Organdonasjon

- Innimellom streifer tanken meg at det hadde vært lettere for meg og familien min om jeg ikke var her lenger

Danske Nikoline Iversen (20) dør hvis ikke hun får nye lunger.

ORGANDONASJON: Den danske 20-åringen Nikoline Hoppe Iversen forteller til KK.no at hun drømmer om å flytte hjemmefra, reise verden rundt og få muligheten til å nyte livet som andre på hennes alder. For at det skal bli en realitet trenger hun nye lunger. Hun står i dag på donasjonsventeliste. Foto: Privat
ORGANDONASJON: Den danske 20-åringen Nikoline Hoppe Iversen forteller til KK.no at hun drømmer om å flytte hjemmefra, reise verden rundt og få muligheten til å nyte livet som andre på hennes alder. For at det skal bli en realitet trenger hun nye lunger. Hun står i dag på donasjonsventeliste. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 22. oktober arrangeres Donasjonsdagen i regi av Stiftelsen Organdonasjon, og ideen bak arrangementet er å rette fokus mot nettopp det å si «ja» til å donere bort organene dine etter at du er død - for å kunne hjelpe andre som akutt trenger nye organer.

Et slikt valg kan høres veldig drastisk og omfattende ut - men for noen handler det om en avgjørelse basert på liv eller død. «Til enhver tid står det mellom 300 og 400 mennesker på venteliste for et nytt, livreddende organ. Organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødelig sykdom», opplyser Stiftelsen Organdonasjon.

I Danmark sitter Nikoline Hoppe Iversen (20) og venter på å få nye lunger. Hun lider av sykdommen cystisk fibrose - «en alvorlig arvelig multiorgansykdom som skyldes mutasjoner som gir feil i salt- og vanntransporten i kroppens celler. Denne feilen fører blant annet til seigt slim i lungene som skaper grobunn for infeksjoner», skriver Norsk forening for cystisk fibrose.

Nikolines historie ble først fortalt i den danske nettavisen Politiken.dk, gjennom skribent Sidsel Welden (24) - som også lider av cystisk Fibrose:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer