Stomioperert

Ingrid er fotomodell med pose på magen

Da Ingrid fikk utlagt tarm, ville hun først bare gjemme seg. Hun syntes det var heslig og trodde hun ville miste både venner og kjæresten.

– Det er vel et av de siste tabuene, sier Ingrid Anette Hoff Melkersen (31). 

Samfunnet preges av åpenhet på mange områder. Men det å leve med stomi, eller utlagt tarm, snakker ikke mange høyt om. Ingrid er et unntak. Ikke bare holder hun foredrag i inn- og utland for stomiopererte, helsepersonell og andre som trenger motivasjon. Som fotomodell poserer hun gjerne med kjoler sydd av stomiposer, eller i gjennomsiktige klær der posen vises. Og på bloggen sin deler hun sin sterke historie. 

– Jeg vil vise at man kan leve et normalt liv med stomi. Jeg vil være det forbildet som ikke var der for meg, sier hun. 

SUPERPAPPA: - Daniel har vært en fantastisk pappa når jeg har vært for syk til å ta meg av barna, sier Ingrid. Her er familien på sommerferiei Lofoten i 2009.
SUPERPAPPA: - Daniel har vært en fantastisk pappa når jeg har vært for syk til å ta meg av barna, sier Ingrid. Her er familien på sommerferiei Lofoten i 2009. Vis mer

Les også: Elin ble frisk av MS


Knuste drømmer
Vi møter henne hjemme i Stjørdal i Nord-Trøndelag, i det nye huset hun akkurat har flyttet inn i med ektemannen Daniel (33), sønnen Elias (11) og tvillingdøtrene Vilde og Tuva (10). Langs veggen står fotoportretter av Ingrid. Modellkarrieren begynte etter at hun ble stomioperert.
 
– Det er så gøy. Og jeg vil ikke gjemme meg bort, sier hun smilende. 

15 år gammel får hun diagnosen Morbus Crohn, en betennelsessykdom i tarmkanalen. Sykdommen fører i perioder til over 20 blodige dobesøk om dagen, og en endeløs rekke av sykehusinnleggelser og operasjoner. Da Ingrid møter Daniel 17 år gammel, gråter hun om natten fordi hun frykter at sykdommen vil gjøre at hun aldri kan få barn med ham.  

– Da jeg fikk diagnosen, sa legen at «det verste som kan skje er at du får utlagt tarm». Men egentlig var det det beste, fordi stomien gjorde meg friskere enn jeg ellers ville vært. Stomi er ingen sykdom, det er en løsning på et problem. I dag ville jeg takket ja til stomi­operasjon med én gang, sier hun. 

PÅ SYKEHUSET: I 2010/2011 var Ingrid alvorlig syk, og tilbrakte ni måneder på St. Olavs Hospital i Trondheim. Sønnen Elias og tvillingdødtrene Vilde og Tuva fryktet at de ikke ville få mamma hjem igjen.
PÅ SYKEHUSET: I 2010/2011 var Ingrid alvorlig syk, og tilbrakte ni måneder på St. Olavs Hospital i Trondheim. Sønnen Elias og tvillingdødtrene Vilde og Tuva fryktet at de ikke ville få mamma hjem igjen. Vis mer

Les også: – Jeg velger livet framfor rusen


November 2004:
Ingrid sitter på toalettet. På gulvet foran henne ligger de åtte måneder gamle tvillingene Tuva og Vilde, Elias på nesten to stabber rundt. Daniel er bortreist for å fullføre utdannelsen sin. Ingrid er alene og kan ikke bevege seg. Blodet strømmer fra endetarmen, og smertene river i de betente tarmene. Hun er lykkelig over at drømmen om å bli mor gikk i oppfyll­else. Men det har tatt på å bære fram tre barn på et drøyt år. 

– Når du har en tarm som ikke fungerer, er ikke p-piller det beste valget av prevensjon, smiler Ingrid. 

Redd for å bli forlatt
Hun havner på sykehus. Vet det er uunngåelig, men nekter i det lengste. I valget mellom å komme hjem med utlagt tarm eller i en hvit kiste, foretrekker hun kisten. 

– Jeg tenkte det var heslig. At jeg kom til å miste venner – og Daniel, sier Ingrid. 

I to dager etter operasjonen nekter hun å ta imot besøk. Vil forberede seg på et liv i ensomhet. Da Daniel omsider slipper inn til henne, sier hun at han bare kan forlate henne med det samme. Men den unge mannen fra Kabelvåg reagerer annerledes enn hun venter. 

– Først kom det noen saftige nordnorske gloser. Så spurte han meg om jeg ville forlatt ham om han var i min situasjon. Da skjønte jeg at jeg var den samme, også etter operasjonen, sier Ingrid.  

– Hvis mannen min hadde kommet med merkelapp i nakken, hadde det stått «Made in heaven» på den. 

SYMBOLIKK: Armbåndet har Ingrid designet i samarbeid med smykkedesigner Bente Fordal Og gullsmed Line Aursand. «So what» står det på anhenget, som er en kopi av en stomipose.
SYMBOLIKK: Armbåndet har Ingrid designet i samarbeid med smykkedesigner Bente Fordal Og gullsmed Line Aursand. «So what» står det på anhenget, som er en kopi av en stomipose. Vis mer

Les også: Mette har hatt føflekkreft fire ganger


Smertehelvete
I 2008 lover de hverandre evig troskap. To år senere settes forholdet på en ny prøve. Og nå skal Daniel virkelig få vist at han er av himmelsk materiale. 

Den vesle familien er på sin første sydenferie sammen, da Ingrid kjenner smertene vende tilbake. Hun har gått ned flere kilo. Og plutselig ser hun en rød hevelse ved stomien. Hun sier ingenting, vil ikke ødelegge ferien. 

Da hun kommer hjem, blir hun lagt inn på St. Olavs Hospital i Trondheim. Her skal hun tilbringe de neste ni månedene i det hun selv kaller et smertehelvete. Sykdommen er aktiv, og hun må gjennom nye operasjoner. I tillegg har hun en hissig infeksjon som legene ikke klarer å bekjempe. 

Da barna spør om mamma kan dø, vil ikke Ingrid og Daniel lyve. De sier bare at de beste legene prøver å hjelpe henne.

Ingrid er for syk til å være til stede da Elias begynner på skolen. Og for syk til å stille på første skoledag for tvillingene også, året etter. 

– Det aller vondeste var å ikke kunne være mamma for barna mine. Å se dem gli fra meg, skuffelsen i øynene deres over at jeg ikke kunne komme hjem til dem. 

Da Ingrid omsider kan spasere ut fra sykehuset i 2011, er det med skrekkblandet fryd. Hun vil ikke bli en større belastning for Daniel. 

– Jeg har vært så heldig som har fantastiske foreldre og søsken som har stilt opp. Og Daniel har betydd alt, jeg kan ikke se for meg et liv uten ham, sier Ingrid.
 

Daniel på sin side mener Ingrids mentale styrke har betydd mye. 

– Hun er en fighter, det har fått oss gjennom dette. I dag er vi fem i familien, folk er friske og vi har kjøpt hus. Det er lykke for meg. Når man vet hvor ille ting kan være, er en normal hverdag helt fantastisk, sier han. 

Ingrid tror det har vært bra for barna å se Daniel og henne stå sammen gjennom påkjenningene. 

– De er fine unger. Litt rausere fordi de har en mamma som er litt annerledes, sier Ingrid. 

TRENINGSGLEDE: -Å trene hardt gir styrke og overskudd og fungerer som terapi på dårlige dager, sier Ingrid.
TRENINGSGLEDE: -Å trene hardt gir styrke og overskudd og fungerer som terapi på dårlige dager, sier Ingrid. Vis mer

Les også: – Endelig er jeg kvitt migrenen!

GOD TERAPI: Sitt første bilde malte Ingrid da hun ble stomioperert i 2004. Det var helsvart. Siden er det blitt mer farger og lys i bildene, og sommerfuglen - håpets tegn - går igjen.
GOD TERAPI: Sitt første bilde malte Ingrid da hun ble stomioperert i 2004. Det var helsvart. Siden er det blitt mer farger og lys i bildene, og sommerfuglen - håpets tegn - går igjen. Vis mer


Kunst og trening 
Kanskje er det stress rundt huskjøp og flytting som har gjort det? Etter en lengre god periode, kjenner Ingrid nå at sykdommen er aktiv igjen. Næringsopptaket er dårlig, og hun har gått ned flere kilo.
 
– Når du spiser som en hest og skiter som en elefant, så blir du tynn, sier hun lattermildt på klingende trøndersk. – Tiden får vise om det blir ny operasjon. 

Musikk er terapi på dårlige dager. Og å male bilder. Og trening. Ingrid trener hardt, både løping og styrkeløft. 

– Det går helt fint å trene med stomi. Og når jeg tar meg helt ut, får jeg også ut de vonde følelsene, sier Ingrid. 

Da Ingrid ble stomioperert, fikk hun snakke med en person fra Norsk forening for Stomi- og Reservoaropererte (Norilco). Men hun var i en helt annen alder og livssituasjon enn Ingrid, og forsto ikke spørsmålene hennes. Kan man trene med stomi? Bruke trange klær? Hva med sexlivet? I dag samarbeider Ingrid selv med Norilco, holder foredrag og driver likemannsarbeid. 

Hun har ingen forhåpninger om en dag å kunne legge inn tarmen igjen. Til det er for mye operert bort. Det er fortsatt dager hun ønsker stomien langt vekk.
 
– Men om jeg skal velge å takle det eller fokusere negativt – det er opp til meg, påpeker hun. 

– Jeg ville ikke vært den jeg er i dag uten det jeg har vært gjennom. Det har kostet ekstremt mye, både fysisk og psykisk. Men det er så meningsfullt å kunne være noe for andre. Det føles så riktig når jeg holder foredrag, eller når stomi­opererte ringer for å få råd og støtte, sier Ingrid. 

Drømmen er å skrive bok om egne opplevelser. 

– Jeg er syk. Men sykdommen er ikke meg. Jeg vil være et forbilde – og helst et godt et. 

FOTOMODELL: Ingrid tar reklameoppdrag som fotomodell, og har stilt på flere fotogafier for å belyse det å leve med sykdom og stomi. Bildene under har fotograf Eir-Jørgen Bue tatt.
FOTOMODELL: Ingrid tar reklameoppdrag som fotomodell, og har stilt på flere fotogafier for å belyse det å leve med sykdom og stomi. Bildene under har fotograf Eir-Jørgen Bue tatt. Vis mer

Les også: Fikk hørselen tilbake med operasjon


Stomi
Betyr munn eller åpning, og brukes om en kunstig kroppsåpning der tarm eller urinvei ­føres ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller ­avlaste et sykt organ. Årsaker til stomioperasjoner kan være kreft, medfødte misdannelser, skader eller kroniske tarm­betennelser. 
 

Crohns sykdom (Morbus Crohn)
*Betennelsessykdom som kan ramme alle deler av tarmsystemet. 
*Rammer 1–2 av 1000 ­personer. 
*Årsaken er ukjent, men mest sannsynlig er dette en autoimmun sykdom, som kan være arvelig betinget. 
*Symptomer er magesmerter, diaré, blødninger fra tarmen, brekninger, nedsatt matlyst og vekttap. 
*Medikamenter kan dempe betennelsene, men de fleste må gjennom minst én operasjon for å fjerne deler av tarmen, eller behandle forsnevringer eller fisteldannelser.  


 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop