jeg bare er koselig. Jeg ser på det som en mulighet for å få nye venner, egentlig.

Knut forteller at det er litt annerledes med menn:

- Jeg synes ikke det er problematisk om Ingrid vil møte en annen mann, men jeg blir litt mer beskyttende overfor henne.

- Du er litt mer skeptisk overfor menn?

- Ja, det kan du si. Jeg prøver å finne ut hvem han er, og om han virker som en grei fyr.

Ingrid begynner å fortelle om en mann hun har chattet med en liten stund, som hun skal møte om noen uker. Knut søkte ham opp på sosiale medier, og konkluderte med at det virket som en fyr han kunne ha blitt venn med.

Når Ingrid snakker med noen, sender hun ofte bilder og screenshots av samtalen til Knut, slik at han også kan bli litt kjent med personen.

- Når du er i et slikt miljø, er det viktig å være klar over at sjalusi kan oppstå. Da må du vite, eller lære deg, hvordan du skal håndtere det. Ofte er det en usikkerhet som ligger i deg selv, sier Knut.

Panfil og demiseksuell

Begge to beskriver seg som polyamorøse. Ingrid forteller at hun er panfil og demiseksuell.

- Jeg tiltrekkes av energien til folk. Jeg bryr meg ikke om kjønn - for meg er alle bare mennesker. Det er vanskelig å legge lokk på følelser - jeg ønsker å kunne være intim med dem jeg vil, dersom det føles rett. Jeg gidder ikke å følge den standardoppskriften «alle» følger, sier hun.

PANFIL OG DEMISEKSUELL: Ingrid bryr seg ikke om kjønn, hun tiltrekkes av energien til folk. Foto: Karoline Skarstein
PANFIL OG DEMISEKSUELL: Ingrid bryr seg ikke om kjønn, hun tiltrekkes av energien til folk. Foto: Karoline Skarstein Vis mer

Knut har møtt flere av kvinnene Ingrid omgås på disse festene. For noen uker siden var noen av dem på besøk og sov over. Dagen etter spiste Knut frokost sammen med dem.

- Du flørter jo litt med hun ene nå, sier Ingrid, og ser på Knut med et lurt smil.

- Ja, det er veldig koselig, sier Knut.

- Føler du noen gang at du pusher på litt for mye, Ingrid?

- Nei. Eller ...?

Ingrid ser spørrende på Knut, og ber han om å svare.

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg trenger det, svarer han.

Redd for å bli misforstått

Knut er en litt mer tilbakeholden type. Han forklarer at han er redd for å bli misforstått; på ulike datingsider er det mange menn som ikke er så opptatt av å bli kjent med personen, men går rett på sexpraten og sender dickpics.

- Jeg er litt redd for å få det stempelet når jeg tar kontakt, selv om jeg aldri snakker om sex over meldinger, sier Knut.

- Jeg vil at Knut skal tørre å flørte mer. Han har en veldig forsiktig fremtoning - jeg hjelper ham ofte med å skrive meldinger til damer. Om han finner en dame han kan ha for seg selv, synes jeg det bare er kjempekoselig, sier Ingrid, og tilføyer:

- Vi har en venninne som er på besøk av og til, vi koser oss sammen, har sex, uten at vi forventer noe av hverandre. Det er en veldig avslappet relasjon - akkurat slik vi ønsker å ha det.

AVSLAPPET: Ingrid foretrekker at relasjonene er avslappet. Foto: Karoline Skarstein
AVSLAPPET: Ingrid foretrekker at relasjonene er avslappet. Foto: Karoline Skarstein Vis mer

Mener det er utroskap

Paret forteller at mange fortsatt ikke forstår seg på hva det vil si å være polyamorøs, og at en vanlig misoppfatning er at folk tror at det er utroskap.

- Det er jo ingen som har gått bak ryggen til noen, holdt ting skjult eller vært uærlig. Det er jo det som er utroskap, sier Knut.

- For oss er ikke sexen det viktigste, det er den menneskelige relasjonen. Om man er intim med noen, kommer man nærmere hverandre mentalt og sosialt også. Man kan bygge en sterkere relasjon, sier Ingrid.

Sterkere som par

Ingrid har vært åpen om at hun er polyamorøs lenge, og håper at hun ved å stå frem kan inspirere andre til å gjøre det samme, og bidra til normalisering. Knut er enig:

- Monogami er noe samfunnet har skapt. Vi er indoktrinert til å tro at man skal være to, men om man ser langt tilbake i tid var vi ikke monogame, sier han.

Begge to forteller at det å være polyamorøs har påvirket dem som par - de kommuniserer bedre, har fått mer tillit og respekt for hverandre, i tillegg til å bli bedre lyttere.

- Om du er i et monogamt parforhold, og legger litt ekstra merke til en person, holder du det gjerne hemmelig i redsel for at partner skal bli sjalu. Vi som er poly snakker åpent om det, og da utfordrer vi sjalusi og usikkerheter, sier Ingrid.

- Man er nødt til å kommunisere godt med partneren, men også seg selv og sine egne følelser. Man er nødt til å reflektere og analysere hvor følelsene kommer fra, og hva som utløser dem. Om du blir trigget av noe, vil det kanskje være noe du har fortrengt, sier Knut.

Det har også vært en personlig utvikling for begge to.

- Det har vært en selvutviklingsprosess. Jeg var nok litt sjalu i begynnelsen, men nå påvirker det meg svært lite. Det har også gjort oss sterkere som par - vi er mye tryggere på hverandre nå, enn det vi var for bare ett år siden, forklarer Knut.

Ingrid forteller at hun tidligere har slitt mye med angst og depresjon. Nå har hun det mye bedre psykisk.

- Nå anser jeg meg selv som en veldig åpen person, som lett blir kjent med nye folk, takket være poly-miljøet og festene jeg er med på. Jeg har utviklet meg som person.

Ikke utenkelig å bo med flere

Ingrid og Knut har det fint sammen, men om det føles riktig, har de ikke noe imot å involvere flere i forholdet. Om de blir tre, fire eller flere.

- Tenk så hyggelig å være en stor familie, da? Det hadde vært kjempekoselig, sier Ingrid entusiastisk.

- Forutsetningen er at alle går like godt overens. Om en av oss møter en ny person, kan vi ikke fortsette dersom vedkommende ikke går overens med den andre i forholdet, sier Knut.

- Har dere et ønske om barn?

- Vi har blitt enige om at vi ikke skal ha barn - ingen av oss har behov for det. Men om vi møter noen som har barn, ser jeg ikke på det som et problem, forklarer Knut.

- Eller om vi møter en dame som vil ha barn, er det en mulighet. Jeg tenker at det er bra å være flere enn to foreldre - det er et stort ansvar, sier Ingrid.

Knut nikker samtykkende.

- Jeg tror at barn bare har godt av å ha flere omsorgspersoner rundt seg.

Møttes på en akt-fotografering

Pia Dahl (31) og kjæresten Campbell (29) møttes for første gang i Sverige, på en akt-fotografering. Pia var malt som et piano, og så skulle Campbell og en annen mann «spille» henne.

Det ble intimt, men det var ikke kjærlighet ved første blikk. Ettersom de har en felles venn, møttes de igjen i Amsterdam, i et tantra-tempel. Det er nå to år siden.

- Vi gjorde mange av øvelsene sammen, og det tok ikke så lang tid før vi ble forelsket, sier Pia.

ÅPENT FORHOLD: Campbell og Pia har hatt et åpent forhold fra de ble sammen. Foto: Privat
ÅPENT FORHOLD: Campbell og Pia har hatt et åpent forhold fra de ble sammen. Foto: Privat Vis mer

Campbell er opprinnelig fra California, og han reiste rundt i Europa med deres felles venn. Han reiste videre, mens Pia dro hjem til Oslo. Så kom han til Oslo for å besøke henne, og forholdet fortsatte å utvikle seg.

Pia var veldig tydelig på at hun ønsket å ha et åpent forhold. Det var ikke så lett i starten, da Campbell hadde mange intense følelser å jobbe med.

- Det startet i tantra-tempelet - han ble ganske sjalu da jeg gjorde øvelser sammen med andre. Det var ikke slik at han ikke lot meg gjøre det, men han fjernet seg fra situasjonen og fokuserte på sin prosess istedenfor. Han innså at han hadde et problem, og at ikke jeg var problemet.

Ønsker ikke lukkede forhold

Pia har vært i et åpent forhold tidligere, men det fungerte ikke så bra da partneren ikke ønsket det samme som henne.

Pia har vært bestemt på at lukkede forhold ikke er riktig for henne. Det var noe hun fant ut i 2015.

- Det er ikke bra for meg. Jeg vet at jeg på et tidspunkt kommer til å møte noen jeg blir interessert i, og vil utforske med. Jeg blir ikke lett forelsket, men av og til har man lyst til å oppleve andre mennesker, sier hun, og fortsetter:

ØNSKER FRIHETEN: - Jeg blir ikke lett forelsket, men av og til har man lyst til å oppleve andre mennesker, sier Pia. Foto: Johnny Gustavsson
ØNSKER FRIHETEN: - Jeg blir ikke lett forelsket, men av og til har man lyst til å oppleve andre mennesker, sier Pia. Foto: Johnny Gustavsson Vis mer

- Det er nesten helt umulig å gå et helt liv uten å møte et annet menneske man blir interessert i, eller få seksuelle begjær som man ikke får dekket av partneren. For meg handler et åpent forhold om å gi hverandre frihet til å oppleve mer, og å ha tillit til at vi elsker hverandre selv om vi får lyst til å date litt innimellom. I et monogamt forhold blir ofte disse lystene en hemmelig følelse som det blir veldig vanskelig å prate om, og det kan drive meg til å gjøre ting jeg ikke er stolt av... at jeg er utro eller uærlig.

Pia og Campbell er veldig forskjellige, men de er enige om at de skal gjøre det som er naturlig for dem.

- Campbell blir ofte seksuelt tiltrukket av andre kvinner. Men han har, som veldig mange andre, litt vanskelig for å sette i gang en samtale med mennesker han er tiltrukket av. Samtidig har han et behov for at det er en dypere «connection» med dem han er intim med. Derfor må han bruke litt tid på å bli kjent først, og føle seg trygg og selvsikker før det skjer noe. For meg er det helt omvendt.

Pia tar en liten pause, og fortsetter:

- Jeg blir ikke seksuelt tiltrukket av noen kjønn eller seksualiteter. Men jeg har seksuelle begjær, og om jeg ønsker å ha sex så må det helst være med noen jeg akkurat har møtt, så lenge jeg ikke har merket noe veldig utiltrekkende ved personligheten deres. Og så er det stor sannsynlighet for at jeg ikke vil ha sex med dem igjen. Med mindre vi beveger oss sykt bra sammen, sier hun med en latter.

Utforsker andre kvinner

Pia er åpen for å møte både kvinner og menn. Etter at hun ble sammen med Campbell, har hun kun hatt sex med én annen mann.

- Det var litt vanskelig for Campbell først, men det har gått bra i ettertid. Han har jobbet mye med sjalusien, og han kjenner sjelden på disse følelsene nå. Det er kanskje fordi han selv har vært interessert i flere kvinner, og kjent hvor fint det er å ha friheten til å utforske.

Pia er også med på Peach Party sammen med Ingrid.

- Jeg føler meg ikke presset til å ha sex bare fordi vi har gjort intime ting. Vi kan for eksempel sitte og prate i det ene øyeblikket, og ha en spanke-session i det neste, før vi fikser håret til hverandre. Man blir kjent på et emosjonelt, intimt nivå. Jeg synes det er veldig trygt og fint å leke med andre damer.

At hun møter og utforsker andre kvinner, er helt i orden for Campbell. Det er litt verre men menn, av flere årsaker: Det ene er at det oppleves som mer smertefullt for egoet å bli erstattet av en annen mann.

KAN VÆRE SKEPTISK: Campbell synes det er helt i orden at Pia møter andre kvinner. Han er litt mer skeptisk til andre menn. Foto: Johnny Gustavsson
KAN VÆRE SKEPTISK: Campbell synes det er helt i orden at Pia møter andre kvinner. Han er litt mer skeptisk til andre menn. Foto: Johnny Gustavsson Vis mer

- En annen grunn er at menn ofte blir oppdratt annerledes enn kvinner. Menn er mer kjent for å overskride grenser og ikke ta nei for et nei, derfor ligger det en frykt for overgrep der. Spesielt siden Pia ikke trenger å bli så godt kjent med folk på forhånd, forteller Campbell.

- Han føler nok på at jeg er mindre trygg med menn, og han vil beskytte meg, sier Pia.

Veldig forskjellige

At de to er så forskjellige, kan være utfordrende. Men de er bevisst på det selv, og klarer å stå i utfordringene.

- Åpne forhold føles nok sjelden smertefritt, selv om man får mer frihet, spenning, og tillit til hverandre. Det er den som opplever smerten som må jobbe med de vonde følelsene, og så må den andre selvfølgelig hjelpe til ved å gi ekstra kjærlighet og bekreftelse i den perioden det er vanskelig, forklarer Pia.

- Kunne dere ha involvert flere personer i forholdet deres?

- Campbell kunne nok det, han er mer polyamorøs av seg. Men da tviler jeg på at jeg hadde vært en del av deres forhold. Da ville det nok ha blitt han som hadde to forhold, og jeg ville hatt ett «hovedforhold», og eventuelt én eller flere elskere.

Selv om Pia er fast bestemt på at åpne forhold er det beste for henne, har hun kjent litt på sjalusien selv.

- Når jeg merker at Campbell blir fascinert av en annen jente, hender det at jeg gir uttrykk for sjalusi. Det er lov å føle på sjalusi, og det er helt naturlig, så lenge man ikke utagerer, men jobber med følelsene når de dukker opp. Det er viktig å tenke gjennom hvor følelsene kommer fra, og hvordan man kan unngå dem.

Positivt for parforholdet

- Deler dere noen gang partner?

- Vi koser oss veldig sammen med en venninne av meg. Jeg får ofte være med henne og hennes kjærester også. Det er veldig koselig, sier Pia med et smil.

Hun mener at det åpne forholdet bare er positivt for parforholdet.

- Vi har utviklet oss som personer begge to, og lært å takle vanskelige følelser. Vi har gitt hverandre friheten til å gjøre hva vi vil, og i bunnen har vi en trygghet om at det er oss to.

Nylig blitt foreldre

Det har ikke blitt mye tid til å møte andre mennesker de siste månedene, da paret nylig har fått en baby.

BLITT MAMMA: Pia har nylig blitt mamma for første gang. Foto: Iselin Kristiansen
BLITT MAMMA: Pia har nylig blitt mamma for første gang. Foto: Iselin Kristiansen Vis mer

- Vi liker aller best å bare være med hverandre, og den lille familien vår.

- Tror du det kan være utfordrende å ha barn, med tanke på at dere kan møte andre?

- Om vi møter noen andre som vi ønsker å være intime med, kommer vi ikke til å introdusere dem til barnet vårt, med mindre det blir en seriøs relasjon, sier Pia.

Polyamori eller monogami?

De fleste mennesker lever i monogame forhold, men trolig er det veldig få som har tatt et aktivt valg. Det er ikke så mange som tenker over at man kan ha mer enn én partner.

- Mange par sliter i monogame forhold - det er for eksempel mange som er utro, og det er ikke uvanlig å føle at det er en selv det er noe galt med, fordi man kunne tenke seg å møte flere partnere, har Anita Skrautvol, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi, tidligere uttalt til KK.

Psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi: Anita Skrautvol. Foto: Ingrid Blessom
Psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi: Anita Skrautvol. Foto: Ingrid Blessom Vis mer

- Noen opplever å forelske seg i en kollega, selv om man har det kjempefint med ektefelle og barn hjemme. Da vil samfunnet presse deg til å ta et valg: Enten må du skilles og forlate familielivet, eller så må du dumpe forelskelsen på jobb.

For de fleste kommer det veldig brått på om partneren en dag ønsker å innlede et forhold med en annen person. Enten i et åpent forhold, eller å inkludere en eller flere personer.

- Da må man gå i seg selv, og kjenne på om det blir for ubehagelig å skulle åpne for noe man aldri hadde trodd at man skulle kunne trives i. Det er en ærlig sak at folk er ulike her, og ofte skiller lag; samtykke er en helt nødvendig del av det, hvis noe skal kunne kalles poly, og ikke for eksempel utroskap eller manipulasjon, sier Skrautvol.

Selv om det kan være vanskelig for mange, er det noen som får en positiv overraskelse. Noen synes det er fint å bli kjent med nye personer, på en mer intim måte, og kanskje la flere personer bli en naturlig del av livet, uten at de mister sin opprinnelige partner.

- Jeg møter så mange som sliter med forholdene sine, det er helt tragisk. Min drøm er at det i årene fremover vil være en generasjon unge som får muligheten til å kjenne på hva de føler og trenger, og at de kan finne partnere som ønsker det samme, helt fra start. Jeg gleder meg til at det blir mer vanlig, istedenfor at så mange har forhold på si, eller betaler for sex. Det er dessverre ganske vanlig nå. Jeg tror at åpenhet ville ha spart mange for mye lidelse.

Til info: Kvinnene som er med på bildene er informert om saken, og har samtykket til at bildene kan publiseres.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer